Jedzenie, które wspomaga leczenie grypy
1 z 11Lody na ból gardła
Zdjęcie autorstwa Veganbaking.net / CC BY
W czasie przeziębienia szczególnie dokuczliwy bywa ból gardła. Czasem do tego stopnia, że odbiera zupełnie apetyt. Jednak w tym okresie nie warto rezygnować z jedzenia, gdyż odpowiednia ilość składników odżywczych jest niezbędna, by organizm miał siłę zwalczać infekcję i regenerować się. Co więcej, niektóre pokarmy mogą też łagodzić dolegliwości bólowe.
Do produktów spożywczych, które pomagają uśmierzyć ból i drapanie w gardle zaliczają się, chociażby lody. Niska temperatura deseru może zmniejszyć także miejscowy stan zapalny, redukować obrzęk albo nadmierne wysuszenie błony śluzowej jamy ustnej. Warto jednak pamiętać, że ich lecznicza moc sprawdza się jedynie, jeśli sięgnie się po nie w ciągu 24 godzin od momentu wystąpienia pierwszych objawów infekcji.