Koreański przysmak może zwiększyć ryzyko raka żołądka. Lepiej ograniczyć

Koreańska przystawka, która szturmem zdobyła sobie kubki smakowe niemal całego świata, została wzięta pod lupę naukowców. Metaanaliza przeprowadzona przez koreańskich naukowców wykazała, że kimchi może zwiększać ryzyko raka żołądka.

Kimchi zawiera składniki, które moga się przyczynić do raka żołądkaKimchi zawiera składniki, które moga się przyczynić do raka żołądka
Źródło zdjęć: © Adobe.stock
Magdalena Pietras

Koreański przysmak

Kimchi to tradycyjne koreańskie danie ze sfermentowanych warzyw, zazwyczaj kapusty pekińskiej, rzodkwi, ogórka czy szczypiorka z dodatkiem imbiru, czosnku i chilli. Poszczególne składniki mogą się różnić w zależności od upodobań, obecnie znamy około 200 wersji przyrządzenie tego dania. Przygotowanie potrawy polega na osoleniu mieszanki warzyw i przypraw i pozostawieniu do fermentacji na kilka dni.

Kimchi to bardzo popularna przystawka w Korei oraz innych krajach azjatyckich, spożywana nawet codziennie. Danie powstało w VII wieku. Tradycyjny sposób przygotowywania kimchi na zimę (kimjang) został wpisany na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO.

Właściwości kimchi

Kimchi doceniane jest nie tylko ze względu na smak oraz duże znaczenie dla kultury i tradycji koreańskiej, ale również właściwości zdrowotne. To źródło cennych składników odżywczych: żelaza, witamin (A, C, K i z grupy B), bakterii kwasu mlekowego, magnezu, potasu i fosforu.

Jednak badania koreańskich naukowców wskazują, że spożywanie dania może się przyczynić do rozwoju komórek nowotworowych w układzie pokarmowym. Dlaczego?

Kimchi a rak żołądka

Metaanalizy przeprowadzone przez koreańskich naukowców oceniły wpływ, jaki może mieć spożywanie solonych ryb oraz kiszonych warzyw na raka. Jak wiemy, spożywanie dużej ilości soli jest jednym z czynników wpływających na rozwój nowotworu żołądka.

Zespół odkrył, że zwiększenie spożycia kiszonych warzyw o 40 gramów dziennie wiązało się ze wzrostem ryzyka raka żołądka o 15 proc. Inne badania sugerują, że niektóre enzymy pochodzące od bakterii kwasu mlekowego, które znajdziemy też w kimchi, mogą być powiązane z rozwojem raka.

Zobacz także: Diagnoza była wstrząsem. Straciła 80 proc. żołądka

Badacze postanowili wyizolować bakterie z różnych rodzajów kimchi. Odkryli wtedy, że znaczna liczba bakterii kwasu mlekowego wytwarza enzymy beta-glukuronidazę i beta-glukozydazę, co do których uznano, że uczestniczą w procesie rozwoju nowotworów.

Spożywanie kimchi może więc prowadzić do produkcji powyższych enzymów w układzie pokarmowym, a co za tym idzie, zwiększać ryzyko wystąpienia raka.

Naukowcy podkreślają jednak, że potrzeba dalszych badań, aby lepiej zrozumieć rolę takich czynników jak dieta w rozwoju raka żołądka.

Jak podaje serwis onkologia.org.net, w 2022 roku w Polsce prawie 5 tys. osób usłyszało diagnozę raka żołądka. To wciąż jeden z najbardziej śmiertelnych nowotworów.

Magdalena Pietras, dziennikarka Wirtualnej Polski

Źródła:

Medicalnewstoday.com

Onkologia.org.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Wirusy atakują układ pokarmowy. "Mamy trzykrotny wzrost przypadków"
Wirusy atakują układ pokarmowy. "Mamy trzykrotny wzrost przypadków"
Sieć wycofuje partię cytryn. Należy je zwrócić do sklepu lub wyrzucić
Sieć wycofuje partię cytryn. Należy je zwrócić do sklepu lub wyrzucić
Limitowanie badań znów zagrozi pacjentom. "Nie chcemy umierać w kolejkach"
Limitowanie badań znów zagrozi pacjentom. "Nie chcemy umierać w kolejkach"
Spotkanie na szczycie. Prezydent ma zdecydować o przekazaniu 3,6 mld zł na NFZ
Spotkanie na szczycie. Prezydent ma zdecydować o przekazaniu 3,6 mld zł na NFZ
Wspiera jelita, serce i daje uczucie sytości. Po ten napój warto sięgać codziennie
Wspiera jelita, serce i daje uczucie sytości. Po ten napój warto sięgać codziennie
Farmaceutka ostrzega przed brakiem leku. "Mogą nie mieć ciągłego dostępu do terapii"
Farmaceutka ostrzega przed brakiem leku. "Mogą nie mieć ciągłego dostępu do terapii"
Do niedawna mieliśmy "zero" zachorowań. Obecnie chorują dziesiątki tysięcy osób
Do niedawna mieliśmy "zero" zachorowań. Obecnie chorują dziesiątki tysięcy osób
Innowacyjne terapie raka trzustki. "To może być największy od 30 lat krok w leczeniu"
Innowacyjne terapie raka trzustki. "To może być największy od 30 lat krok w leczeniu"
Wirus z dzieciństwa, rak w dorosłości? BK na celowniku naukowców
Wirus z dzieciństwa, rak w dorosłości? BK na celowniku naukowców
Babcia zawsze po nie sięgała. Jak naprawdę działają krople żołądkowe?
Babcia zawsze po nie sięgała. Jak naprawdę działają krople żołądkowe?
Powikłania po wypełniaczach. Jak ultrasonografia może im zapobiec?
Powikłania po wypełniaczach. Jak ultrasonografia może im zapobiec?
Leki, które mogą niszczyć kości. Ciche ryzyko, o którym warto wiedzieć
Leki, które mogą niszczyć kości. Ciche ryzyko, o którym warto wiedzieć