Niedobór potasu i magnezu - charakterystyka, objawy, jak utrzymać odpowiedni poziom potasu i magnezu
Niedobór potasu i magnezu zazwyczaj prowadzi do osłabienia organizmu, dolegliwości bólowych w obrębie mięśni i stawów, a także problemów z koncentracją i pamięcią. Dodatkowo, zbyt niskie stężenie wyżej wymienionych pierwiastków chemicznych może powodować u pacjentów nieprawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego. Czym spowodowany jest niedobór potasu i magnezu w organizmie?
1. Niedobór potasu i magnezu
Niedobór potasu w naszym organizmie jest ściśle związany z niedoborem magnezu. Potas jest pierwiastkiem chemicznym, którego rolą jest kontrolowanie ciśnienia tętniczego, a także regulowanie gospodarki wodno-elektrolitowej w naszym ciele. Potas usprawnia funkcjonowanie układu nerwowego, a także układu sercowo-naczyniowego. Najwięcej potasu znajduje się w ludzkich mięśniach szkieletowych, krwinkach czerwonych, nazywanych również erytrocytami, wątrobie, a także kościach. Obniżenie stężenia tego pierwiastka może być spowodowane zaburzeniami w obrębie układu pokarmowego, schorzeniami nerek, zaburzeniami odżywiania czy chorobą alkoholową. Dodatkowo, niedobór potasu może być wywołany przyjmowaniem leków moczopędnych.
Magnez również pełni wiele ważnych funkcji w naszym ciele. Uczestniczy on w procesie przemiany materii, bierze udział w budowie kości i zębów, wpływa pozytywnie na funkcjonowanie mózgu, poprawiając pamięć i koncentrację, reguluje ciśnienie krwi, usprawnia funkcjonowanie układu immunologicznego, poprawia działanie układu nerwowego. Oprócz tego, magnez zapobiega tworzeniu się kamieni nerkowych w ciele człowieka. Dlaczego niedobór tego pierwiastka występuje zazwyczaj wraz z niedoborem potasu? Odpowiedź jest dosyć prosta.
Niedobór potasu wpływa bezpośrednio na stężenie magnezu, ponieważ upośledza wchłanianie tego pierwiastka chemicznego w nerkach, doprowadzając tym samym do jego niedoboru. Każdy z tych elektrolitów oddziałuje na funkcjonowanie większości naszych narządów. Z tego powodu, niezwykle ważne jest, abyśmy kontrolowali poziom potasu i magnezu. Zarówno potas, jak i magnez dostarczane wraz z pożywieniem, wchłaniają się w jelicie cienkim, dlatego zbyt mała ich podaż może skutkować niedoborami. Za niski poziom potasu i magnezu może być spowodowany:
- wymiotami,
- biegunką,
- niedożywieniem,
- zaburzeniami odżywiania np. anoreksją lub bulimią,
- spożywaniem napojów alkoholowych,
- stosowaniem leków przeczyszczających,
- stosowaniem leków na atmę,
- stosowaniem leków moczopędnych,
- uzależnieniem od kawy,
- przewlekłą chorobą nerek,
- przewlekłą obturacyjną chorobą płuc,
- cukrzycą,
- intensywnym wysiłkiem fizycznym.
To musisz wiedzieć
- Potas reguluje pracę układu nerwowego i odpowiada za napięcie mięśni.
- Nadmiar potasu to inaczej hiperkaliemia.
- Nadmiar potasu w organizmie może prowadzić nawet do śmierci.
- Dzienne zapotrzebowanie na potas wynosi 40-50 mmol.
- Produkty bogate w potas to ziemniaki, pomidory, banany, orzechy, rzepa, szczypiorek.
- Objawy nadmiaru potasu w organizmie to apatia, drgawki, skurcze a także zaburzenia pracy serca.
- Nadmiar potasu powoduje wrzody żołądka, hiperisnulinizm i krwotoki.
- Niedobór potasu prowadzi do nadciśnienia, obrzęków i drżenia mięśni.
2. Objawy niedoboru potasu i magnezu
Objawy niedoboru potasu i magnezu mogą być nie tylko problematyczne, ale również utrudniać codzienne funkcjonowaniu. Wśród najpopularniejszych symptomów związanych z niedoborem potasu i magnezu lekarze wymieniają:
- zmęczenie,
- nadmierną kurczliwość mięśni,
- osłabienie,
- bóle mięśni i stawów,
- uczucie kołatania serca,
- nadciśnienie tętnicze,
- zaburzenia w funkcjonowaniu układu krążenia,
- apatia,
- nadpobudliwość,
- obniżenie nastroju,
- płaczliwość,
- zaburzenia depresyjne.
3. Jak utrzymać odpowiedni poziom potasu i magnezu w organizmie?
Aby utrzymać odpowiedni poziom potasu i magnezu w organizmie, należy spożywać produkty żywnościowe bogate w te pierwiastki chemiczne. Najwięcej potasu zawierają suszone morele, suszone jabłka, rodzynki, banany, kiwi, grejpfruty. Produkty bogate w magnez to przede wszystkim nasiona dyni, otręty, orzechy włoskie, migdały, jabłka, kasza gryczana, koper, pietruszka, szpinak, a także ciemne pieczywo.
W aptekach dostępne są również suplementy zawierające magnez i potas. Decydując się na stosowanie tego typu produktów, warto jednak pamiętać o tym, że suplementy diety nie mogą stanowić substytutu zdrowej i dobrze zbilansowanej diety.
Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.