Kuchnia indyjska nie dla cukrzyka

Orientalne dania nie służą diabetykom. Kurkuma, podstawowy składnik kuchni indyjskiej, nasila działanie leków przeciwcukrzycowych.

Kuchnia indyjska nie dla cukrzykaKuchnia indyjska nie dla cukrzyka
Źródło zdjęć: © 123RF
Agnieszka Gotówka

Po zjedzeniu dania obficie przyprawionego kurkumą dojść może do gwałtownego spadku poziomu glukozy we krwi. A to grozi hipoglikemią.

Hipoglikemia może być wywołana przyjęciem zbyt dużej dawki leku hipoglikemizującego (np. insuliny) w stosunku do podaży pokarmów i wysiłku fizycznego.

Objawy hipoglikemii to:

  • nudności,
  • ból głowy,
  • intensywne pocenie się,
  • kołatanie serca,
  • głód,
  • drżenie,
  • senność,
  • trudności w mówieniu,
  • zaburzenia widzenia,
  • śpiączka.

Kurkuma sama w sobie jest nie tylko przyprawą bardzo charakterystyczną, wyrazistą w smaku, ale też wykazuje działanie lecznicze. Naukowcy z niemieckiego Instytutu Medycyny i Neurofizjologii w Julich dowiedli, że kurkuma ma zdolność regeneracji komórek nerwowych w mózgu. Ar-tumeron, związek w niej zawarty, pobudza ich namnażanie oraz różnicowanie.

Być może w przyszłości opracowane zostaną leki na bazie tej substancji, które stosować będzie można w leczeniu udaru mózgu lub choroby Alzheimera.

W kurkumie znajduje się ponadto kurkumina, która nie tylko jest naturalną substancją barwiącą, ale też wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwutleniajace. Jest szansa, że za kilka lat z powodzeniem stosować się ją będzie w leczeniu chorób nowotworowych, tj. rak skóry, rak żołądka, rak trzustki.

Kurkuma ma ponadto działanie żółciopędne. Pobudza wydzielanie enzymów trzustkowych, a ponadto wykazuje działanie przeciwbakteryjne (niszczy m.in. H. pylori). Ta żółta przyprawa  działa również rozkurczająco.

Badacze z Oregon State University (USA) oraz uniwersytetu w Kopenhadze (Dania) dowiedli ponadto, że kurkuma skutecznie poprawia odporność. Wszystko za sprawą jej zdolności do podnoszenia poziomu katelicydyny, peptydu który wykazuje działanie bakteriobójcze wobec szerokiej gamy drobnoustrojów.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
GIS ostrzega. IKEA musi wycofać wiele partii produktu
GIS ostrzega. IKEA musi wycofać wiele partii produktu
Najlepszy trening dla serca. Obniża ryzyko zawału i udaru, a przy tym chroni mózgu
Najlepszy trening dla serca. Obniża ryzyko zawału i udaru, a przy tym chroni mózgu
Problemy pokolenia Z. Z tej przyczyny mamy coraz więcej L4
Problemy pokolenia Z. Z tej przyczyny mamy coraz więcej L4
Asystent osoby niepełnosprawnej. Będą zmiany w przepisach
Asystent osoby niepełnosprawnej. Będą zmiany w przepisach
Trzy kluczowe nawyki. Zdaniem badaczy "odmładzają" mózg
Trzy kluczowe nawyki. Zdaniem badaczy "odmładzają" mózg
Jakie ciśnienie krwi grozi zawałem serca? Granica jest niższa, niż się wydaje
Jakie ciśnienie krwi grozi zawałem serca? Granica jest niższa, niż się wydaje
Może zredukować tłuszcz, ale szkodzić sercu i mózgowi. Okaże się gorszy niż cukier?
Może zredukować tłuszcz, ale szkodzić sercu i mózgowi. Okaże się gorszy niż cukier?
Przebadali mak ze sklepu. Nieprawidłowości w 3 na 4 produkty
Przebadali mak ze sklepu. Nieprawidłowości w 3 na 4 produkty
Nasilają stan zapalny. Stąd choroby serca, jelit, cukrzyca
Nasilają stan zapalny. Stąd choroby serca, jelit, cukrzyca
Śledź octowy czy w solance? Może drażnić żołądek lub podnosić ciśnienie
Śledź octowy czy w solance? Może drażnić żołądek lub podnosić ciśnienie
Ponad 30-krotny wzrost krztuśca. Nowy raport GUS nt. chorób zakaźnych
Ponad 30-krotny wzrost krztuśca. Nowy raport GUS nt. chorób zakaźnych
GIF wycofuje z obrotu serię antybiotyku. Powodem wątpliwości co do jakości substancji czynnej
GIF wycofuje z obrotu serię antybiotyku. Powodem wątpliwości co do jakości substancji czynnej