Najważniejsze witaminy. Pamiętaj o nich jesienią
Jesienią nasz organizm staje przed wieloma wyzwaniami. Jednym z nich jest pogorszenie odporności oraz spadek energii. W tym okresie szczególnie ważne jest wspieranie układu immunologicznego, a kluczową rolę odgrywają witaminy. Na jakie witaminy warto postawić o tej porze roku?
Dlaczego jesienią spada odporność?
Jesienią nasza odporność wystawiona jest na wiele prób. Po pierwsze, przychodzi ochłodzenie, często z gwałtownym spadkiem temperatur po upalnym lecie, po drugie zaś, mniejsza ekspozycja na słońce ogranicza syntezę witaminy D. Po trzecie, w diecie zaczyna brakować świeżych warzyw i owoców, co wiąże się z mniejszą podażą cennych witamin i antyoksydantów, niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Na dodatek powrót do codziennego rytmu życia po wakacjach wiąże się ze stresem i często ograniczoną aktywnością fizyczną, gdyż więcej czasu spędzamy w zamkniętych pomieszczeniach, narażając organizm na częstszy kontakt z wirusami.
To wszystko powoduje większą podatność na infekcje i zwiększa ryzyko przeziębień. Jesień to czas, w którym organizm potrzebuje dodatkowego wsparcia, a kluczowe są w tym przypadku witaminy, wzmacniające naturalne mechanizmy obronne. Które z nich najbardziej pomogą w przetrwaniu sezonu przeziębień w dobrej formie?
Najlepsze witaminy na odporność
Witamina C – kluczowa w walce z infekcjami
Witamina C, pełni bardzo ważne funkcje w organizmie człowieka, w tym m.in. obniża cholesterol i ciśnienie krwi, a także zatrzymuje proces starzenia się organizmu. Bardzo pozytywnie działa również na wzmocnienie odporności, wiele korzyści przynosi dostarczanie jej podczas infekcji, przy chorobach alergicznych, chorobie śluzówki jamy ustnej, czy chorobie krwi - np. anemii.
Witamina C łagodzi problemy z trawieniem, poprawia wchłanianie żelaza, pomaga w regulowaniu produkcji kolagenu, przyspiesza proces gojenia się ran, zapobiega występowaniu krwawienia z dziąseł, zapewnia regenerację tkanek, neutralizując szkodliwe działania wolnych rodników.
Najlepsze źródła witaminy C to papryka, natka pietruszki, czarna porzeczka i cytrusy.
Witamina D – słońce w kapsułce
Witamina D, nazywana często "witaminą słońca", odgrywa istotną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu całego organizmu, a szczególnie w utrzymaniu silnego układu odpornościowego. To właśnie ona pomaga komórkom odpornościowym rozpoznawać i zwalczać drobnoustroje, dzięki czemu organizm skuteczniej broni się przed infekcjami wirusowymi i bakteryjnymi.
Niedobór witaminy D jesienią, gdy słońca jest mniej, prowadzi do obniżonej odporności, częstszych przeziębień i gorszego samopoczucia.
Poza wpływem na odporność, witamina D reguluje gospodarkę wapniowo-fosforanową - wspiera przyswajanie tych składników, co wzmacnia kości i zęby. Odpowiada również za prawidłowe funkcjonowanie mięśni i układu nerwowego oraz korzystnie wpływa na kondycję skóry. Badania wskazują, że utrzymanie jej właściwego poziomu może zmniejszać ryzyko niektórych chorób przewlekłych, w tym autoimmunologicznych.
Do polecanych źródeł witaminy D należą tłuste ryby, tran oraz jajka.
Witamina E – tarcza antyoksydacyjna
Witamina E jest silnym antyoksydantem, który chroni komórki układu odpornościowego przed uszkodzeniami wywołanymi przez wolne rodniki. Dzięki temu pomaga organizmowi skuteczniej zwalczać infekcje i wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego.
Witamina E działa ochronnie na tkanki, wspiera regenerację po wysiłku fizycznym i pomaga w utrzymaniu zdrowej skóry oraz błon śluzowych - tej pierwszej linii obrony przed drobnoustrojami. Regularne dostarczanie witaminy E w diecie może pośrednio zwiększać odporność organizmu na infekcje, szczególnie w okresach zwiększonego ryzyka - jesienią i zimą.
Gdzie znajduje się witamina E? W migdałach, pestkach słonecznika, awokado i olejach roślinnych.
Witamina A – regeneracja błon śluzowych
Witamina A pełni kluczową rolę we wzmacnianiu naturalnej bariery ochronnej organizmu. Dzięki niej układ odpornościowy skuteczniej zwalcza infekcje, a organizm jest bardziej odporny na choroby. Szczególnie korzystnie działa na infekcje atakujące błony śluzowe - nosa, oczu, gardła, płuc i pęcherza moczowego. Pośrednio witamina A wspiera także zdrowie skóry.
Niedobór może osłabiać odporność i wydłużać czas rekonwalescencji po infekcjach, dlatego utrzymanie odpowiedniego poziomu tej witaminy w diecie jest kluczowe, zwłaszcza w okresie zwiększonego ryzyka zachorowań. Niezwykle istotną rolę witamina A odgrywa w funkcjonowaniu narządu wzroku.
Witaminę A do organizmu można dostarczyć jedząc takie produkty, jak marchew, bataty, dynię, jaja oraz nabiał.
Witaminy z grupy B – energia i odporność w parze
Witaminy z grupy B również odgrywają istotną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego, wspierając produkcję przeciwciał i działanie komórek odpornościowych.
Wspomagają metabolizm oraz prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, co pośrednio wpływa na redukcję stresu i poprawę samopoczucia, dodatkowo wzmacniając naturalne mechanizmy obronne organizmu. Warto zwrócić uwagę na witaminę B6, czyli pirydoksynę, która odpowiada za tworzenie przeciwciał, zwiększających odporność organizmu.
W jakiej żywności można znaleźć witaminy z grupy B? Znajdują się one m.in. w pełnoziarnistych produktach, mięsie, orzechach, nasionach, roślinach strączkowych oraz w jajach.
Źródła: "Encyklopedia zdrowego żywienia" Dr Barry Fox, wyd. Filar, rok 2000 "Encyklopedia witamin i składników mineralnych" Elizabeth Somer, wyd. Amber, 1997 r. * "Zdrowo jeść, by zdrowo żyć" Michael Sharon
Źródła
- Dagmara Dąbek
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.