Trwa ładowanie...

Jedzenie przetworzonego mięsa zwiększa ryzyko raka piersi. Wyniki nowych badań

Żyjemy w biegu, więc hot-dogi i hamburgery to popularne przekąski, po które sięgamy coraz częściej. Dobrze przyprawione mięso w bułce z dodatkiem sosów dla wielu osób jest bardzo smaczne. Okazuje się jednak, że może stanowić śmiertelne zagrożenie, szczególnie dla kobiet.

Zobacz film: "Metody określania statusu receptorów HER2"

1. Ryzyko raka piersi

Naukowcy z Harvardu, analizując dietę i historię chorób ponad miliona kobiet, zauważyli, że jedzenie hamburgerów oraz hot-dogów zwiększa prawdopodobieństwo zachorowania na raka piersi.

W analizie związków sposobu żywienia z ryzykiem określonych chorób stwierdzono wpływ przetworzonego mięsa w fast-foodach na zachorowania na raka piersi. Wzięto również pod uwagę wyniki 28 wcześniejszych badań.

2. Badania na Harvardzie

Dr Maryam Farvid, autorka badań z Harvard T.H. Chan School of Public Health, powiedziała, że rezygnacja z mięsa przetworzonego może przełożyć się na mniejsze ryzyko zachorowania na raka piersi. W piśmie "International Journal of Cancer" możemy przeczytać wyniki naukowych ustaleń.

W analizach brano pod uwagę badania zdrowia ponad miliona kobiet jedzących czerwone mięso i ponad miliona kobiet, które sięgały częściej po mięso przetworzone. W pierwszej grupie stwierdzono blisko 33,5 tys. zachorowań na raka piersi, w drugiej - jedzącej mięso przetworzone - ponad 37 tys.

Zauważono więc, że przetworzone mięso o 9 proc. zwiększa ryzyko zachorowania na raka piersi.

Cancer Research UK wskazuje, że zmiany w diecie i nawykach żywieniowych mogłyby uchronić co czwartą pacjentkę przed zachorowaniem na nowotwór piersi.

3. Niebezpieczne mięso przetworzone

Wiadomo już, że jedzenie przetworzonego mięsa może powodować również inne nowotwory, np. raka trzustki i jelit, a u mężczyzn raka prostaty. Nowe badanie wykazało, że również nowotwory piersi mogą być powodowane tymi samymi przyczynami.

Kobiety, aby zmniejszyć ryzyko zachorowania na ten rodzaj nowotworu, powinny wystrzegać się kiełbas, hot-dogów, parówek, salami, bekonu, wędlin peklowanych, wędzonych, silnie przetworzonych, nasyconych solą w celach przedłużenia trwałości i podkreślenia smaku.

4. Ogranicz spożycie mięsa

Mięso, jeśli nie jest wysoce przetworzone, nie stanowi kancerogennego zagrożenia.

Jeśli jemy do 70 g mięsa dziennie, nie powinno to stanowić niebezpieczeństwa dla zdrowia. W zależności od gustu możemy sięgać po czerwone mięsa, jak wołowina, jagnięcina, wieprzowina, cielęcina, baranina.

Niestety, badania dowodzą, że wciąż większość ludzi je o wiele więcej mięsa niż zalecana porcja. Co więcej, zwykle jest to mięso przetworzone i zbyt tłuste.

Chociaż World Cancer Research Fund sugeruje, że czerwone mięso powinno być w ogóle wyeliminowane z diety, to zdaniem National Health Service nie ma takiej potrzeby.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.