Trwa ładowanie...

Cenimy Twoją prywatność

Kliknij "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU", aby wyrazić zgodę na korzystanie w Internecie z technologii automatycznego gromadzenia i wykorzystywania danych oraz na przetwarzanie Twoich danych osobowych przez Wirtualną Polskę, Zaufanych Partnerów IAB (853 partnerów) oraz pozostałych Zaufanych Partnerów (402 partnerów) a także udostępnienie przez nas ww. Zaufanym Partnerom przypisanych Ci identyfikatorów w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, które wskazujemy poniżej. Możesz również podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody Wirtualna Polska, Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy będą przetwarzać Twoje dane osobowe zbierane w Internecie (m.in. na serwisach partnerów e-commerce), w tym za pośrednictwem formularzy, takie jak: adresy IP, identyfikatory Twoich urządzeń i identyfikatory plików cookies oraz inne przypisane Ci identyfikatory i informacje o Twojej aktywności w Internecie. Dane te będą przetwarzane w celu: przechowywania informacji na urządzeniu lub dostępu do nich, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru reklam, tworzenia profili związanych z personalizacją reklam, wykorzystania profili do wyboru spersonalizowanych reklam, tworzenia profili z myślą o personalizacji treści, wykorzystywania profili w doborze spersonalizowanych treści, pomiaru wydajności reklam, pomiaru wydajności treści, poznawaniu odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł, opracowywania i ulepszania usług, wykorzystywania ograniczonych danych do wyboru treści.


W ramach funkcji i funkcji specjalnych Wirtualna Polska może podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Cele przetwarzania Twoich danych przez Zaufanych Partnerów IAB oraz pozostałych Zaufanych Partnerów są następujące:

  1. Przechowywanie informacji na urządzeniu lub dostęp do nich
  2. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru reklam
  3. Tworzenie profili w celu spersonalizowanych reklam
  4. Wykorzystanie profili do wyboru spersonalizowanych reklam
  5. Tworzenie profili w celu personalizacji treści
  6. Wykorzystywanie profili w celu doboru spersonalizowanych treści
  7. Pomiar efektywności reklam
  8. Pomiar efektywności treści
  9. Rozumienie odbiorców dzięki statystyce lub kombinacji danych z różnych źródeł
  10. Rozwój i ulepszanie usług
  11. Wykorzystywanie ograniczonych danych do wyboru treści
  12. Zapewnienie bezpieczeństwa, zapobieganie oszustwom i naprawianie błędów
  13. Dostarczanie i prezentowanie reklam i treści
  14. Zapisanie decyzji dotyczących prywatności oraz informowanie o nich

W ramach funkcji i funkcji specjalnych nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy mogą podejmować następujące działania:

  1. Dopasowanie i łączenie danych z innych źródeł
  2. Łączenie różnych urządzeń
  3. Identyfikacja urządzeń na podstawie informacji przesyłanych automatycznie
  4. Aktywne skanowanie charakterystyki urządzenia do celów identyfikacji

Dla podjęcia powyższych działań nasi Zaufani Partnerzy IAB oraz pozostali Zaufani Partnerzy również potrzebują Twojej zgody, którą możesz udzielić poprzez kliknięcie w przycisk "AKCEPTUJĘ I PRZECHODZĘ DO SERWISU" lub podjąć decyzję w sprawie udzielenia zgody w ramach ustawień zaawansowanych.


Cele przetwarzania Twoich danych bez konieczności uzyskania Twojej zgody w oparciu o uzasadniony interes Wirtualnej Polski, Zaufanych Partnerów IAB oraz możliwość sprzeciwienia się takiemu przetwarzaniu znajdziesz w ustawieniach zaawansowanych.


Cele, cele specjalne, funkcje i funkcje specjalne przetwarzania szczegółowo opisujemy w ustawieniach zaawansowanych.


Serwisy partnerów e-commerce, z których możemy przetwarzać Twoje dane osobowe na podstawie udzielonej przez Ciebie zgody znajdziesz tutaj.


Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać wywołując ponownie okno z ustawieniami poprzez kliknięcie w link "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu.


Pamiętaj, że udzielając zgody Twoje dane będą mogły być przekazywane do naszych Zaufanych Partnerów z państw trzecich tj. z państw spoza Europejskiego Obszaru Gospodarczego.


Masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia, ograniczenia, przeniesienia przetwarzania danych, złożenia sprzeciwu, złożenia skargi do organu nadzorczego na zasadach określonych w polityce prywatności.


Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień Twojej przeglądarki oznacza, że pliki cookies będą umieszczane w Twoim urządzeniu końcowym. W celu zmiany ustawień prywatności możesz kliknąć w link Ustawienia zaawansowane lub "Ustawienia prywatności" znajdujący się w stopce każdego serwisu w ramach których będziesz mógł udzielić, odwołać zgodę lub w inny sposób zarządzać swoimi wyborami. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych osobowych znajdziesz w polityce prywatności.

Nietolerancja fruktozy - co jeść, przyczyny, objawy, diagnostyka, leczenie

Avatar placeholder
06.12.2023 13:26
Nietolerancja fruktozy to zaburzenie metaboliczne, które charakteryzuje brak możliwości trawienia i przyswajania fruktozy.
Nietolerancja fruktozy to zaburzenie metaboliczne, które charakteryzuje brak możliwości trawienia i przyswajania fruktozy. (Adobe Stock)

Nietolerancja fruktozy to zaburzenie metaboliczne, które charakteryzuje brak możliwości trawienia i przyswajania fruktozy, naturalnego cukru występującego w owocach, niektórych warzywach i produktach spożywczych. Objawy nietolerancji obejmują bóle brzucha, wzdęcia, biegunkę, nudności i wymioty oraz problemy z wagą. Czym charakteryzuje się uczulenie na cukier? Czy istnieją badania na nietolerancję fruktozy? Jaka powinna być dieta na nietolerancję fruktozy i czy istnieją owoce bez fruktozy?

spis treści

1. Czym jest nietolerancja fruktozy?

Nietolerancja fruktozy to stan, w którym organizm nie jest w stanie prawidłowo przyswajać fruktozy, naturalnego cukru występującego w wielu owocach, niektórych warzywach i produktach spożywczych. To zaburzenie metaboliczne wynika z niedoboru lub braku enzymu aldolazy B, niezbędnego do przekształcenia fruktozy w glukozę i wykorzystania jej jako źródła energii.

Jeśli proces trawienia przebiega prawidłowo, fruktoza wchłaniana jest w jelicie cienkim. Niezbędne są do tego między innymi transportery GLUT-5 oraz GLUT-2.

Gdy proces transportu fruktozy z jelita do krwi jest zaburzony, zalega ona w świetle tego narządu. Tam fermentuje w wyniku działania bakterii jelitowych i wywołuje działanie osmotyczne, czyli powstawanie wodoru, dwutlenku węgla, krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych i mleczanów, czego objawem są luźne, sfermentowane stolce, biegunki, bóle brzucha i wzdęcia.

Zobacz film: "Otyłość. Historia Aleksandry"

Bożena Kropka, "Co mi dolega? Poradnik skutecznego leczenia dietą"

Bożena Kropka, "Co mi dolega? Poradnik skutecznego leczenia dietą"

Nikt nie jest skazany na choroby cywilizacyjne. Jeśli dokuczają Ci bóle głowy, zmęczenie, problemy skórne, drażliwość, problemy z trawieniem, ta książka jest dla ciebie! Dzięki niej nauczysz się interpretować pierwsze niepokojące symptomy i dowiesz się, o jakie badania poprosić w gabinecie lekarskim.

2. Jakie są przyczyny nietolerancji fruktozy?

Możliwe przyczyny nietolerancji fruktozy to genetyczne zaburzenia enzymu aldolazy B (wrodzona nietolerancja fruktozy) lub nabyte zaburzenie powstałe w wyniku chorób wątroby, przewlekłego zapalenia jelit lub schorzeń dziedzicznych (nabyta nietolerancja fruktozy).

U połowy osób dotkniętych uczuleniem na fruktozę stwierdza się obecność innych schorzeń, takich jak:

Problemy z trawieniem fruktozy mogą rozwinąć się również w wyniku schorzeń, takich jak celiakia, ostre zapalenie żołądka i jelit oraz choroba Leśniowskiego-Crohna.

3. Jakie są objawy nietolerancji fruktozy?

Objawy nietolerancji fruktozy mogą być różne w zależności od stopnia nasilenia schorzenia i indywidualnych czynników. Symptomy spowodowane alergią na fruktozę to:

Objawy te mogą pojawić się po spożyciu produktów zawierających fruktozę lub sorbitol, który jest obecny w owocach i niektórych produktach spożywczych.

4. Jakie produkty spożywcze zawierają fruktozę?

Produkty, które zawierają fruktozę to:

  • owoce (wszystkie owoce zawierają fruktozę, ale jej ilość różni się w zależności od gatunku),
  • soki owocowe,
  • miód,
  • niektóre warzywa (np. czosnek, cebula, szparagi),
  • nabiał (mleko, jogurty, desery mleczne),
  • wędlina i kiełbasa,
  • produkty piekarnicze (bułki, ciasta i ciastka),
  • napoje słodzone,
  • napoje izotoniczne,
  • gotowe produkty spożywcze (sosy do sałatek, marynaty, przetwory i fast foody),
  • keczup, sos sojowy i rybny,
  • dżemy owocowe i konfitury,
  • płatki śniadaniowe i musli,
  • słodycze i lody,
  • niektóre napoje alkoholowe (słodkie koktajle i likiery).

5. Jak diagnozuje się nietolerancję fruktozy?

Rozpoznanie nietolerancji fruktozy może być trudne, ponieważ objawy alergii na cukier mogą przypominać wiele innych schorzeń przewodu pokarmowego. Pierwszym etapem jest wywiad medyczny na temat odczuwanych dolegliwości, częstotliwości ich występowania, stosowanej diety i historii chorób.

Następnym krokiem są badanie, takie jak morfologia krwi, oznaczenie poziomu enzymu aldolazy B oraz wodorowy test oddechowy. Test na nietolerancję fruktozy polega na monitorowaniu poziomu wodoru wydychanego przez pacjenta po spożyciu fruktozy.

Sporą wartość diagnostyczną ma również wyeliminowanie tego składnika z diety, pacjent może jeść wyłącznie produkty bez fruktozy, by sprawdzić, czy objawy złagodnieją lub znikną.

6. Co jeść przy nietolerancji fruktozy?

Po zdiagnozowaniu nietolerancji ważne jest dostosowanie diety, aby unikać produktów zawierających dużą ilość fruktozy i sorbitolu. W diecie bez fruktozy mogą znaleźć się następujące produkty:

7. Czy nietolerancja fruktozy jest stanem przewlekłym, czy można ją leczyć?

W początkowej fazie leczenia nietolerancji fruktozy należy na sześć tygodni całkowicie wyeliminować z diety wszystkie produkty ją zawierające, czyli cukier, miód, słodziki, płatki śniadaniowe, suszone owoce, świeże owoce (zwłaszcza arbuzy, gruszki, jabłka, liczi, melony, mango, morele, papaje, śliwki), soki owocowe, syropy (np. klonowy) oraz koncentrat pomidorowy.

Ograniczyć trzeba spożywanie suchych roślin strączkowych, można je jeść co cztery dni i powinny być dobrze ugotowane. Podczas zakupów warto zrezygnować z produktów, które mają w swoim składzie fruktozę lub syrop glukozowo-fruktozowy. Prawdopodobnie obecność tego składnika w pożywieniu przetworzonym doprowadza do coraz częstszych problemów z trawieniem fruktozy.

Aby przyspieszyć proces nabywania tolerancji na ten cukier, dobrze jest unikać żywności zawierającej słodziki, zwłaszcza wyrobów z dodatkiem sorbitolu, który utrudnia wchłanianie fruktozy. Naturalny sorbitol zawierają również owoce, w niektórych występuje on w większych ilościach, są to jabłka, gruszki, brzoskwinie i śliwki.

Po okresie eliminacji fruktozy z diety większość pacjentów zaczyna ją trawić. To dobra wiadomość dla wielbicieli owoców i miodu. Prawdopodobnie po odbudowie śluzówki jelita cienkiego oraz flory bakteryjnej będzie można na nowo wprowadzić te produkty do diety.

Na początku zaczynamy jeść niewielkie ilości owoców (1-2 porcje dziennie), a potem stopniowo zwiększamy ich ilość. Ważne jest także prowadzenie dzienniczka objawów. Niektórzy pacjenci z nietolerancją fruktozy muszą stosować dietę bezfruktozową co najmniej przez jeden rok, na szczęście nie musi ona być bardzo rygorystyczna.

Fruktoza najlepiej wchłania się w obecności glukozy, gdy stosunek tych cukrów wynosi 1:1. Jeżeli diety eliminacyjnej trzeba przestrzegać dłużej niż trzy miesiące, można od czasu do czasu zjeść owoce, w których stosunek fruktozy do glukozy jest właśnie taki, jak powyżej.

Są to: agrest, borówki, brzoskwinie, cytryny, czereśnie, grejpfruty ekologiczne, jeżyny, limonki, maliny, mandarynki ekologiczne, pomarańcze ekologiczne, porzeczki czarne i czerwone, rabarbar, truskawki oraz wiśnie. W tym okresie proponuję wprowadzić do diety większą ilość roślin strączkowych.

Fragmenty pochodzą z książki "Co mi dolega? Poradnik Skutecznego Leczenia" wyd. ZNAK, której autorką jest Bożena Kropka.

8. Jakie mogą być konsekwencje zdrowotne długotrwałej nietolerancji fruktozy?

Długotrwała nietolerancja fruktozy może doprowadzić do następujących powikłań:

Osoby z nietolerancją fruktozy powinny znajdować się pod opiekę medyczną i dietetyczną, aby minimalizować ryzyko wystąpienia konsekwencji. Poprzez dostosowanie diety i unikanie produktów zawierających fruktozę lub sorbitol można uniknąć powstania kolejnych problemów zdrowotnych.

Rekomendowane przez naszych ekspertów

Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.

Oceń jakość naszego artykułu: Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.
12345
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze