Trwa ładowanie...

Marzanka wonna - działanie, skutki uboczne, sposób użycia, zastosowanie

 Paula Komendarczuk
29.03.2021 22:36
Marzanka wonna to roślina o dobroczynnych właściwościach leczniczych.
Marzanka wonna to roślina o dobroczynnych właściwościach leczniczych. (gettyimages)

Marzanka wonna ze względu na wysoką zawartość kumaryny jest uznawana za roślinę trującą, ale stosowana w niewielkich ilościach wykazuje dobroczynne właściwości lecznicze. Ziele marzanki wonnej stosuje się między innymi przy skurczach jelit, żylakach, migrenach czy zaburzeniach snu. Co warto wiedzieć o marzance wonnej?

spis treści

1. Co to jest marzanka wonna?

Marzanka wonna (przytulia wonna) to roślina wieloletnia, która rośnie gęsto, tworząc łany. Ma cienką łodygę z lekko szorstkimi liśćmi oraz delikatny, biały kwiat. Roślina może osiągać około 30 centymetrów wysokości, kwitnie wiosną i wczesnym latem. Marzankę wyróżnia intensywny zapach przypominający woń siana, za który odpowiada zawarta w niej kumaryna.

2. Wartości odżywcze marzanki wonnej

  • kumaryna,
  • polifenolokwasy,
  • flawonoidy,
  • asperulozyd,
  • kumaryna,
  • garbniki i glikozydy,
  • związki goryczowe,
  • kwasy organiczne,
  • olejek,
  • witamina C,
  • sole mineralne.

3. Działanie marzanki wonnej

Marzanka wonna wykazuje działanie przeciwbakteryjne, moczopędne, uspokajające i rozkurczowe. Ziele stosuje się wewnętrznie w przypadku dolegliwości i chorób:

Zobacz film: "#dziejesienazywo: Czym jest ból?"
  • zaburzenie krążenia obwodowego,
  • zastoje żylne,
  • żylaki nóg i podudzi,
  • żylaki odbytu,
  • stany skurczowe dróg moczowych,
  • stany skurczowe jelit,
  • nieżyt przewodu pokarmowego i jelit,
  • pobudzenie,
  • zaburzenia snu,
  • nerwica wegetatywna,
  • migrena.

Zewnętrznie roślina jest używana w stanach zapalnych skóry, czyrakach i wysypkach. Odwar z ziela marzanki świetnie sprawdza się do kąpieli, ze względu na działanie odkażające, poprawiające ukrawienie i pigmentację skóry.

4. Skutki uboczne po zastosowaniu marzanki wonnej

Ziele marzanki wonnej ze względu na duże ilości kumaryny może wywołać krwawienie wewnętrzne, z tego powodu należy stosować ją z należytą ostrożnością. Przekroczenie zalecanych dawek grozi porażeniem mięśni gładkich, wystąpieniem lekkiego stanu narkotycznego, nudnościami i bólami głowy.

Dzienna dawka marzanki nie powinna przekraczać 1 grama, nie jest wskazane również przewlekłe stosowanie rośliny. Przeciwwskazania do stosowania marzanki wonnej to ciąża oraz okres karmienia piersią.

5. Sposób użycia marzanki wonnej

Marzanka wonna jest dostępna w aptekach, sklepach zielarskich oraz internetowych. Napar z marzanki wonnej należy pić nie częściej niż 2-3 razy dziennie przez okres maksymalnie dwóch tygodni.

Przygotowuje się poprzez zalanie łyżeczki suszonej rośliny szklanką wrzątku i pozostawieniu na 10 minut pod przykryciem. Syrop z marzanki wonnej powstaje po wymieszaniu listków z dużego pęczka z 400 g cukru, 4 łyżkami soku z cytryny oraz 300 ml wody.

Całość należy zagotować i odstawić na 24 godziny, po upływie tego czasu syrop należy odcedzić, ponownie doprowadzić do wrzenia i rozlać do mniejszych pojemników. Przygotowany produkt jest gotowy do spożycia przez około 4 tygodnie. Jest świetnym dodatkiem do deserów, potraw czy drinków.

6. Marzanka wonna w kuchni

Marzanka wonna jest ceniona szczeólnie w Niemczech, gdzie produkowana jest nalewka, a sok z rośliny dodawany jest do piwa Berliner Weiße. Marzanka jest też używana jako przyprawa do ciast, deserów, napojów, herbat ziołowych, zup oraz sosów.

Roślina znalazła też zastosowanie w przemyśle, głównie w produkcji likierów, wódek, win i tytoniu. Jest też traktowana jako aromat do budyniów, słodyczy, kompotów, owoców oraz cukierków. Można ją wykorzystać także do zwalczania moli.

Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze