Naukowcy ostrzegają przed popularnymi olejami. Mogą mieć związek z rakiem

Naukowcy odkryli związek między kwasem linolowym, który zawierają powszechnie używane oleje roślinne, a szczególnie agresywnym rakiem piersi. Nadmiar takich tłuszczy w diecie może mieć wpływ na rozwój nowotworu.

Naukowcy ostrzegają przed popularnymi olejami. Mogą mieć związek z rakiemNaukowcy ostrzegają przed popularnymi olejami. Mogą mieć związek z rakiem
Źródło zdjęć: © Getty Images
Katarzyna Prus

Oleje roślinne a rak

Naukowcy z Weill Cornell Medicine w Nowym Jorku zaobserwowali związek między kwasem linolowym, należącym do grupy kwasów omega-6, obecnym m.in. w olejach sojowym, kukurydzianym i słonecznikowym, a rakiem.

Chodzi o rozwój potrójnie ujemnego raka piersi. Jak podaje Onkofundacja Alivia, to jedna z najbardziej agresywnych form raka piersi. Ma tendencję do szybszego wzrostu i wyższego ryzyka nawrotu, a także gorszych rokowań niż inne typy raka piersi.

Wyniki badań, opublikowane na łamach "Science", wskazują, że kwas linolowy wiąże się z białkiem FABP5, które występuje w dużych ilościach w komórkach tego typu raka. To z kolei uruchamia mechanizm, który napędza rozwój nowotworu.

Nadmiar kwasu linolowego może sprzyjać rakowi
Nadmiar kwasu linolowego może sprzyjać rakowi © Getty Images

Podczas badań na myszach okazało się, że gryzonie, które miały dietę bogatą w kwas linolowy miały też większe guzy niż te, które dostawały inne tłuszcze.

Ponadto we krwi pacjentek z potrójnie ujemnym rakiem piersi wykryto podwyższony poziom białka FABP5 i kwasu linolowego.

"To odkrycie pomaga wyjaśnić związek między tłuszczami w diecie a rakiem i rzuca światło na to, jak w spersonalizowany sposób określić, którzy pacjenci mogą odnieść największe korzyści ze stosowania konkretnych zaleceń żywieniowych" – wskazuje jeden z autorów badania dr John Blenis, cytowany w komunikacie opublikowanym na stronie Weill Cornell Medicine.

Nie oznacza to jednak, że oleje roślinne powodują raka piersi. Chodzi o to, że u osób, które spożywają je w nadmiarze (np. jedzą dużo przetworzonej żywności czy stawiają na tanie oleje w domowej kuchni), taka dieta może sprzyjać rozwojowi nowotworu i go przyspieszyć. Dlatego olej słonecznikowy czy kukurydziany warto zastępować np. oliwą z oliwek.

Równowaga to podstawa

Kluczowa jest równowaga między kwasami omega-6 a omega-3.

Należy pamiętać, że kwasy tłuszczowe omega-6 działają przeciwstawnie do kwasów omega-3, które mają działanie przeciwzapalne i przeciwzakrzepowe.

Nadmiar kwasów omega-6 może wpływać na rozwój stanu zapalnego w organizmie, a także zwiększać ryzyko zakrzepowe. To z kolei może negatywnie wpływać na pracę serca i układu krążenia, wywołać zmiany miażdżycowe, a także zaburzyć gospodarkę hormonalną i działanie systemu odpornościowego.

Dlatego należy spożywać produkty bogate w omega-6 z umiarem i łączyć je z dużą ilością kwasów omega-3 (np. tłuste ryby morskie, takie jak łosoś, tuńczyk czy makrela).

Źródło:

  1. Science
  2. Onkofundacja Alivia

Źródła

  1. Science
  2. Onkofundacja Alivia
  3. WP abcZdrowie
  4. news.weill.cornell.edu

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Regularnie dostarczasz kwasów omega-3? Takie są skutki dla mózgu i serca
Regularnie dostarczasz kwasów omega-3? Takie są skutki dla mózgu i serca
Wirusy atakują układ pokarmowy. "Mamy trzykrotny wzrost przypadków"
Wirusy atakują układ pokarmowy. "Mamy trzykrotny wzrost przypadków"
Nietypowe objawy miażdżycy. Ten znak ma nawet 75 proc. chorych
Nietypowe objawy miażdżycy. Ten znak ma nawet 75 proc. chorych
Sieć wycofuje partię cytryn. Należy je zwrócić do sklepu lub wyrzucić
Sieć wycofuje partię cytryn. Należy je zwrócić do sklepu lub wyrzucić
Limitowanie badań znów zagrozi pacjentom. "Nie chcemy umierać w kolejkach"
Limitowanie badań znów zagrozi pacjentom. "Nie chcemy umierać w kolejkach"
Spotkanie na szczycie. Prezydent ma zdecydować o przekazaniu 3,6 mld zł na NFZ
Spotkanie na szczycie. Prezydent ma zdecydować o przekazaniu 3,6 mld zł na NFZ
Wspiera jelita, serce i daje uczucie sytości. Po ten napój warto sięgać codziennie
Wspiera jelita, serce i daje uczucie sytości. Po ten napój warto sięgać codziennie
Farmaceutka ostrzega przed brakiem leku. "Mogą nie mieć ciągłego dostępu do terapii"
Farmaceutka ostrzega przed brakiem leku. "Mogą nie mieć ciągłego dostępu do terapii"
Do niedawna mieliśmy "zero" zachorowań. Obecnie chorują dziesiątki tysięcy osób
Do niedawna mieliśmy "zero" zachorowań. Obecnie chorują dziesiątki tysięcy osób
Innowacyjne terapie raka trzustki. "To może być największy od 30 lat krok w leczeniu"
Innowacyjne terapie raka trzustki. "To może być największy od 30 lat krok w leczeniu"
Wirus z dzieciństwa, rak w dorosłości? BK na celowniku naukowców
Wirus z dzieciństwa, rak w dorosłości? BK na celowniku naukowców
Babcia zawsze po nie sięgała. Jak naprawdę działają krople żołądkowe?
Babcia zawsze po nie sięgała. Jak naprawdę działają krople żołądkowe?