Jeden składnik może przyczynić się do regeneracji jelit. Nowe doniesienia naukowców
Czy zwykła dieta może wspierać regenerację jelit? Najnowsze badania naukowców z MIT pokazują, że jeden z aminokwasów - cysteina - może pobudzać komórki odpornościowe i sprzyjać odbudowie uszkodzonych jelit.
Naturalny składnik zamiast syntetycznych leków
Zespół badaczy z Massachusetts Institute of Technology odkrył, że cysteina aktywuje szlak sygnałowy układu odpornościowego, a ten wspiera komórki macierzyste w odtwarzaniu nabłonka jelit.
Odkrycie może być przełomowe zwłaszcza dla pacjentów poddawanych radio- i chemioterapii, u których uszkodzenia jelit są konsekwencją leczenia.
- Badanie sugeruje, że jeśli podamy pacjentom dietę bogatą w cysteinę lub suplementację cysteiną, być może uda się złagodzić część uszkodzeń wywołanych chemioterapią lub radioterapią - tłumaczy Omer Yilmaz, dyrektor MIT Stem Cell Initiative. - Piękne jest to, że nie używamy syntetycznej cząsteczki, tylko naturalnego składnika diety - dodaje naukowiec.
Badacze zauważyli też, że efekt ten zachodzi głównie w jelicie cienkim, ponieważ to tam wchłania się większość białek z diety.
Jak działa cysteina?
Eksperymenty na myszach wykazały, że spożywanie cysteiny prowadzi do aktywacji komórek odpornościowych CD8 T. Gdy cysteina zostaje wchłonięta w jelicie, przekształca się w koenzym A (CoA). To właśnie on stymuluje limfocyty CD8 do namnażania się i produkcji cytokiny IL-22 – kluczowej dla regeneracji jelitowych komórek macierzystych.
- Najbardziej ekscytujące jest to, że dieta bogata w cysteinę prowadzi do ekspansji populacji komórek odpornościowych, które zwykle nie są kojarzone z produkcją IL-22 i regulacją komórek macierzystych jelit - podkreśla Yilmaz.
Cysteina występuje naturalnie w mięsie, nabiale, orzechach i roślinach strączkowych. Znajdziemy ją m.in. nasionach słonecznika, pistacjach, soi, jajach kurzych. Organizm potrafi też syntetyzować ją z metioniny w wątrobie, jednak wewnętrzna produkcja nie powoduje tak wysokiego stężenia w jelitach, jak dieta bogata w ten aminokwas.
Zobacz także: Smak z dzieciństwa, który spowalnia starzenie. Hamuje stany zapalne i działa ochronnie na serce
Co dalej?
Cysteina była kojarzona do tej pory z właściwościami antyoksydacyjnymi. Teraz okazuje się, że może także bezpośrednio wspierać regenerację komórek macierzystych jelit. Naukowcy planują sprawdzić, czy ten mechanizm może obejmować również inne tkanki, np. mieszki włosowe.
- Sądzę, że odkryjemy wiele nowych mechanizmów, dzięki którym aminokwasy wpływają na zdrowie jelit i podejmowanie decyzji przez komórki macierzyste - podsumowuje Yilmaz.
Magdalena Pietras, dziennikarka Wirtualnej Polski
Źródła
- Medicalxpress.com
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.