Trwa ładowanie...

Niedobór potasu i magnezu - charakterystyka, objawy, jak utrzymać odpowiedni poziom potasu i magnezu

Niedobór potasu i magnezu zazwyczaj prowadzi do osłabienia organizmu, dolegliwości bólowych w obrębie mięśni i stawów, a także problemów z koncentracją i pamięcią. Dodatkowo, zbyt niskie stężenie wyżej wymienionych pierwiastków chemicznych może powodować u pacjentów nieprawidłowe funkcjonowanie układu trawiennego. Czym spowodowany jest niedobór potasu i magnezu w organizmie?

Zobacz film: "#dziejesienazywo: Czym jest ból?"

spis treści

1. Niedobór potasu i magnezu

Niedobór potasu w naszym organizmie jest ściśle związany z niedoborem magnezu. Potas jest pierwiastkiem chemicznym, którego rolą jest kontrolowanie ciśnienia tętniczego, a także regulowanie gospodarki wodno-elektrolitowej w naszym ciele. Potas usprawnia funkcjonowanie układu nerwowego, a także układu sercowo-naczyniowego. Najwięcej potasu znajduje się w ludzkich mięśniach szkieletowych, krwinkach czerwonych, nazywanych również erytrocytami, wątrobie, a także kościach. Obniżenie stężenia tego pierwiastka może być spowodowane zaburzeniami w obrębie układu pokarmowego, schorzeniami nerek, zaburzeniami odżywiania czy chorobą alkoholową. Dodatkowo, niedobór potasu może być wywołany przyjmowaniem leków moczopędnych.

Magnez również pełni wiele ważnych funkcji w naszym ciele. Uczestniczy on w procesie przemiany materii, bierze udział w budowie kości i zębów, wpływa pozytywnie na funkcjonowanie mózgu, poprawiając pamięć i koncentrację, reguluje ciśnienie krwi, usprawnia funkcjonowanie układu immunologicznego, poprawia działanie układu nerwowego. Oprócz tego, magnez zapobiega tworzeniu się kamieni nerkowych w ciele człowieka. Dlaczego niedobór tego pierwiastka występuje zazwyczaj wraz z niedoborem potasu? Odpowiedź jest dosyć prosta.

Niedobór potasu wpływa bezpośrednio na stężenie magnezu, ponieważ upośledza wchłanianie tego pierwiastka chemicznego w nerkach, doprowadzając tym samym do jego niedoboru. Każdy z tych elektrolitów oddziałuje na funkcjonowanie większości naszych narządów. Z tego powodu, niezwykle ważne jest, abyśmy kontrolowali poziom potasu i magnezu. Zarówno potas, jak i magnez dostarczane wraz z pożywieniem, wchłaniają się w jelicie cienkim, dlatego zbyt mała ich podaż może skutkować niedoborami. Za niski poziom potasu i magnezu może być spowodowany:

  • wymiotami,
  • biegunką,
  • niedożywieniem,
  • zaburzeniami odżywiania np. anoreksją lub bulimią,
  • spożywaniem napojów alkoholowych,
  • stosowaniem leków przeczyszczających,
  • stosowaniem leków na atmę,
  • stosowaniem leków moczopędnych,
  • uzależnieniem od kawy,
  • przewlekłą chorobą nerek,
  • przewlekłą obturacyjną chorobą płuc,
  • cukrzycą,
  • intensywnym wysiłkiem fizycznym.

To musisz wiedzieć

  • Potas reguluje pracę układu nerwowego i odpowiada za napięcie mięśni.
  • Nadmiar potasu to inaczej hiperkaliemia.
  • Nadmiar potasu w organizmie może prowadzić nawet do śmierci.
  • Dzienne zapotrzebowanie na potas wynosi 40-50 mmol.
  • Produkty bogate w potas to ziemniaki, pomidory, banany, orzechy, rzepa, szczypiorek.
  • Objawy nadmiaru potasu w organizmie to apatia, drgawki, skurcze a także zaburzenia pracy serca.
  • Nadmiar potasu powoduje wrzody żołądka, hiperisnulinizm i krwotoki.
  • Niedobór potasu prowadzi do nadciśnienia, obrzęków i drżenia mięśni.

2. Objawy niedoboru potasu i magnezu

Objawy niedoboru potasu i magnezu mogą być nie tylko problematyczne, ale również utrudniać codzienne funkcjonowaniu. Wśród najpopularniejszych symptomów związanych z niedoborem potasu i magnezu lekarze wymieniają:

  • zmęczenie,
  • nadmierną kurczliwość mięśni,
  • osłabienie,
  • bóle mięśni i stawów,
  • uczucie kołatania serca,
  • nadciśnienie tętnicze,
  • zaburzenia w funkcjonowaniu układu krążenia,
  • apatia,
  • nadpobudliwość,
  • obniżenie nastroju,
  • płaczliwość,
  • zaburzenia depresyjne.

3. Jak utrzymać odpowiedni poziom potasu i magnezu w organizmie?

Aby utrzymać odpowiedni poziom potasu i magnezu w organizmie, należy spożywać produkty żywnościowe bogate w te pierwiastki chemiczne. Najwięcej potasu zawierają suszone morele, suszone jabłka, rodzynki, banany, kiwi, grejpfruty. Produkty bogate w magnez to przede wszystkim nasiona dyni, otręty, orzechy włoskie, migdały, jabłka, kasza gryczana, koper, pietruszka, szpinak, a także ciemne pieczywo.

W aptekach dostępne są również suplementy zawierające magnez i potas. Decydując się na stosowanie tego typu produktów, warto jednak pamiętać o tym, że suplementy diety nie mogą stanowić substytutu zdrowej i dobrze zbilansowanej diety.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.