Mięso z kurczaka tak zdrowe, jak myślimy? Są nowe badanie naukowców z Włoch

Przez lata uchodziło za jedną z najzdrowszych opcji – lekkostrawne, bogate w białko i mniej tłuste niż czerwone mięso. Jednak najnowsze badania sugerują, że regularne spożywanie drobiu również może nieść ze sobą pewne ryzyko. Czy oznacza to, że powinniśmy całkowicie zrezygnować z kurczaka? Niekoniecznie.

Nowe badanie naukowców z Włoch. Czy mięso z kurczaka jest tak zdrowe, jak myślimy?Nowe badanie naukowców z Włoch. Czy mięso z kurczaka jest tak zdrowe, jak myślimy?
Źródło zdjęć: © Getty Images
Angelika Grabowska

Co wykazały badania?

Naukowcy z Włoch przeanalizowali dane blisko 5 tys. osób obserwowanych przez 20 lat. Wyniki opublikowane w 2025 r. w "Nutrients" były zaskakujące: osoby spożywające więcej niż 300 gramów drobiu tygodniowo miały o 27 proc. wyższe ryzyko przedwczesnej śmierci, głównie z powodu nowotworów i chorób serca.

Choć badanie nie dowodzi bezpośredniego związku przyczynowo-skutkowego, wskazuje na możliwe zagrożenia wynikające z nadmiernego spożycia nawet "zdrowego" mięsa. Eksperci zwracają jednak uwagę, że kluczowe mogą być czynniki towarzyszące, jak sposób przyrządzania mięsa czy ogólny styl życia.

Kurczak w diecie – z umiarem

Jak donosi Rynek Zdrowia, dietetyczka Theresa Gentile w rozmowie z magazynem "Real Simple" podkreśla, że kluczowe jest to, jakie mięso wybieramy i jak je przyrządzamy. Najlepiej sięgać po produkty ekologiczne, pochodzące z hodowli, które nie stosują niskiej jakości pasz. Ważne jest też unikanie smażenia w głębokim tłuszczu czy grillowania w bardzo wysokiej temperaturze, ponieważ takie techniki mogą prowadzić do powstawania substancji rakotwórczych.

Jak wygląda statystyczny klient w polskiej aptece?

Zaleca się także rezygnację z wysoko przetworzonych produktów drobiowych, takich jak nuggetsy, wędliny czy gotowe kotlety – zawierają one często konserwanty, nadmiar soli i tłuszczu.

Kurczak może nadal być elementem zdrowej diety, pod warunkiem że pochodzi z dobrego źródła, jest odpowiednio przygotowywany, a nasz jadłospis nie ogranicza się tylko do mięsa. Kluczem jest równowaga i jakość spożywanych produktów.

Jakie diety są najzdrowsze?

Dieta planetarna i śródziemnomorska uznawane są za jedne z najzdrowszych stylów żywienia – nie tylko wspierają zdrowie, ale też dbają o kondycję naszej planety.

Dieta planetarna została opracowana przez naukowców z myślą o przyszłości Ziemi i człowieka. Opiera się głównie na produktach roślinnych: warzywach, owocach, roślinach strączkowych, orzechach i pełnoziarnistych produktach zbożowych. Ogranicza mięso, cukier i wysoko przetworzoną żywność, promując zrównoważone i etyczne podejście do jedzenia.

Dieta śródziemnomorska bazuje na tradycjach kulinarnych krajów południowej Europy. Jej podstawę stanowią: oliwa z oliwek, warzywa, ryby, owoce morza, pełne ziarna i niewielkie ilości nabiału. Jest znana z korzystnego wpływu na serce i długowieczność.

Obie diety łączy wysoka wartość odżywcza, niska zawartość przetworzonych produktów i troska o zdrowie – zarówno człowieka, jak i środowiska.

Źródła: 1. Rynek Zdrowia 2. "Does Poultry Consumption Increase the Risk of Mortality for Gastrointestinal Cancers? A Preliminary Competing Risk Analysis", [w:] "Nutrients".

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
NFZ z zastrzykiem gotówki. Kolejne 320 mln zł dotacji od MZ
NFZ z zastrzykiem gotówki. Kolejne 320 mln zł dotacji od MZ
GIS ostrzega. IKEA musi wycofać wiele partii produktu
GIS ostrzega. IKEA musi wycofać wiele partii produktu
Suplement, który rozprawia się z tłuszczem. Wpiera wątrobę, pomaga schudnąć
Suplement, który rozprawia się z tłuszczem. Wpiera wątrobę, pomaga schudnąć
Najlepszy trening dla serca. Obniża ryzyko zawału i udaru, a przy tym chroni mózgu
Najlepszy trening dla serca. Obniża ryzyko zawału i udaru, a przy tym chroni mózgu
Problemy pokolenia Z. Z tej przyczyny mamy coraz więcej L4
Problemy pokolenia Z. Z tej przyczyny mamy coraz więcej L4
Asystent osoby niepełnosprawnej. Będą zmiany w przepisach
Asystent osoby niepełnosprawnej. Będą zmiany w przepisach
Zaleźli je w mięsie. Nieprawidłowości w 4 na 10 sklepów
Zaleźli je w mięsie. Nieprawidłowości w 4 na 10 sklepów
Trzy kluczowe nawyki. Zdaniem badaczy "odmładzają" mózg
Trzy kluczowe nawyki. Zdaniem badaczy "odmładzają" mózg
Jakie ciśnienie krwi grozi zawałem serca? Granica jest niższa, niż się wydaje
Jakie ciśnienie krwi grozi zawałem serca? Granica jest niższa, niż się wydaje
Może zredukować tłuszcz, ale szkodzić sercu i mózgowi. Okaże się gorszy niż cukier?
Może zredukować tłuszcz, ale szkodzić sercu i mózgowi. Okaże się gorszy niż cukier?
Polacy robią zapasy leków. Apteki notują większe zapotrzebowanie
Polacy robią zapasy leków. Apteki notują większe zapotrzebowanie