Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (861 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (402 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Metabolizm węglowodanów – kierunki, rola i zaburzenia

Avatar placeholder
20.07.2023 12:47
Metabolizm węglowodanów, czyli trawienie i wchłanianie to skomplikowany proces.
Metabolizm węglowodanów, czyli trawienie i wchłanianie to skomplikowany proces. (Adobe Stock)

Metabolizm węglowodanów, ale również lipidów czy białek, to całokształt przemian biochemicznych oraz energetycznych zachodzących w komórkach organizmów. Dzięki nim możliwe jest pozyskanie składników odżywczych z pożywienia oraz podtrzymanie funkcji życiowych. Co trzeba wiedzieć o węglowodanach, kierunkach metabolicznych i zaburzeniach, które są bardzo dokuczliwe, ale i powszechne?

spis treści

1. Co to jest metabolizm węglowodanów?

Metabolizm węglowodanów, czyli trawienie i wchłanianie węglowodanów, to skomplikowany proces. Jego mechanizm polega na rozkładaniu pokarmów lub związków w organizmie na mniejsze składniki. Co to znaczy?

W wielkim uproszczeniu można powiedzieć, że pochodzące z pożywienia węglowodany są trawione w układzie żołądkowo-jelitowym, gdzie ulegają rozkładowi na mniejsze cząsteczki, cukry proste.

Ponieważ w takiej postaci mogą zostać zaabsorbowane, są wchłaniane w świetle jelita cienkiego do krwi w żyle wrotnej, skąd zostają przetransportowane do wątroby. Tam ulegają przekształceniu do glukozy, która zostaje pobrana do komórek i albo ulega rozkładowi (w celu wytworzenia energii), albo zostaje przekształcona w glikogen (to forma magazynująca glukozę). Główne magazyny węglowodanów to wątroba i mięśnie.

Zobacz film: "Otyłość. Historia Aleksandry"

Pojęcie metabolizm odnosi się do nie tylko do węglowodanów, ale wszelkich reakcji biochemicznych zachodzących w komórkach organizmu, związanych z przepływem materii, energii i informacji, zapewniający organizmowi wzrost, ruch i rozmnażanie. W organizmie człowieka najważniejszy jest metabolizm trzech makrocząsteczek. To:

• węglowodany, • kwasy tłuszczowe – lipidy, • białka.

2. Kierunki przemian metabolicznych

Istnieją 2 kierunki przemian metabolicznych: anaboliczny i kataboliczny. Anabolizm obejmuje reakcje syntezy złożonych związków organicznych ze związków prostych. To wymaga dostarczenia energii, w wyniku czego w produktach syntezy nagromadzona jest większa ilość energii niż w substratach. Do reakcji anabolicznych zalicza się na przykład biosyntezę węglowodanów, lipidów czy białek.

Z kolei katabolizm obejmuje reakcje rozkładu złożonych związków organicznych na produkty proste, zawierające mniejszy zapas energii niż substraty. W wyniku tego procesu powstaje energia wykorzystywana do przebiegu wielu funkcji życiowych organizmu.

Procesy anaboliczne to synteza, to jest powstawanie złożonych związków organicznych. Procesy kataboliczne to inaczej rozkład złożonych związków organicznych, węglowodanów, tłuszczy i białek, które mogą zostać ponownie wykorzystane lub zostać wydalone.

Choć wraz z wiekiem proces anabolizmu zmniejsza się na rzecz katabolizmu, pomiędzy anabolizmem a katabolizmem powinna zostać zachowana równowaga.

3. Podział węglowodanów

Omawiając metabolizm węglowodanów, nie można nie wspomnieć o ich budowie i podziale. Węglowodany, inaczej cukry lub sacharydy, ze względu na długość łańcuchów cukrowych, które zbudowane są monomerów (czyli powtarzających się cząsteczek) cukrów prostych, dzieli się na 3 główne grupy. To:

  • monosacharydy (cukry proste), to na przykład glukoza, fruktoza czy galaktoza. Czym się charakteryzują? Te najmniejsze z cząsteczek cukrów w swojej strukturze mają od 3 do 7 atomów węgla (np. glukoza posiada 6 atomów). W tej postaci wchłaniane do krwiobiegu. To monomery, z których zbudowane są cukry o większych cząsteczkach: disacharydy, oligosacharydy, polisacharydy,
  • disacharydy (dwucukry) powstają, gdy dwie cząsteczki monosacharydów połączą się ze sobą (ulegną kondensacji). To na przykład sachoroza (połączenie cząsteczki glukozy i fruktozy), laktoza (cukier mleczny – galaktoza i glukoza) czy maltoza (glukoza i glukoza),
  • polisacharydy (cukry złożone, wielocukry) to cukry o bardzo długich łańcuchach, które są zbudowane z dużej ilości cukrów prostych. To na przykład skrobia (zbudowana z cząsteczek glukozy), glikogen (materiał zapasowy zbudowany z cząsteczek glukozy), celuloza (składnik budulcowy u roślin),
  • oligosacharydy to wszystkie cukry, które w swojej budowie zawierają od 2 do 10 cząsteczek. To na przykład di-sacharyd, trisacharyd czy tetrasacharyd.

4. Zaburzenia metabolizmu węglowodanów

Zaburzenia metabolizmu węglowodanów, które są dość powszechne, mogą mieć negatywny wpływ na komfort życia oraz stan zdrowia.

Zbyt wysoki poziom glukozy we krwi prowadzi do powikłań mikroangiopatycznych, takich jak zaburzenia neurologiczne, dysfunkcja nerek, problemy ze wzrokiem. W przebiegu cukrzycy dochodzi także do rozwoju makroangiopatii, czyli uszkodzenia dużych naczyń krwionośnych i związanych z tym chorób sercowo-naczyniowych.

Innym zagrożeniem jest sytuacja, gdy komórki nie odpowiadają prawidłowo na działanie insuliny, czyli nie wykorzystują glukozy. Wówczas diagnozuje się insulinooporność. Zaburzenie to stanowi czynnik ryzyka rozwoju chorób układu krążenia i cukrzycy 2 typu.

Na problemy z metabolizmem węglowodanów może wskazywać również hemoglobina glikowana (inaczej glikohemoglobina, GHB), która powstaje wskutek glikacji globiny.

Podwyższone poziomy GHB świadczą o złym wyrównaniu cukrzycy, co wiąże się z podwyższonym ryzykiem rozwoju powikłań cukrzycy. Im stężenie hemoglobiny glikowanej jest wyższe, tym większe ryzyko rozwoju powikłań.

Skorzystaj z usług medycznych bez kolejek. Umów wizytę u specjalisty z e-receptą i e-zwolnieniem lub badanie na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze