Ta polska ryba to prawdziwy "czyścioch". Nie ma rtęci i toksyn
Nie od dziś wiadomo, że ryby, z uwagi na duże ilości zdrowych kwasów tłuszczowych, powinny być stałym elementem diety. Przy wyborze ryb coraz częściej zwraca się jednak uwagę na ich czystość i warunki hodowli, co również ma przełożenie na zdrowie.
Skarb czystych wód
Miętus, należący do rodziny dorszowatych, od wieków uchodzi za jedną z najbardziej wartościowych ryb słodkowodnych. Występuje w przejrzystych akwenach - jeziorach mazurskich oraz przybrzeżnych wodach Bałtyku. To sprawia, że jego mięso jest wolne od rtęci i toksyn, w przeciwieństwie do wielu popularnych ryb hodowlanych, jak łosoś czy panga.
Jego delikatne, lekko słodkawe mięso smakiem przypomina dorsza, a brak ości bocznych czyni go przyjaznym dla dzieci i osób, które na co dzień unikają ryb z powodu trudności w jedzeniu. Dietetycy podkreślają, że ryby powinny gościć na talerzu przynajmniej dwa razy w tygodniu z uwagi na bogactwo zdrowych kwasów tłuszczowych - choć nie są one jedynym źródłem tych składników.
- Nie zdajemy sobie sprawy, że one są dla naszego układu nerwowego najważniejsze. Możemy znaleźć je w tłustych rybach morskich, a jeśli ich nie lubimy bądź nie jadamy mięsa, to nie ma problemu. Znajdziemy je w oleju rzepakowym i lnianym, orzechach włoskich, nasionach chia czy lnu, konopnych. Duże ilości kwasów omega-3 znajdują się też w algach morskich – tłumaczyła w rozmowie z WP abcZdrowie dietetyczka dr n. o zdr. Hanna Stolińska.
Nawyki, które ratują jelita
Bogactwo składników odżywczych
Miętus to prawdziwa skarbnica wartości odżywczych. Obfituje w kwasy omega-3, które wspierają serce, obniżają cholesterol, chronią przed miażdżycą, a przy okazji korzystnie wpływają na pamięć i koncentrację. Badania opublikowane w "Journal of Clinical Psychiatry" wskazują również, że regularne spożywanie omega-3 może łagodzić objawy depresji i zmniejszać ryzyko chorób neurodegeneracyjnych.
Nie można tu pominąć także witaminy D - niezbędnej dla mocnych kości i odporności - oraz witamin z grupy B, wspierających układ nerwowy. Miętus dostarcza też fosforu, magnezu, potasu i selenu. Te minerały dbają o prawidłową pracę mięśni, układ krążenia i ochronę komórek przed wolnymi rodnikami.
Dzięki dużej zawartości lekkostrawnego białka i niewielkiej ilości tłuszczu, miętus jest idealny dla osób starszych, dzieci oraz tych, którzy źle tolerują ciężkostrawne dania.
Jak przygotować miętusa?
Miętus to ryba niezwykle uniwersalna w kuchni. Można ją upiec z dodatkiem ziół, koperku i cytryny, serwując z pieczonymi warzywami. Świetnie sprawdza się także przygotowany na parze, w towarzystwie sosu jogurtowego z ziołami. Zachowuje wówczas swoją soczystość i delikatny smak. Tradycjonaliści docenią go też jako bazę do zupy rybnej.
oprac. Aleksandra Zaborowska, dziennikarka Wirtualnej Polski
Źródła:
- Lespérance et al., “The Efficacy of Omega-3 Supplementation for Major Depression: A Randomized Controlled Trial”, Journal of Clinical Psychiatry, 2011.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.