Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (861 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (402 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Kwas fosforowy – właściwości, zastosowanie i szkodliwość

Avatar placeholder
13.04.2021 14:30
Kwas fosforowy to nieorganiczny związek chemiczny z grupy kwasów tlenowych i składnik kwasów nukleinowych
Kwas fosforowy to nieorganiczny związek chemiczny z grupy kwasów tlenowych i składnik kwasów nukleinowych (123rf)

Kwas fosforowy to nieorganiczny związek chemiczny z grupy kwasów tlenowych i składnik kwasów nukleinowych. Choć naturalnie występuje w ludzkim organizmie, w postaci syntetycznej może być bardzo szkodliwy. Gdzie można go znaleźć? Zawiera go wiele produktów spożywczych. Wykorzystuje się go także do odkamieniania rur czy wyrobu sztucznych nawozów. Co warto wiedzieć?

spis treści

1. Co to jest kwas fosforowy?

Kwas fosforowy to nieorganiczny związek chemiczny. Uściślając jest to grupa tlenowych kwasów nieorganicznych, różniących się stopniami utlenienia budujących je atomów fosforu. Fosfor może występować w nich na trzech różnych stopniach utlenienia: I, III i V.

Do kwasów fosforowych należą:

  • kwas fosforowy (I) (kwas fosfinowy, kwas podfosforawy),
  • kwas ortofosforowy (III) (kwas fosfonowy, kwas fosforawy),
  • kwas ortofosforowy (V) (kwas fosforowy),
  • kwas pirofosforowy (V),
  • kwas metafosforowy (V).

2. Właściwości kwasu fosforowego

Zobacz film: "Fasolka szparagowa. Kopalnia składników odżywczych"

Najważniejszym kwasem fosforowym jest kwas ortofosforowy (V). Wstępuje on na V stopniu utlenienia i tworzy pięć wiązań chemicznych. Ma postać bezbarwnych kryształów, dobrze rozpuszcza się w wodzie i etanolu. Nie ma zapachu. Substancja tworzy bezbarwne roztwory. Odczyn 0,1 N roztworu jest silnie kwasowy, pH wynosi 1,5. Jego wzór sumaryczny to H3PO4.

Kwas fosforowy to doskonały odrdzewiacz. Stosowany na rdzę wchodzi w reakcję z tlenkami oraz wodorotlenkami metali i rozpuszcza je, oczyszczając powierzchnię metalu. To dlatego używa się go do rozpuszczania rdzy na gwoździach, śrubach i różnych elementach metalowych. To również sekwestrant, który wiąże jony metali, takich jak miedź, żelazo czy magnez. Kwas fosforowy (V) jest higroskopijny. Oznacza to, że pochłaniania wodę z otoczenia. Sprzedawany jako ciało stałe lub 85-procentowy roztwór wodny.

Stężony kwas fosforowy jest niebezpieczny i żrący. Kontakt z nim wywołuje oparzenia skóry, uszkodzenia oczu i przewodu pokarmowego. To dlatego podczas pracy ze stężonym związkiem niezbędne jest stosowanie rękawic, okularów i odzieży ochronnej.

3. Otrzymywanie kwasu fosforowego

Kwas fosforowy można otrzymać stosując dwie metody: termiczną i mokrą. Proces termiczny polega na spalaniu czystego fosforu w tlenie, a następnie uwodnienie tlenku fosforu (V). Używa się go w przemyśle chemicznym z uwagi na czystość i wyższe stężenie.

Metoda mokra opiera się na reakcji między kwasem siarkowym (VI) oraz skałami, które naturalnie zawierają fosfor. Kwas otrzymywany na tej drodze wykorzystuje się do produkcji nawozów sztucznych.

Kwas fosforowy występuje również naturalnie w organizmie człowieka. To składnik enzymów, zębów oraz kości. Związek ten bierze także udział w metabolizmie tłuszczów, białek oraz węglowodanów. Jego wchłanialność jest uzależniona od zapotrzebowania organizmu.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

4. Zastosowanie kwasu fosforowego

Kwas fosforowy stosuje się:

  • w roli regulatora kwasowości. Wykorzystuje się go w przemyśle spożywczym (oznaczany symbolem E338),
  • do produkcji nawozów sztucznych,
  • do produkcji fosforanowych powłok ochronnych na metalach,
  • do wyrobu środków farmaceutycznych (jako bufor pH),
  • w celu oczyszczania soków w cukrownictwie,
  • do odkamieniania armatury ciepłowniczej,
  • jako płyn do lutowania oraz odrdzewiacza do stali,
  • roztwór trawiący do czyszczenia powierzchni zębów przed umieszczeniem na nich wypełnień dentystycznych w stomatologii i ortodoncji. Dodawany jest także do wyrobów farmaceutycznych.

5. Kwas fosforowy w żywności

Kwas fosforowy, znany jako dodatek chemiczny o symbolu E338, to powszechny składnik żywności. Występuje w niej naturalnie, ale i jest dodawany w procesie produkcyjnym.

Można go znaleźć w wielu produktach spożywczych. Stosowany jest jako regulator kwasowości. Nadaje produktom lekko kwaskowaty, ostrzejszy i bardziej cierpki smak, ale i wpływa na ich jakość i trwałość. Kwas fosforowy hamuje namnażanie się bakterii i pleśni.

Kwas fosforowy znajduje się w:

  • napojach gazowanych,
  • mleku sterylizowanym oraz UHT,
  • lodach, deserach,
  • owocach kandyzowanych,
  • surimi,
  • przetworach mięsnych,
  • mące,
  • sosach,
  • bulionach,
  • winach owocowych,
  • miodach pitnych,
  • napojach izotonicznych,
  • proszku do pieczenia,
  • gumach do żucia.

6. Szkodliwość kwasu fosforowego

Kwas fosforowy spożywany w nadmiarze jest niebezpieczny. Szkodliwość E338 nie jest jednak związana z działaniem żrącym i drażniącym, ponieważ w jedzeniu pojawia się on w bardzo niskich stężeniach.

Okazuje się, że kwas fosforowy może wywołać:

Szkodliwość kwasu fosforowego i jego negatywny wpływ na gęstość kośćca potwierdzona została badaniami.

Trzeba wiedzieć, że kwas fosforowy może zaburzać prawidłową pracę nerek, powodować przewlekłe choroby nerek, w tym wystąpienie kamieni nerkowych (fosforany mają zdolność do odkładania się w postaci złogów).

Fosfor zawarty w kwasie fosforowym oraz w solach kwasu fosforowego jest wchłaniany w organizmie. Ponieważ zostaje wydalony w postaci fosforanu wapnia, jego nadmierne spożycie może prowadzić do niedoboru wapnia.

Ze względu na negatywny wpływ E338, produktów z kwasem fosforowym w składzie szczególnie powinny unikać osoby chore na osteoporozę oraz kobiety w trakcie menopauzy. Kwas fosforowy w ciąży jest związkiem, którego należy unikać.

Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze