Kluczowa dla mózgu i żołądka. Tu jest najwięcej życiodajnej witaminy

Została odkryta jako trzecia z witamin z grupy B i dziś wiemy, że jest kluczowa dla działania układu nerwowego, krwionośnego, chroni też przed pelagrą. Jej niedobór grozić szeregiem problemów zdrowotnych, dlatego warto dbać o jej podaż wraz z codzienną dietą. Gdzie szukać witaminy PP?

Tuńczyk, łosoś i awokado należą do produktów bardzo zasobnych w witaminę B3.Tuńczyk, łosoś i awokado należą do produktów bardzo zasobnych w witaminę B3.
Źródło zdjęć: © Getty

Witamina B3 – co o niej wiemy i dlaczego jej potrzebujemy?

Witamina B3, czyli niacyna, jest rozpuszczalna w wodzie, ludzki organizm potrzebuje jej do właściwego funkcjonowania. Nazwa witamina B3 wiąże się z tym, że została odkryta jako trzecia z grupy witamin B. Występuje ona także pod inną jeszcze nazwą - jako witamina PP, która nawiązuje do pierwotnej nazwy witaminy B3 z języka angielskiego "Pellagra-Preventing factor", czyli witamina chroniąca przed chorobą o nazwie pelagra. Pelagra objawia się zaburzeniami układu pokarmowego, pojawieniem się zmian na skórze, osłabieniem napięcia mięśniowego, pogorszeniem nastroju, dezorientacją i uczuciem niepokoju.

Niacyna wspiera pracę układu krwionośnego i jest potrzebna do przemiany węglowodanów w energię. Odgrywa ważną rolę w procesie syntezy hormonów płciowych, insuliny, kortyzonu oraz tyrozyny. Dzięki odpowiedniej ilości niacyny skóra pozostaje w dobrej kondycji, dobrze funkcjonuje mózg, układ nerwowy i trawienny.

Przyjmuje się, że dzienne zapotrzebowanie na witaminę B3 w przypadku osób dorosłych wynosi - 14 mg/dobę dla kobiet i 16 mg/dobę dla mężczyzn. Nieco mniejsze ilości szacuje się w odniesieniu do dzieci, wyższe dla kobiet w ciąży, podczas laktacji i w czasie choroby. Skąd czerpać witaminę B3?

Najlepsze źródła witaminy B3

Wątroba

Pod względem zawartości niacyny zdecydowanie wyróżnia się wątroba wołowa. Standardowa porcja o wadze 85-gramów to 14,7 mg niacyny, co stanowi 91 proc. zalecanego spożycia dla panów i ponad 100 proc. dla pań. Wysoką zawartością niacyny może poszczycić się także wątroba z kurczaka. Poza niacyną, wątróbka to świetne źródło innych witamin z grupy B, witaminy A oraz żelaza.

Pierś z kurczaka

Jednym z doskonałych, naturalnych źródeł niacyny jest kurczak. 85 gramowa porcja kurczaka pozbawionego skóry dostarcza 11,4 mg niacyny, czyli 71 proc. zalecanego spożycia dla mężczyzn i 81 proc. dla kobiet. Poza tym kurczak dostarcza dużej ilości chudego białka. W porównaniu z piersią kurczaka, o wiele gorzej wypadają udka, które mają o połowę mniej niacyny.

Tuńczyk

Osoby, które nie spożywają mięsa, mogą dostarczyć sobie odpowiedniej ilości witaminy B3 jedząc tuńczyka. Wystarczy zjeść jedną puszkę tuńczyka o wadze 165 g, by dostarczyć do organizmu 21,9 mg niacyny, czyli 100 proc. zalecanego spożycia dla kobiet i mężczyzn. Poza tym, tuńczyk to ryba o wysokiej wartości odżywczej, ma sporo białka, witamin (A, D, E i innych z grupy B), minerałów (potas, żelazo, magnez, cynk i selen) oraz kwasów omega-3.

Łosoś

Gotowany filet z dzikiego łososia atlantyckiego, ważący 85 gramów, dostarcza ponad połowę zalecanego spożycia. Nieco mniej niacyny zawiera taka sama ilość hodowlanego łososia atlantyckiego. Łosoś wyróżnia się też zawartością minerałów, jak selen, potas i fosfor, a także kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3, witamin z grupy B i witaminy E.

Wieprzowina

Standardowa porcja - 85 gramów chudej wieprzowiny zawiera 6,3 mg niacyny, tłuste części również zawierają niacynę, ale są o wiele bardziej ubogie w tą witaminę. Wieprzowina wyróżnia się także potężną dawką białka, witaminy B1 oraz minerałów, jak potas i wapń. Nie brakuje w niej też fosforu i magnezu.

Orzechy ziemne

Orzechy to także dobre źródło niacyny – 30 gramów (dwie łyżki stołowe) arachidów dadzą 4,3 mg niacyny. To jednak nie jedyna zaleta tych orzechów. Są także źródłem cennych, nienasyconych kwasów tłuszczowych, białka, błonnika, kwasu foliowego oraz wielu witamin – zwłaszcza witaminy E. Orzechy dostarczają też wielu składników mineralnych – m.in. magnezu, żelaza, wapnia, potasu, fosforu, cynku, sodu i licznych przeciwutleniaczy.

Awokado

Średniej wielkości awokado zawiera 3,5 mg niacyny, zatem warto uwzględnić ten owoc w swoim menu. Awokado jest również bogate w błonnik, zdrowe tłuszcze (jednonienasycone kwasy tłuszczowe omega-9 i wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, omega-6), witaminy i minerały. Zawiera także cenny kwas foliowy, zapobiegający wadom rozwojowym płodu.

Ryż brązowy

Porcja około 200 gramów ugotowanego brązowego ryżu daje ok. 20% zalecanej dawki niacyny na dobę. Ta odmiana ryżu dostarcza również minerałów - m.in. żelaza, magnezu, potasu, sodu i fosforu. To także cenne źródło błonnika i białka oraz innych witamin z grupy B i witaminy E.

Ziemniaki

Kolejnym, polecanym warzywem są ziemniaki. Sporej wielkości ziemniak jest w stanie dostarczyć 4,2 mg niacyny. Oprócz witaminy B3 ziemniaki są cennym źródłem witamin: E, C i K oraz z witaminy B6. Posiadają sporo składników mineralnych - potasu, który odpowiada za utrzymanie równowagi elektrolitowej organizmu i fosforu, ważnego dla zdrowych zębów i kości.

Zielony groszek

Dobrą alternatywą dla osób, które są na diecie wegańskiej i wegetariańskiej, jest zielony groszek. Szklanka groszku, ważąca około 145 gramów, dostarcza 3 mg niacyny, witaminy: E, D, A i K. Jest doskonałym źródłem roślinnego białka i wielu cennych dla zdrowia aminokwasów.

Źródło: "Witaminy i minerały. Ilustrowany przewodnik" Karen Sullivan, wyd. Konemann, 1998 rok

Źródła

  1. Dagmara Dąbek

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: Dagmara Dąbek
Wybrane dla Ciebie
Wspiera jelita, serce i daje uczucie sytości. Po ten napój warto sięgać codziennie
Wspiera jelita, serce i daje uczucie sytości. Po ten napój warto sięgać codziennie
Farmaceutka ostrzega przed brakiem leku. "Mogą nie mieć ciągłego dostępu do terapii"
Farmaceutka ostrzega przed brakiem leku. "Mogą nie mieć ciągłego dostępu do terapii"
Do niedawna mieliśmy "zero" zachorowań. Obecnie chorują dziesiątki tysięcy osób
Do niedawna mieliśmy "zero" zachorowań. Obecnie chorują dziesiątki tysięcy osób
Innowacyjne terapie raka trzustki. "To może być największy od 30 lat krok w leczeniu"
Innowacyjne terapie raka trzustki. "To może być największy od 30 lat krok w leczeniu"
Wirus z dzieciństwa, rak w dorosłości? BK na celowniku naukowców
Wirus z dzieciństwa, rak w dorosłości? BK na celowniku naukowców
Powikłania po wypełniaczach. Jak ultrasonografia może im zapobiec?
Powikłania po wypełniaczach. Jak ultrasonografia może im zapobiec?
Leki, które mogą niszczyć kości. Ciche ryzyko, o którym warto wiedzieć
Leki, które mogą niszczyć kości. Ciche ryzyko, o którym warto wiedzieć
Kardiolożka ostrzega. To "subtelne objawy zawału", od razu wzywaj pomoc
Kardiolożka ostrzega. To "subtelne objawy zawału", od razu wzywaj pomoc
Wczesne wykrycie raka z krwi. Na czym polega test Galleri?
Wczesne wykrycie raka z krwi. Na czym polega test Galleri?
Świadczenie wspierające w 2026 roku. Nawet 4134 zł miesięcznie
Świadczenie wspierające w 2026 roku. Nawet 4134 zł miesięcznie
Smog dusi Polskę. Zagrożenie głównie w dwóch województwach
Smog dusi Polskę. Zagrożenie głównie w dwóch województwach
Planowe operacje wstrzymane w szpitalu w Kielcach. Interweniuje wojewoda
Planowe operacje wstrzymane w szpitalu w Kielcach. Interweniuje wojewoda