Jogurty probiotyczne mogą szkodzić jelitom. Nowe badania

Naukowcy zaobserwowali, że bakterie probiotyczne, które znajdują się m.in. w jogurtach, mogą działać niekorzystnie na mikrobiom jelit. Do tej pory probiotyki były traktowane jako korzystne dla naszego układu pokarmowego. W pewnych wypadkach mogą jednak szkodzić.

Jogurty probiotyczne mogą szkodzić jelitom. Nowe badaniaJogurty probiotyczne mogą szkodzić jelitom. Nowe badania
Źródło zdjęć: © 123rf.com

Jogurty probiotyczne mogą źle wpływać na jelita

Naukowcy z Washington University School of Medicine w St Louis, badali wpływ bakterii E. coli Nissle 1917 (EcN), która jest stosowana do zwalczania biegunki u dzieci.

Naukowcy wykorzystali w badaniu myszy z różnymi mikrobiomami. Jedna grupa w ogóle nie miała bakterii jelitowych, inne miały zróżnicowane mikrobiomy. Myszy przyjmowały probiotyk i karmione były w różny sposób.

Jedna grupa jadła karmę laboratoryjną, inna miała jadłospis naturalny dla myszy, kolejna była karmiona produktami bogatymi w tłuszcze i cukier, a jeszcze inna bogatą w błonnik.

Kubeczek jogurtu wystarczy żeby poczuć się lepiej

Badanie trwało przez trzy miesiące. Co odkryli naukowcy?

Probiotyki mogą być szkodliwe

Po przeanalizowaniu bakterii jelitowych pobranych od myszy okazało się, że te karmione dietą bogatą w błonnik miały więcej niekorzystnych bakterii jelitowych.

U myszy, które miały zaburzoną równowagę flory bakteryjnej probiotyki spowodowały rozrost szkodliwych drobnoustrojów i naruszenie powłoki ochronnej jelita. Może to prowadzić do rozwoju zespołu jelita drażliwego.

Naukowcy zaobserwowali również, że probiotyki zwiększyły odporność bakterii na antybiotyki.

U zdrowych myszy mikrobiom niewiele się zmienił. Odkrycie naukowców sugeruje, że probiotyki, które są korzystne dla jednej osoby, mogą niekorzystnie działać na organizm innej. Zwykle po probiotyki sięgamy, gdy stan naszej flory bakteryjnej jest zachwiany i chcemy odbudować kolonię dobrych bakterii. Potrzeba jednak dalszych badań nad wpływem probiotyków na mikrobiom w jelitach.

Jeśli mamy problemy z jelitami, zanim rozpoczniemy kurację probiotyczną powinniśmy skonsultować się z lekarzem.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu