Kuchnia indyjska nie dla cukrzyka

Orientalne dania nie służą diabetykom. Kurkuma, podstawowy składnik kuchni indyjskiej, nasila działanie leków przeciwcukrzycowych.

Kuchnia indyjska nie dla cukrzykaKuchnia indyjska nie dla cukrzyka
Źródło zdjęć: © 123RF
Agnieszka Gotówka

Po zjedzeniu dania obficie przyprawionego kurkumą dojść może do gwałtownego spadku poziomu glukozy we krwi. A to grozi hipoglikemią.

Hipoglikemia może być wywołana przyjęciem zbyt dużej dawki leku hipoglikemizującego (np. insuliny) w stosunku do podaży pokarmów i wysiłku fizycznego.

Objawy hipoglikemii to:

  • nudności,
  • ból głowy,
  • intensywne pocenie się,
  • kołatanie serca,
  • głód,
  • drżenie,
  • senność,
  • trudności w mówieniu,
  • zaburzenia widzenia,
  • śpiączka.

Kurkuma sama w sobie jest nie tylko przyprawą bardzo charakterystyczną, wyrazistą w smaku, ale też wykazuje działanie lecznicze. Naukowcy z niemieckiego Instytutu Medycyny i Neurofizjologii w Julich dowiedli, że kurkuma ma zdolność regeneracji komórek nerwowych w mózgu. Ar-tumeron, związek w niej zawarty, pobudza ich namnażanie oraz różnicowanie.

Być może w przyszłości opracowane zostaną leki na bazie tej substancji, które stosować będzie można w leczeniu udaru mózgu lub choroby Alzheimera.

W kurkumie znajduje się ponadto kurkumina, która nie tylko jest naturalną substancją barwiącą, ale też wykazuje działanie przeciwzapalne i przeciwutleniajace. Jest szansa, że za kilka lat z powodzeniem stosować się ją będzie w leczeniu chorób nowotworowych, tj. rak skóry, rak żołądka, rak trzustki.

Kurkuma ma ponadto działanie żółciopędne. Pobudza wydzielanie enzymów trzustkowych, a ponadto wykazuje działanie przeciwbakteryjne (niszczy m.in. H. pylori). Ta żółta przyprawa  działa również rozkurczająco.

Badacze z Oregon State University (USA) oraz uniwersytetu w Kopenhadze (Dania) dowiedli ponadto, że kurkuma skutecznie poprawia odporność. Wszystko za sprawą jej zdolności do podnoszenia poziomu katelicydyny, peptydu który wykazuje działanie bakteriobójcze wobec szerokiej gamy drobnoustrojów.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Na refundację poszło w tym roku ponad 15 mld zł. MZ o "niepokojącej tendencji"
Na refundację poszło w tym roku ponad 15 mld zł. MZ o "niepokojącej tendencji"
Groźny nadmiar witaminy. Może zniszczyć wątrobę i doprowadzić do udaru
Groźny nadmiar witaminy. Może zniszczyć wątrobę i doprowadzić do udaru
Babciny sposób na cholesterol i wysoki cukier. W tej postaci jest najzdrowszy
Babciny sposób na cholesterol i wysoki cukier. W tej postaci jest najzdrowszy
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Najlepszy chleb. Gwarancja stabilnego poziomu cukru we krwi
Najlepszy chleb. Gwarancja stabilnego poziomu cukru we krwi