Koreański przysmak może zwiększyć ryzyko raka żołądka. Lepiej ograniczyć

Koreańska przystawka, która szturmem zdobyła sobie kubki smakowe niemal całego świata, została wzięta pod lupę naukowców. Metaanaliza przeprowadzona przez koreańskich naukowców wykazała, że kimchi może zwiększać ryzyko raka żołądka.

Kimchi zawiera składniki, które moga się przyczynić do raka żołądkaKimchi zawiera składniki, które moga się przyczynić do raka żołądka
Źródło zdjęć: © Adobe.stock
Magdalena Pietras

Koreański przysmak

Kimchi to tradycyjne koreańskie danie ze sfermentowanych warzyw, zazwyczaj kapusty pekińskiej, rzodkwi, ogórka czy szczypiorka z dodatkiem imbiru, czosnku i chilli. Poszczególne składniki mogą się różnić w zależności od upodobań, obecnie znamy około 200 wersji przyrządzenie tego dania. Przygotowanie potrawy polega na osoleniu mieszanki warzyw i przypraw i pozostawieniu do fermentacji na kilka dni.

Kimchi to bardzo popularna przystawka w Korei oraz innych krajach azjatyckich, spożywana nawet codziennie. Danie powstało w VII wieku. Tradycyjny sposób przygotowywania kimchi na zimę (kimjang) został wpisany na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO.

Właściwości kimchi

Kimchi doceniane jest nie tylko ze względu na smak oraz duże znaczenie dla kultury i tradycji koreańskiej, ale również właściwości zdrowotne. To źródło cennych składników odżywczych: żelaza, witamin (A, C, K i z grupy B), bakterii kwasu mlekowego, magnezu, potasu i fosforu.

Jednak badania koreańskich naukowców wskazują, że spożywanie dania może się przyczynić do rozwoju komórek nowotworowych w układzie pokarmowym. Dlaczego?

Kimchi a rak żołądka

Metaanalizy przeprowadzone przez koreańskich naukowców oceniły wpływ, jaki może mieć spożywanie solonych ryb oraz kiszonych warzyw na raka. Jak wiemy, spożywanie dużej ilości soli jest jednym z czynników wpływających na rozwój nowotworu żołądka.

Zespół odkrył, że zwiększenie spożycia kiszonych warzyw o 40 gramów dziennie wiązało się ze wzrostem ryzyka raka żołądka o 15 proc. Inne badania sugerują, że niektóre enzymy pochodzące od bakterii kwasu mlekowego, które znajdziemy też w kimchi, mogą być powiązane z rozwojem raka.

Zobacz także: Diagnoza była wstrząsem. Straciła 80 proc. żołądka

Badacze postanowili wyizolować bakterie z różnych rodzajów kimchi. Odkryli wtedy, że znaczna liczba bakterii kwasu mlekowego wytwarza enzymy beta-glukuronidazę i beta-glukozydazę, co do których uznano, że uczestniczą w procesie rozwoju nowotworów.

Spożywanie kimchi może więc prowadzić do produkcji powyższych enzymów w układzie pokarmowym, a co za tym idzie, zwiększać ryzyko wystąpienia raka.

Naukowcy podkreślają jednak, że potrzeba dalszych badań, aby lepiej zrozumieć rolę takich czynników jak dieta w rozwoju raka żołądka.

Jak podaje serwis onkologia.org.net, w 2022 roku w Polsce prawie 5 tys. osób usłyszało diagnozę raka żołądka. To wciąż jeden z najbardziej śmiertelnych nowotworów.

Magdalena Pietras, dziennikarka Wirtualnej Polski

Źródła:

Medicalnewstoday.com

Onkologia.org.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu