Kluczowa dla mózgu i żołądka. Tu jest najwięcej życiodajnej witaminy

Została odkryta jako trzecia z witamin z grupy B i dziś wiemy, że jest kluczowa dla działania układu nerwowego, krwionośnego, chroni też przed pelagrą. Jej niedobór grozić szeregiem problemów zdrowotnych, dlatego warto dbać o jej podaż wraz z codzienną dietą. Gdzie szukać witaminy PP?

Tuńczyk, łosoś i awokado należą do produktów bardzo zasobnych w witaminę B3.Tuńczyk, łosoś i awokado należą do produktów bardzo zasobnych w witaminę B3.
Źródło zdjęć: © Getty

Witamina B3 – co o niej wiemy i dlaczego jej potrzebujemy?

Witamina B3, czyli niacyna, jest rozpuszczalna w wodzie, ludzki organizm potrzebuje jej do właściwego funkcjonowania. Nazwa witamina B3 wiąże się z tym, że została odkryta jako trzecia z grupy witamin B. Występuje ona także pod inną jeszcze nazwą - jako witamina PP, która nawiązuje do pierwotnej nazwy witaminy B3 z języka angielskiego "Pellagra-Preventing factor", czyli witamina chroniąca przed chorobą o nazwie pelagra. Pelagra objawia się zaburzeniami układu pokarmowego, pojawieniem się zmian na skórze, osłabieniem napięcia mięśniowego, pogorszeniem nastroju, dezorientacją i uczuciem niepokoju.

Niacyna wspiera pracę układu krwionośnego i jest potrzebna do przemiany węglowodanów w energię. Odgrywa ważną rolę w procesie syntezy hormonów płciowych, insuliny, kortyzonu oraz tyrozyny. Dzięki odpowiedniej ilości niacyny skóra pozostaje w dobrej kondycji, dobrze funkcjonuje mózg, układ nerwowy i trawienny.

Przyjmuje się, że dzienne zapotrzebowanie na witaminę B3 w przypadku osób dorosłych wynosi - 14 mg/dobę dla kobiet i 16 mg/dobę dla mężczyzn. Nieco mniejsze ilości szacuje się w odniesieniu do dzieci, wyższe dla kobiet w ciąży, podczas laktacji i w czasie choroby. Skąd czerpać witaminę B3?

Najlepsze źródła witaminy B3

Wątroba

Pod względem zawartości niacyny zdecydowanie wyróżnia się wątroba wołowa. Standardowa porcja o wadze 85-gramów to 14,7 mg niacyny, co stanowi 91 proc. zalecanego spożycia dla panów i ponad 100 proc. dla pań. Wysoką zawartością niacyny może poszczycić się także wątroba z kurczaka. Poza niacyną, wątróbka to świetne źródło innych witamin z grupy B, witaminy A oraz żelaza.

Pierś z kurczaka

Jednym z doskonałych, naturalnych źródeł niacyny jest kurczak. 85 gramowa porcja kurczaka pozbawionego skóry dostarcza 11,4 mg niacyny, czyli 71 proc. zalecanego spożycia dla mężczyzn i 81 proc. dla kobiet. Poza tym kurczak dostarcza dużej ilości chudego białka. W porównaniu z piersią kurczaka, o wiele gorzej wypadają udka, które mają o połowę mniej niacyny.

Tuńczyk

Osoby, które nie spożywają mięsa, mogą dostarczyć sobie odpowiedniej ilości witaminy B3 jedząc tuńczyka. Wystarczy zjeść jedną puszkę tuńczyka o wadze 165 g, by dostarczyć do organizmu 21,9 mg niacyny, czyli 100 proc. zalecanego spożycia dla kobiet i mężczyzn. Poza tym, tuńczyk to ryba o wysokiej wartości odżywczej, ma sporo białka, witamin (A, D, E i innych z grupy B), minerałów (potas, żelazo, magnez, cynk i selen) oraz kwasów omega-3.

Łosoś

Gotowany filet z dzikiego łososia atlantyckiego, ważący 85 gramów, dostarcza ponad połowę zalecanego spożycia. Nieco mniej niacyny zawiera taka sama ilość hodowlanego łososia atlantyckiego. Łosoś wyróżnia się też zawartością minerałów, jak selen, potas i fosfor, a także kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3, witamin z grupy B i witaminy E.

Wieprzowina

Standardowa porcja - 85 gramów chudej wieprzowiny zawiera 6,3 mg niacyny, tłuste części również zawierają niacynę, ale są o wiele bardziej ubogie w tą witaminę. Wieprzowina wyróżnia się także potężną dawką białka, witaminy B1 oraz minerałów, jak potas i wapń. Nie brakuje w niej też fosforu i magnezu.

Orzechy ziemne

Orzechy to także dobre źródło niacyny – 30 gramów (dwie łyżki stołowe) arachidów dadzą 4,3 mg niacyny. To jednak nie jedyna zaleta tych orzechów. Są także źródłem cennych, nienasyconych kwasów tłuszczowych, białka, błonnika, kwasu foliowego oraz wielu witamin – zwłaszcza witaminy E. Orzechy dostarczają też wielu składników mineralnych – m.in. magnezu, żelaza, wapnia, potasu, fosforu, cynku, sodu i licznych przeciwutleniaczy.

Awokado

Średniej wielkości awokado zawiera 3,5 mg niacyny, zatem warto uwzględnić ten owoc w swoim menu. Awokado jest również bogate w błonnik, zdrowe tłuszcze (jednonienasycone kwasy tłuszczowe omega-9 i wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, omega-6), witaminy i minerały. Zawiera także cenny kwas foliowy, zapobiegający wadom rozwojowym płodu.

Ryż brązowy

Porcja około 200 gramów ugotowanego brązowego ryżu daje ok. 20% zalecanej dawki niacyny na dobę. Ta odmiana ryżu dostarcza również minerałów - m.in. żelaza, magnezu, potasu, sodu i fosforu. To także cenne źródło błonnika i białka oraz innych witamin z grupy B i witaminy E.

Ziemniaki

Kolejnym, polecanym warzywem są ziemniaki. Sporej wielkości ziemniak jest w stanie dostarczyć 4,2 mg niacyny. Oprócz witaminy B3 ziemniaki są cennym źródłem witamin: E, C i K oraz z witaminy B6. Posiadają sporo składników mineralnych - potasu, który odpowiada za utrzymanie równowagi elektrolitowej organizmu i fosforu, ważnego dla zdrowych zębów i kości.

Zielony groszek

Dobrą alternatywą dla osób, które są na diecie wegańskiej i wegetariańskiej, jest zielony groszek. Szklanka groszku, ważąca około 145 gramów, dostarcza 3 mg niacyny, witaminy: E, D, A i K. Jest doskonałym źródłem roślinnego białka i wielu cennych dla zdrowia aminokwasów.

Źródło: "Witaminy i minerały. Ilustrowany przewodnik" Karen Sullivan, wyd. Konemann, 1998 rok

Źródła

  1. Dagmara Dąbek

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: Dagmara Dąbek
Wybrane dla Ciebie
Choroba, która zabiła Beethovena. Analiza DNA ujawniła niespodziewanego winowajcę
Choroba, która zabiła Beethovena. Analiza DNA ujawniła niespodziewanego winowajcę
Długie siedzenie szkodzi naczyniom. Zimowy napój pomaga w zapobieganiu zmianom
Długie siedzenie szkodzi naczyniom. Zimowy napój pomaga w zapobieganiu zmianom
Rak coraz częściej staje się chorobą przewlekłą. To sukces medycyny, ale też wyzwania dla systemu
Rak coraz częściej staje się chorobą przewlekłą. To sukces medycyny, ale też wyzwania dla systemu
Błagała o cesarskie cięcie. Dziś jej synek jest niepełnosprawny, a rodzice walczą o sprawiedliwość
Błagała o cesarskie cięcie. Dziś jej synek jest niepełnosprawny, a rodzice walczą o sprawiedliwość
Chudną przez Ozempic. Potem pojawiają się skutki uboczne. Specjaliści apelują ws. oznaczeń
Chudną przez Ozempic. Potem pojawiają się skutki uboczne. Specjaliści apelują ws. oznaczeń
Zwiększa ryzyko nowotworów. Wpływa na procesy zapalne i uszkadza DNA komórek
Zwiększa ryzyko nowotworów. Wpływa na procesy zapalne i uszkadza DNA komórek
Szpital w Bielsku-Białej zamknięty. W maju doszło tam do tragedii
Szpital w Bielsku-Białej zamknięty. W maju doszło tam do tragedii
Król Karol III apeluje, by badać się pod kątem chorób nowotworowych. Sam zmaga się z rakiem
Król Karol III apeluje, by badać się pod kątem chorób nowotworowych. Sam zmaga się z rakiem
Unikaj w czasie infekcji. Nasilają objawy choroby i spowalniają powrót do zdrowia
Unikaj w czasie infekcji. Nasilają objawy choroby i spowalniają powrót do zdrowia
Otwierasz oczy, zanim zadzwoni poranny alarm? To dlatego ciało czasem wyprzedza budzik
Otwierasz oczy, zanim zadzwoni poranny alarm? To dlatego ciało czasem wyprzedza budzik
Więcej pieniędzy, ale rosnąca dziura w budżecie NFZ. Mija dwa lata rządu Donalda Tuska
Więcej pieniędzy, ale rosnąca dziura w budżecie NFZ. Mija dwa lata rządu Donalda Tuska
Nowy pasożyt w Polsce. Przybył z Ameryki, a szkodzić może nie tylko przyrodzie
Nowy pasożyt w Polsce. Przybył z Ameryki, a szkodzić może nie tylko przyrodzie