Jeden składnik chroni przed chorobą Leśniowskiego-Crohna. Badania naukowe potwierdzają

Choroba Leśniowskiego-Crohna to przewlekłe schorzenie, które coraz częściej dotyczy młodych osób. Często rozwija się po cichu, zanim zostanie prawidłowo zdiagnozowane. Najnowsze badania pokazują jednak, że dieta, a zwłaszcza odpowiednia ilość błonnika, może odegrać ważną rolę w zmniejszaniu ryzyka zachorowania i łagodzeniu przebiegu choroby.

Odpowiednia ilość błonnika może odegrać ważną rolę w zmniejszaniu ryzyka zachorowania na Leśniowskiego-Crohna.Odpowiednia ilość błonnika może odegrać ważną rolę w zmniejszaniu ryzyka zachorowania na Leśniowskiego-Crohna.
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Magdalena Pietras

Czym jest choroba Leśniowskiego-Crohna?

Choroba jest przewlekłym stanem zapalnym, który może obejmować każdy fragment układu pokarmowego, od jamy ustnej aż po odbyt. Przebiega falami, a okresy zaostrzeń przeplatają się z remisją, kiedy symptomy ustępują.

Objawia się m.in.:

  • przewlekłą biegunką i bólami brzucha (najczęściej po prawej stronie),

  • spadkiem masy ciała,

  • krwią bądź śluzem w stolcu,

  • zmęczeniem,

  • gorączką.

Niektóre objawy dotyczą też innych narządów – np. skóry, stawów czy oczu. Z tego powodu diagnoza bywa opóźniona, często o wiele miesięcy.

Przyczyny schorzenia nie są do końca znane, ale lekarze podkreślają, że kluczową rolę odgrywa połączenie czynników genetycznych, środowiskowych i zaburzeń mikrobioty jelitowej, czyli składu bakterii w jelitach.

Choroba może powodować też poważne powikłania, w tym: przetoki, ropnie czy zwężenia jelit. Niekiedy te komplikacje wymagają leczenia chirurgicznego.

Kto choruje najczęściej?

Choroba Leśniowskiego-Crohna występuje głównie w krajach wysoko rozwiniętych: w Ameryce Północnej i Europie Zachodniej. Najczęściej diagnozuje się ją między 15. a 25. rokiem życia, ale coraz częściej dotyczy też dzieci i młodych dorosłych.

Nowa rola błonnika

Leczenie choroby Leśniowskiego-Crohna polega na łagodzeniu stanu zapalnego i utrzymaniu remisji. Naukowcy i medycy starają się jednocześnie przyjrzeć czynnikom, które mogą wpływać na przebieg schorzenia.

Jedno z największych badań w tym zakresie przeprowadzono w ramach projektu CCC-GEM (Genetics, Environmental, Microbial Project), realizowanego przez Crohn’s and Colitis Canada Research Consortium. Wyniki opublikowano w prestiżowym czasopiśmie "Journal of the Canadian Association of Gastroenterology".

Naukowcy przez blisko dziewięć lat obserwowali 2659 zdrowych krewnych pierwszego stopnia pacjentów z chorobą Leśniowskiego-Crohna. W tym czasie u 76 osób rozwinęła się choroba. Okazało się, że dieta ma duże znaczenie.

Wyższe spożycie inuliny i β-glukanu wiązało się z mniejszym ryzykiem zachorowania – jak wskazano w pracy: "Wyższe spożycie inuliny (HR = 0,78; 95 proc. CI = 0,61–0,99; p = 0,04) oraz β-glukanu (HR = 0,78; 95 proc. CI = 0,61–0,99; p = 0,04) było związane z niższym ryzykiem rozwoju choroby Leśniowskiego-Crohna."

Osoby spożywające mniej błonnika, zwłaszcza pektyny, inuliny i fruktooligosacharydów (FOS), miały gorszą szczelność jelit i wyższy poziom kalprotektyny, czyli białka świadczącego o stanie zapalnym.

Dieta bogata w błonnik wiązała się natomiast ze zdrowszym składem mikrobioty jelitowej, w tym zwiększoną ilością ochronnych bakterii z grupy Firmicutes.

Jak podkreślają autorzy badania, fermentujące frakcje błonnika mogą działać ochronnie, poprawiając funkcję bariery jelitowej oraz równowagę mikrobiologiczną.

Magdalena Pietras, dziennikarka Wirtualnej Polski

Źródła

  1. Journal of the Canadian Association of Gastroenterology

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Tych leków nadal brakuje. GIF aktualizuje listę
Tych leków nadal brakuje. GIF aktualizuje listę
Tabletki zamiast czekoladek? Taki prezent może się skończyć pobytem w szpitalu
Tabletki zamiast czekoladek? Taki prezent może się skończyć pobytem w szpitalu
Mogą zaszkodzić zdrowiu. "Jedne z najczęściej stosowanych leków"
Mogą zaszkodzić zdrowiu. "Jedne z najczęściej stosowanych leków"
Prezydent powołał Radę Zdrowia. Na jej czele stanął Piotr Czauderna
Prezydent powołał Radę Zdrowia. Na jej czele stanął Piotr Czauderna
Prezydent podpisał nowelizację ustawy o Funduszu Medycznym. "Nie ma i nie było mojej zgody"
Prezydent podpisał nowelizację ustawy o Funduszu Medycznym. "Nie ma i nie było mojej zgody"
Popularna przekąska zbawienna dla mózgu. Naukowcy potwierdzają
Popularna przekąska zbawienna dla mózgu. Naukowcy potwierdzają
Szef Wojskowego Instytutu Medycznego o nieprzygotowaniu do wojny. "To nasza 'pięta achillesowa'"
Szef Wojskowego Instytutu Medycznego o nieprzygotowaniu do wojny. "To nasza 'pięta achillesowa'"
Regularnie dostarczasz kwasów omega-3? Takie są skutki dla mózgu i serca
Regularnie dostarczasz kwasów omega-3? Takie są skutki dla mózgu i serca
Wirusy atakują układ pokarmowy. "Mamy trzykrotny wzrost przypadków"
Wirusy atakują układ pokarmowy. "Mamy trzykrotny wzrost przypadków"
Nietypowe objawy miażdżycy. Ten znak ma nawet 75 proc. chorych
Nietypowe objawy miażdżycy. Ten znak ma nawet 75 proc. chorych
Sieć wycofuje partię cytryn. Należy je zwrócić do sklepu lub wyrzucić
Sieć wycofuje partię cytryn. Należy je zwrócić do sklepu lub wyrzucić
Limitowanie badań znów zagrozi pacjentom. "Nie chcemy umierać w kolejkach"
Limitowanie badań znów zagrozi pacjentom. "Nie chcemy umierać w kolejkach"