NewsyZbadali osoby, które codzienne piły kawę. Mają nowe wnioski

Zbadali osoby, które codzienne piły kawę. Mają nowe wnioski

Czy filiżanka kawy każdego dnia może wspierać zdrowie? Naukowcy z Harvardu zbadali miłośników małej czarnej i mają bardzo ciekawe wnioski.

Kawa chroni przed cukrzycą i chorobami serca
Kawa chroni przed cukrzycą i chorobami serca
Źródło zdjęć: © YouTube / Getty Images
Aleksandra Zaborowska

Kawa a cukrzyca typu 2 – co odkryli naukowcy?

Choć przez wiele lat mówiło się, że kawę należy ograniczać, najnowsze badania pokazują, że jej regularne picie może przynieść cały szereg korzyści zdrowotnych. Zespół badaczy z Harvard TH Chan School of Public Health, kierowany przez prof. Franka Hu, przeanalizował dane z trzech długoterminowych badań obejmujących 290 tysięcy osób.

Wyniki, opublikowane w "American Journal of Clinical Nutrition", wykazały, że osoby, które codzienne piły kawę, miały mniejsze ryzyko cukrzycy typu 2 nawet o 10 proc. Co ciekawe, efekt ten występuje zarówno przy kawie z kofeiną, jak i bezkofeinowej.

Korzyści te wynikają z obecności w kawie nie tylko kofeiny, ale przede wszystkim polifenoli, które pomagają regulować metabolizm, zmniejszać stany zapalne i wspierać gospodarkę glikemiczną organizmu.

Kawa obniża poziom cukru w organizmie organizmie

Nie tylko na cukrzycę

Wśród odkrytych przez naukowców korzyści zdrowotnych płynących z picia kawy wymienić można także ochronę przed chorobami neurodegeneracyjnymi. Według opublikowanego w 2019 roku badania "Prozdrowotne właściwości kawy" autorstwa Marta Pelczyńskiej i Pawła Bogdańskiego, kawa może chronić przed rozwojem schorzeń takich jak choroba Alzheimera czy Parkinsona.

Co więcej, w badaniu "Impact of Coffee Consumption on Cardiovascular Health" naukowcy z Luizjany i DC wykryli, że umiarkowane spożycie kawy zmniejsza śmiertelność związaną z chorobami sercowo-naczyniowymi, w tym:

Czego unikać, by nie osłabić działania kawy?

Choć sama kawa może działać korzystnie, to dodatki do niej często niwelują jej prozdrowotne właściwości. Najlepszy efekt ochronny przed cukrzycą daje kawa czarna lub z niewielką ilością mleka. Natomiast efekt ten może zniszczyć nawet jedna łyżeczka cukru – i to aż o połowę.

A co ze słodzikami? Choć teoretycznie są lepszą alternatywą, badania sugerują, że one także niekorzystnie wpływają na metabolizm, przede wszystkim przyczyniając się do insulinooporności.

Podobnie sprawa wygląda z syropami smakowymi i tłustymi śmietankami, które dostarczają nadprogramowych kalorii i powodują wyrzuty glukozy i insuliny.

Chcąc czerpać maksymalne korzyści zdrowotne z kawy, warto postawić na jej naturalny smak. Im mniej dodatków, tym lepiej dla organizmu.

Aleksandra Zaborowska, dziennikarka Wirtualnej Polski

Źródła

  1. "Impact of Coffee Consumption on Cardiovascular Health"
  2. "Prozdrowotne właściwości kawy"

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

kawa a zdrowie sercazdrowe sercekawa

Wybrane dla Ciebie