Koreański przysmak może zwiększyć ryzyko raka żołądka. Lepiej ograniczyć
Koreańska przystawka, która szturmem zdobyła sobie kubki smakowe niemal całego świata, została wzięta pod lupę naukowców. Metaanaliza przeprowadzona przez koreańskich naukowców wykazała, że kimchi może zwiększać ryzyko raka żołądka.
W tym artykule:
Koreański przysmak
Kimchi to tradycyjne koreańskie danie ze sfermentowanych warzyw, zazwyczaj kapusty pekińskiej, rzodkwi, ogórka czy szczypiorka z dodatkiem imbiru, czosnku i chilli. Poszczególne składniki mogą się różnić w zależności od upodobań, obecnie znamy około 200 wersji przyrządzenie tego dania. Przygotowanie potrawy polega na osoleniu mieszanki warzyw i przypraw i pozostawieniu do fermentacji na kilka dni.
Kimchi to bardzo popularna przystawka w Korei oraz innych krajach azjatyckich, spożywana nawet codziennie. Danie powstało w VII wieku. Tradycyjny sposób przygotowywania kimchi na zimę (kimjang) został wpisany na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO.
Właściwości kimchi
Kimchi doceniane jest nie tylko ze względu na smak oraz duże znaczenie dla kultury i tradycji koreańskiej, ale również właściwości zdrowotne. To źródło cennych składników odżywczych: żelaza, witamin (A, C, K i z grupy B), bakterii kwasu mlekowego, magnezu, potasu i fosforu.
Jednak badania koreańskich naukowców wskazują, że spożywanie dania może się przyczynić do rozwoju komórek nowotworowych w układzie pokarmowym. Dlaczego?
Kimchi a rak żołądka
Metaanalizy przeprowadzone przez koreańskich naukowców oceniły wpływ, jaki może mieć spożywanie solonych ryb oraz kiszonych warzyw na raka. Jak wiemy, spożywanie dużej ilości soli jest jednym z czynników wpływających na rozwój nowotworu żołądka.
Zespół odkrył, że zwiększenie spożycia kiszonych warzyw o 40 gramów dziennie wiązało się ze wzrostem ryzyka raka żołądka o 15 proc. Inne badania sugerują, że niektóre enzymy pochodzące od bakterii kwasu mlekowego, które znajdziemy też w kimchi, mogą być powiązane z rozwojem raka.
Zobacz także: Diagnoza była wstrząsem. Straciła 80 proc. żołądka
Badacze postanowili wyizolować bakterie z różnych rodzajów kimchi. Odkryli wtedy, że znaczna liczba bakterii kwasu mlekowego wytwarza enzymy beta-glukuronidazę i beta-glukozydazę, co do których uznano, że uczestniczą w procesie rozwoju nowotworów.
Spożywanie kimchi może więc prowadzić do produkcji powyższych enzymów w układzie pokarmowym, a co za tym idzie, zwiększać ryzyko wystąpienia raka.
Naukowcy podkreślają jednak, że potrzeba dalszych badań, aby lepiej zrozumieć rolę takich czynników jak dieta w rozwoju raka żołądka.
Jak podaje serwis onkologia.org.net, w 2022 roku w Polsce prawie 5 tys. osób usłyszało diagnozę raka żołądka. To wciąż jeden z najbardziej śmiertelnych nowotworów.
Magdalena Pietras, dziennikarka Wirtualnej Polski
Źródła:
Medicalnewstoday.com
Onkologia.org.pl
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.