Marzanka wonna - działanie, skutki uboczne, sposób użycia, zastosowanie
Marzanka wonna ze względu na wysoką zawartość kumaryny jest uznawana za roślinę trującą, ale stosowana w niewielkich ilościach wykazuje dobroczynne właściwości lecznicze. Ziele marzanki wonnej stosuje się między innymi przy skurczach jelit, żylakach, migrenach czy zaburzeniach snu. Co warto wiedzieć o marzance wonnej?
1. Co to jest marzanka wonna?
Marzanka wonna (przytulia wonna) to roślina wieloletnia, która rośnie gęsto, tworząc łany. Ma cienką łodygę z lekko szorstkimi liśćmi oraz delikatny, biały kwiat. Roślina może osiągać około 30 centymetrów wysokości, kwitnie wiosną i wczesnym latem. Marzankę wyróżnia intensywny zapach przypominający woń siana, za który odpowiada zawarta w niej kumaryna.
2. Wartości odżywcze marzanki wonnej
- kumaryna,
- polifenolokwasy,
- flawonoidy,
- asperulozyd,
- kumaryna,
- garbniki i glikozydy,
- związki goryczowe,
- kwasy organiczne,
- olejek,
- witamina C,
- sole mineralne.
3. Działanie marzanki wonnej
Marzanka wonna wykazuje działanie przeciwbakteryjne, moczopędne, uspokajające i rozkurczowe. Ziele stosuje się wewnętrznie w przypadku dolegliwości i chorób:
- zaburzenie krążenia obwodowego,
- zastoje żylne,
- żylaki nóg i podudzi,
- żylaki odbytu,
- stany skurczowe dróg moczowych,
- stany skurczowe jelit,
- nieżyt przewodu pokarmowego i jelit,
- pobudzenie,
- zaburzenia snu,
- nerwica wegetatywna,
- migrena.
Zewnętrznie roślina jest używana w stanach zapalnych skóry, czyrakach i wysypkach. Odwar z ziela marzanki świetnie sprawdza się do kąpieli, ze względu na działanie odkażające, poprawiające ukrawienie i pigmentację skóry.
4. Skutki uboczne po zastosowaniu marzanki wonnej
Ziele marzanki wonnej ze względu na duże ilości kumaryny może wywołać krwawienie wewnętrzne, z tego powodu należy stosować ją z należytą ostrożnością. Przekroczenie zalecanych dawek grozi porażeniem mięśni gładkich, wystąpieniem lekkiego stanu narkotycznego, nudnościami i bólami głowy.
Dzienna dawka marzanki nie powinna przekraczać 1 grama, nie jest wskazane również przewlekłe stosowanie rośliny. Przeciwwskazania do stosowania marzanki wonnej to ciąża oraz okres karmienia piersią.
5. Sposób użycia marzanki wonnej
Marzanka wonna jest dostępna w aptekach, sklepach zielarskich oraz internetowych. Napar z marzanki wonnej należy pić nie częściej niż 2-3 razy dziennie przez okres maksymalnie dwóch tygodni.
Przygotowuje się poprzez zalanie łyżeczki suszonej rośliny szklanką wrzątku i pozostawieniu na 10 minut pod przykryciem. Syrop z marzanki wonnej powstaje po wymieszaniu listków z dużego pęczka z 400 g cukru, 4 łyżkami soku z cytryny oraz 300 ml wody.
Całość należy zagotować i odstawić na 24 godziny, po upływie tego czasu syrop należy odcedzić, ponownie doprowadzić do wrzenia i rozlać do mniejszych pojemników. Przygotowany produkt jest gotowy do spożycia przez około 4 tygodnie. Jest świetnym dodatkiem do deserów, potraw czy drinków.
6. Marzanka wonna w kuchni
Marzanka wonna jest ceniona szczeólnie w Niemczech, gdzie produkowana jest nalewka, a sok z rośliny dodawany jest do piwa Berliner Weiße. Marzanka jest też używana jako przyprawa do ciast, deserów, napojów, herbat ziołowych, zup oraz sosów.
Roślina znalazła też zastosowanie w przemyśle, głównie w produkcji likierów, wódek, win i tytoniu. Jest też traktowana jako aromat do budyniów, słodyczy, kompotów, owoców oraz cukierków. Można ją wykorzystać także do zwalczania moli.
Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.