Niedobory, które rujnują pracę mózgu. Zobacz składniki niezbędne do prawidłowego funkcjonowania
Prawidłowe funkcjonowanie uzależnione jest od składników odżywczych dostarczanych organizmowi. Dotyczy to zarówno zdrowia ciała, jak i umysłu.
Niedobory witamin i minerałów mogą prowadzić do problemów na gruncie fizycznym i psychicznym.
Dla pracy mózgu zabójcze są braki niektórych składników w diecie. Mogą powodować zaburzenia pamięci, koncentracji, problemy emocjonalne i psychiczne. Za napadami lękowymi lub obniżeniem nastroju nierzadko kryje się niezwłaściwy dobór posiłków i brak odpowiedniej suplementacji.
Zobacz naszą galerię i sprawdź, na co zwrócić uwagę komponując dietę. Możesz wspomóc swój mózg, aby pracował poprawnie.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO.
Zobacz też: Dieta na mózg
Białko
Białko to nie tylko budulec naszych mięśni.
Aminokwasy są prekursorami neuroprzekaźników, wśród których należy wymienić serotoninę. Jej optymalny poziom gwarantuje dobry nastrój. Aminokwasy wpływają także na produkcję dopaminy dającej pozytywną energię i dobre samopoczucie.
Białka podnoszą również poziom melatoniny, która reguluje rytm dobowy.
Ograniczając spożycie mięsa czy nabiału, możemy nie dostarczyć organizmowi odpowiedniej ilości białka, co ma groźne dla zdrowia i samopoczucia skutki.
Zobacz też: Serotonina - charakterystyka, poziom, dieta
Witamina B12
Niedobór witaminy B12 skutkuje depresją.
Zazwyczaj w sposób naturalny można dostarczyć organizmowi odpowiednie ilości tej witaminy.
Jednak coraz bardziej popularne diety wegańskie i wegetariańskie mogą powodować niedobory witaminy B12, ponieważ jej źródłem są produkty pochodzenia zwierzęcego.
W przypadku unikania mięsa i nabiału niezbędna będzie dodatkowa suplementacja preparatami z witaminą B12 lub z pełnym zestawem witamin z grupy B.
Na następnym slajdzie obejrzysz WIDEO.
Zobacz też: Objawy niedoboru witaminy B12
Witamina D
Lekarze od dawna zalecają mieszkańcom pochmurnych krajów suplementację witaminy D.
Odpowiada ona nie tylko za zdrowie układu kostnego i odporność organizmu, lecz również przeciwdziała depresji, zmniejsza stany lękowe, poprawia komfort psychiczny pacjenta.
Żeby naturalnie dostarczyć organizmowi tej witaminy, warto sięgnąć po łososia, tuńczyka, żółtko jaja albo nabiał.
Zobacz też: Optymalna dawka witaminy D
Kwasy omega-3
O tym, że kwasy omega-3 są bardzo zdrowe, nie trzeba nikogo przekonywać.
Zauważono ich zbawienny wpływ na funkcjonowanie mózgu, który również w dużym stopniu składa się z tłuszczu.
Niedobór kwasów omega-3 może skutkować wahaniami nastroju, stanami depresyjnymi, stanami lękowymi, zaburzeniami koncentracji, upośledzeniem zdolności poznawczych.
Warto więc wzbogacić dietę o źródła tych cennych kwasów tłuszczowych. Należą do nich: łosoś, makrela, sardynki, a także nasiona chia, siemię lniane i orzechy.
Zobacz też: Kwasy omega-3 poprawiają humor
Węglowodany
Węglowodany nie mają dobrej opinii, często uważa się je za przyczynę wzrostu wagi.
Okazuje się jednak, że niskowęglowodanowe diety mogą prowadzić do depresji.
Serotonina, która reguluje rytm dobowy i zapewnia dobry nastrój oraz tryptofan, który uczestniczy w jej wytwarzaniu są wyzwalane właśnie przez produkty bogate w węglowodany.
Niedobór serotoniny skutkuje obniżeniem nastroju aż do stanów depresyjnych, uczuciem smutku, nieuzasadnionej agresji, zaburzeń odżywania, stanów lękowych, obsesji i natręctw.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl