Najważniejsze witaminy. Pamiętaj o nich jesienią

Jesienią nasz organizm staje przed wieloma wyzwaniami. Jednym z nich jest pogorszenie odporności oraz spadek energii. W tym okresie szczególnie ważne jest wspieranie układu immunologicznego, a kluczową rolę odgrywają witaminy. Na jakie witaminy warto postawić o tej porze roku?

Jesienią nasza odporność wystawiona jest na wiele prób, warto postawić na witaminy, które ją wzmocniąJesienią nasza odporność wystawiona jest na wiele prób, warto postawić na witaminy, które ją wzmocnią
Źródło zdjęć: © Getty Images

Dlaczego jesienią spada odporność?

Jesienią nasza odporność wystawiona jest na wiele prób. Po pierwsze, przychodzi ochłodzenie, często z gwałtownym spadkiem temperatur po upalnym lecie, po drugie zaś, mniejsza ekspozycja na słońce ogranicza syntezę witaminy D. Po trzecie, w diecie zaczyna brakować świeżych warzyw i owoców, co wiąże się z mniejszą podażą cennych witamin i antyoksydantów, niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Na dodatek powrót do codziennego rytmu życia po wakacjach wiąże się ze stresem i często ograniczoną aktywnością fizyczną, gdyż więcej czasu spędzamy w zamkniętych pomieszczeniach, narażając organizm na częstszy kontakt z wirusami.

To wszystko powoduje większą podatność na infekcje i zwiększa ryzyko przeziębień. Jesień to czas, w którym organizm potrzebuje dodatkowego wsparcia, a kluczowe są w tym przypadku witaminy, wzmacniające naturalne mechanizmy obronne. Które z nich najbardziej pomogą w przetrwaniu sezonu przeziębień w dobrej formie?

Najlepsze witaminy na odporność

Witamina C – kluczowa w walce z infekcjami

Witamina C, pełni bardzo ważne funkcje w organizmie człowieka, w tym m.in. obniża cholesterol i ciśnienie krwi, a także zatrzymuje proces starzenia się organizmu. Bardzo pozytywnie działa również na wzmocnienie odporności, wiele korzyści przynosi dostarczanie jej podczas infekcji, przy chorobach alergicznych, chorobie śluzówki jamy ustnej, czy chorobie krwi - np. anemii.

Witamina C łagodzi problemy z trawieniem, poprawia wchłanianie żelaza, pomaga w regulowaniu produkcji kolagenu, przyspiesza proces gojenia się ran, zapobiega występowaniu krwawienia z dziąseł, zapewnia regenerację tkanek, neutralizując szkodliwe działania wolnych rodników.

Najlepsze źródła witaminy C to papryka, natka pietruszki, czarna porzeczka i cytrusy.

Witamina D – słońce w kapsułce

Witamina D, nazywana często "witaminą słońca", odgrywa istotną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu całego organizmu, a szczególnie w utrzymaniu silnego układu odpornościowego. To właśnie ona pomaga komórkom odpornościowym rozpoznawać i zwalczać drobnoustroje, dzięki czemu organizm skuteczniej broni się przed infekcjami wirusowymi i bakteryjnymi.

Niedobór witaminy D jesienią, gdy słońca jest mniej, prowadzi do obniżonej odporności, częstszych przeziębień i gorszego samopoczucia.

Poza wpływem na odporność, witamina D reguluje gospodarkę wapniowo-fosforanową - wspiera przyswajanie tych składników, co wzmacnia kości i zęby. Odpowiada również za prawidłowe funkcjonowanie mięśni i układu nerwowego oraz korzystnie wpływa na kondycję skóry. Badania wskazują, że utrzymanie jej właściwego poziomu może zmniejszać ryzyko niektórych chorób przewlekłych, w tym autoimmunologicznych.

Do polecanych źródeł witaminy D należą tłuste ryby, tran oraz jajka.

Witamina E – tarcza antyoksydacyjna

Witamina E jest silnym antyoksydantem, który chroni komórki układu odpornościowego przed uszkodzeniami wywołanymi przez wolne rodniki. Dzięki temu pomaga organizmowi skuteczniej zwalczać infekcje i wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego.

Witamina E działa ochronnie na tkanki, wspiera regenerację po wysiłku fizycznym i pomaga w utrzymaniu zdrowej skóry oraz błon śluzowych - tej pierwszej linii obrony przed drobnoustrojami. Regularne dostarczanie witaminy E w diecie może pośrednio zwiększać odporność organizmu na infekcje, szczególnie w okresach zwiększonego ryzyka - jesienią i zimą.

Gdzie znajduje się witamina E? W migdałach, pestkach słonecznika, awokado i olejach roślinnych.

Witamina A – regeneracja błon śluzowych

Witamina A pełni kluczową rolę we wzmacnianiu naturalnej bariery ochronnej organizmu. Dzięki niej układ odpornościowy skuteczniej zwalcza infekcje, a organizm jest bardziej odporny na choroby. Szczególnie korzystnie działa na infekcje atakujące błony śluzowe - nosa, oczu, gardła, płuc i pęcherza moczowego. Pośrednio witamina A wspiera także zdrowie skóry.

Niedobór może osłabiać odporność i wydłużać czas rekonwalescencji po infekcjach, dlatego utrzymanie odpowiedniego poziomu tej witaminy w diecie jest kluczowe, zwłaszcza w okresie zwiększonego ryzyka zachorowań. Niezwykle istotną rolę witamina A odgrywa w funkcjonowaniu narządu wzroku.

Witaminę A do organizmu można dostarczyć jedząc takie produkty, jak marchew, bataty, dynię, jaja oraz nabiał.

Witaminy z grupy B – energia i odporność w parze

Witaminy z grupy B również odgrywają istotną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego, wspierając produkcję przeciwciał i działanie komórek odpornościowych.

Wspomagają metabolizm oraz prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego, co pośrednio wpływa na redukcję stresu i poprawę samopoczucia, dodatkowo wzmacniając naturalne mechanizmy obronne organizmu. Warto zwrócić uwagę na witaminę B6, czyli pirydoksynę, która odpowiada za tworzenie przeciwciał, zwiększających odporność organizmu.

W jakiej żywności można znaleźć witaminy z grupy B? Znajdują się one m.in. w pełnoziarnistych produktach, mięsie, orzechach, nasionach, roślinach strączkowych oraz w jajach.

Źródła: "Encyklopedia zdrowego żywienia" Dr Barry Fox, wyd. Filar, rok 2000 "Encyklopedia witamin i składników mineralnych" Elizabeth Somer, wyd. Amber, 1997 r. * "Zdrowo jeść, by zdrowo żyć" Michael Sharon

Źródła

  1. Dagmara Dąbek

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: Dagmara Dąbek
Wybrane dla Ciebie
Główny sprawca raka w tym kraju. Odpowiada aż za 62 proc. przypadków
Główny sprawca raka w tym kraju. Odpowiada aż za 62 proc. przypadków
Globisz przeszedł rozległy udar. Dziś mówi o sobie: Jestem szczęśliwy
Globisz przeszedł rozległy udar. Dziś mówi o sobie: Jestem szczęśliwy
Ser i śmietana mogą obniżać ryzyko demencji? Zaskakujące wyniki badań
Ser i śmietana mogą obniżać ryzyko demencji? Zaskakujące wyniki badań
"Pierwszy sygnał" uszkodzenia nerek, wątroby. Kluczowe badanie
"Pierwszy sygnał" uszkodzenia nerek, wątroby. Kluczowe badanie
Suplementy, które mogą podnosić ciśnienie krwi. Ważne ostrzeżenie dla sercowców
Suplementy, które mogą podnosić ciśnienie krwi. Ważne ostrzeżenie dla sercowców
Denga i chikungunya coraz częstsze. Tak można się ochronić
Denga i chikungunya coraz częstsze. Tak można się ochronić
Symbol świąt. Jemioła jest trująca, ale może wspomagać ciśnienie krwi
Symbol świąt. Jemioła jest trująca, ale może wspomagać ciśnienie krwi
Obwód uda może świadczyć o ryzyku zgonu? Naukowcy wiedzą, ile cm to minimum
Obwód uda może świadczyć o ryzyku zgonu? Naukowcy wiedzą, ile cm to minimum
Polacy przejadają się w święta. "Zapalenie trzustki, żołądka czy przełyku"
Polacy przejadają się w święta. "Zapalenie trzustki, żołądka czy przełyku"
Izba bez lekarza zamiast porodówki? MZ nie chce dopłacać do nierentownych oddziałów
Izba bez lekarza zamiast porodówki? MZ nie chce dopłacać do nierentownych oddziałów
Uważaj na tę rybę. GIS ostrzega przed alternatywą dla karpia
Uważaj na tę rybę. GIS ostrzega przed alternatywą dla karpia
Tysiące chorych bez finansowania z NFZ. Eksperci alarmują o niedoszacowanych kontraktach
Tysiące chorych bez finansowania z NFZ. Eksperci alarmują o niedoszacowanych kontraktach