Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (872 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (403 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Kształt ciała wpływa na ryzyko raka jelita grubego. "Środowisko pronowotworowe"

 Katarzyna Prus
24.04.2024 12:25
Kształt ciała może zwiększać ryzyko raka
Kształt ciała może zwiększać ryzyko raka (Getty Images, archiwum prywatne)

Otyłość to powszechnie znany czynnik ryzyka nowotworów. Naukowcy odkryli jednak, że w przypadku raka jelita grubego kluczowe są szczegóły. Wbrew pozorom nie chodzi o wskaźnik BMI, ale konkretny kształt ciała i rozmieszczenie tkanki tłuszczowej.

spis treści

1. Typ sylwetki wpływa na ryzyko raka

Od dawna wiadomo, że otyłość, która może powodować ponad 200 różnych powikłań, zwiększa też ryzyko nowotworów. Dotyczy to m.in. raka jelita grubego, który atakuje coraz młodszych ludzi, nawet przed 30-stką.

Okazuje się jednak, że nie u każdego ryzyko jest takie samo. Naukowcy odkryli ciekawą zależność między narażeniem na zachorowanie a konkretnym typem budowy ciała i tym, w jaki sposób przybieramy na wadze.

Autorzy badania, którego wyniki zostały opublikowane na łamach "Science Advances", przeanalizowali dane dotyczące zdrowia ponad 329 tys. osób pochodzące z brytyjskiego Biobanku.

Zobacz film: "Rak jelita grubego. 8 objawów"

Przyjrzeli się wpływowi, jaki może mieć na raka jelita grubego nie tylko sama otyłość, ale też kształt ciała.

Na tej podstawie naukowcy podzielili badanych według czterech fenotypów ciała:

  • PC1 - ogólnie otyły,
  • PC2 - wysoki, ale z bardziej rozłożoną masą tłuszczową,
  • PC3 - wysoki, centralnie otyły,
  • PC4 - niższy wzrost, duża waga i BMI, ale niższe wymiary bioder i talii.

Kiedy porównali je pod kątem ryzyka zachorowania na raka jelita grubego, okazało się, że podwyższone ryzyko dotyczy przede wszystkim osób z grupy PC3, czyli centralnie otyłych. W ich przypadku ten wzrost był na poziomie 12 proc., a w przypadku kobiet - nawet 18 proc.

Osoby z grupy PC1 miały o 10 proc. wyższe ryzyko, a w pozostałych dwóch grupach było ono niewielkie.

Kształt ciała może mieć wpływ na ryzyko raka jelita grubego
Kształt ciała może mieć wpływ na ryzyko raka jelita grubego (Getty Images)

2. To samo BMI, różne zagrożenie

"Pomyśl o kształcie ciała, a nie tylko BMI" - podkreślił w serwisie X dr Heinz Freisling, autor badania i epidemiolog z Międzynarodowej Agencji Badań nad Rakiem, odnosząc się do wyników opublikowanej analizy.

Naukowcy uważają, że do określenia ryzyka nowotworu, za którym stoi niewłaściwa waga, nie wystarczy wskaźnik masy ciała czy obwód talii.

"Pomimo swojej przydatności, te wskaźniki grupują osoby o podobnym wskaźniku masy ciała, ale o różnej budowie ciała w tej samej kategorii, podczas gdy wiemy, że osoby z tym samym wskaźnikiem masy ciała mogą mieć bardzo różne ryzyko raka" - zwrócił uwagę dr Freisling cytowany przez serwis medicalnewstoday.com.

Odkrycia badaczy wskazują, że gromadzenie się tłuszczu w środkowej części ciała lub w okolicach brzucha jest powiązane z wyższym ryzykiem raka jelita grubego.

Chodzi o kształt ciała przypominający jabłko – czyli taki większy obwód talii przy węższych biodrach.

"Kształt ciała zależy głównie od połączenia czynników środowiskowych i genetycznych" – wskazał dr Freisling.

Dodał, że znaczenie mają tu także czynniki hormonalne, metaboliczne lub inne, które nie zostały jeszcze poznane.

3. Środowisko prozapalne

- Otyłość centralna, nazywana też brzuszną, ma związek z rozrostem tkanki tłuszczowej trzewnej, która tworzy środowisko prozapalne i pronowotworowe. W porównaniu z tłuszczem podskórnym jest w niej znacznie więcej cytokin prozapalnych. Takie białka mają niekorzystny wpływ na naczynia trzewne i węzły chłonne, zwiększając ryzyko zaburzeń metabolicznych, co w konsekwencji może prowadzić do rozwoju nowotworów - tłumaczy w rozmowie z WP abcZdrowie gastrolog prof. Wojciech Marlicz.

Zaznacza, że otyłość brzuszna jest też związana z nieszczelną barierą jelitową, czego efektem jest zaburzenie równowagi mikrobioty jelitowej, czyli sytuacja, kiedy w jelitach zaczynają dominować szkodliwe drobnoustroje.

To może być początek wielu chorób, w tym stłuszczenia wątroby, a także chorób zapalnych przewodu pokarmowego, w tym także raka jelita grubego.

Prof. Marlicz zaznacza, że nadmiar tłuszczu trzewnego i otyłość brzuszna są także związane z rozwojem insulinooporności, a to także czynnik pronowotworowy.

- Nie należy jednak traktować doniesień o roli konkretnego rozmieszczenia tkanki tłuszczowej jako ostatecznego wyznacznika rozwoju raka. Niech to nie uśpi naszej czujności. Rak jelita grubego jest aktualnie tak częstą chorobą, która co gorsze dotyka coraz młodszych ludzi nawet po 30. roku życia, że zachorować mogą także osoby, których nie dotyczy otyłość brzuszna - ostrzega gastrolog.

4. Chorują nie tylko otyli

Rak jelita grubego należy do nowotworów, których rozwój w dużej mierze zależy od nas. Aż w 80 proc. warunkują to czynniki środowiskowe. Tylko w 20 proc. za rozwój choroby odpowiadają predyspozycje genetyczne.

- To bardzo indywidualna kwestia, które z czynników ryzyka odegrają decydującą rolę. Choć otyłość to istotny czynnik, nowotwór jelita grubego diagnozujemy też u osób szczupłych i nie są to wcale rzadkie przypadki - dodaje gastrolog.

Ma to związek z zaburzeniem mikrobioty jelitowej wynikającym z niewłaściwej diety, opartej przede wszystkim na przetworzonej żywności.

- Choć takie odżywianie nie musi skutkować tyciem, sprzyja rozrostowi bakterii, które stoją za rozwojem raka jelita grubego, np. Fusobacterium nucleatum. To m.in. wynik obecności różnego rodzaju polepszaczy czy konserwantów w takich produktach - zwraca uwagę prof. Marlicz.

Lekarz przypomina, że rozwojowi raka jelita grubego oprócz niewłaściwej diety i otyłości sprzyjają m.in. zanieczyszczenia środowiska, w tym powietrza, a także brak aktywności fizycznej i nadmiar używek.

Dlatego należy trzymać rękę na pulsie i robić badania profilaktyczne.

- Po 40. roku życia na pewno warto zrobić badania na krew utajoną w kale, a jeśli wynik będzie dodatni, także kolonoskopię. Nic nie stoi też na przeszkodzie, żeby w tym wieku od razu zacząć od kolonoskopii - wskazuje lekarz.

Katarzyna Prus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze