Nietolerancja fruktozy

Fruktoza jest cukrem prostym. Najczęściej występuje w owocach. Niewielka jej ilość znajduje się również w warzywach i zbożach. Jeśli proces trawienia przebiega prawidłowo, fruktoza wchłaniana jest w jelicie cienkim. Niezbędne są do tego między innymi transportery GLUT-5, GLUT-2.

Gdy proces transportu fruktozy z jelita do krwi jest zaburzony, zalega ona w świetle tego narządu. Tam fermentuje w wyniku działania bakterii jelitowych. Ta nieprawidłowość powoduje działanie osmotyczne: powstawanie wodoru, dwutlenku węgla, krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych i mleczanów, czego objawem są luźne, sfermentowane stolce, biegunki, bóle brzucha, wzdęcia.

Wiedza i świadomość pacjentów w dobie Internetu

Na nietolerancję fruktozy cierpi ponad 80 proc. pacjentów, których przyjmuję w swoim gabinecie. Tylko nieliczni mają genetyczną predyspozycję do tego schorzenia. To nie powód do zmartwienia. Można temu przeciwdziałać. Najpierw trzeba całkowicie wyeliminować z diety fruktozę. Po pewnym czasie będzie można wprowadzić niewielką jej ilość.

Trzeba to robić rozważnie. Zdarza się, że pacjent może zjeść dziennie połowę jabłka. Jeśli spożyje całe, odczuwa dolegliwości żołądkowo-jelitowe. W przypadku wrodzonej nietolerancji fruktozy należy wyeliminować z diety produkty przemysłowe, które zawierają jej dodatek. Wtedy będzie można spożywać więcej fruktozy z owoców, które są dodatkowo źródłem witamin.

Bożena Kropka, "Co mi dolega? Poradnik skutecznego leczenia dietą"
Bożena Kropka, "Co mi dolega? Poradnik skutecznego leczenia dietą"

Nikt nie jest skazany na choroby cywilizacyjne. Jeśli dokuczają Ci bóle głowy, zmęczenie, problemy skórne, drażliwość, problemy z trawieniem, ta książka jest dla ciebie! Dzięki niej nauczysz się interpretować pierwsze niepokojące symptomy i dowiesz się, o jakie badania poprosić w gabinecie lekarskim.

Leczenie nietolerancji fruktozy

W przypadku nietolerancji fruktozy warto zrobić badanie na obecność pasożytów oraz grzyba Candida albicans, ponieważ wzmagają one to schorzenie.

W początkowej fazie leczenia nietolerancji fruktozy należy na sześć tygodni całkowicie wyeliminować z diety wszystkie produkty ją zawierające, czyli: cukier, miód, słodziki, płatki śniadaniowe, suszone owoce, świeże owoce (zwłaszcza arbuzy, gruszki, jabłka, liczi, melony, mango, morele, papaje, śliwki), soki owocowe, syropy (np. klonowy) oraz koncentrat pomidorowy.

Ograniczyć trzeba spożywanie suchych roślin strączkowych: można je jeść co cztery dni i powinny być dobrze ugotowane. Jak już wspomniałam, podczas zakupów należy zrezygnować z produktów przemysłowych, które mają w swoim składzie fruktozę lub syrop glukozowo-fruktozowy. W przetwórstwie spożywczym

często dodaje się ten cukier prosty do gotowych produktów.

Na opakowaniach widnieje informacja: „Bez cukru”, ale w składzie występuje syrop glukozowo-fruktozowy. Prawdopodobnie obecność ogromnej ilości tego składnika w pożywieniu przetworzonym doprowadza do coraz częstszych problemów z trawieniem fruktozy.

Aby przyspieszyć proces nabywania tolerancji na ten cukier, dobrze jest unikać żywności zawierającej słodziki, zwłaszcza produktów z dodatkiem sorbitolu, który utrudnia wchłanianie fruktozy. Naturalny sorbitol zawierają również owoce. W niektórych występuje on w większych ilościach. Są to: jabłka, gruszki, brzoskwinie i śliwki.

Prowokacja fruktozą

Po okresie eliminacji fruktozy z diety większość moich pacjentów zaczyna ją trawić. To dobra wiadomość dla wielbicieli owoców i miodu. Prawdopodobnie po odbudowie śluzówki jelita cienkiego oraz flory bakteryjnej będzie można na nowo wprowadzić te produkty do diety.

Na początku zaczynamy jeść niewielkie ilości owoców (1–2 porcje dziennie), które zawierają mało fruktozy. Potem zwiększamy liczbę tych produktów. Pamiętajmy o prowadzeniu dzienniczka objawów. Niektórzy pacjenci z nietolerancją fruktozy muszą stosować dietę bezfruktozową co najmniej przez jeden rok. Na szczęście nie musi ona być bardzo rygorystyczna.

Fruktoza najlepiej wchłania się w obecności glukozy, gdy stosunek tych cukrów wynosi 1:1. Jeżeli diety eliminacyjnej trzeba przestrzegać dłużej niż trzy miesiące, można od czasu do czasu zjeść owoce, w których stosunek fruktozy do glukozy jest właśnie taki jak powyżej. Są to: agrest, borówki, brzoskwinie, cytryny, czereśnie, grejpfruty ekologiczne, jeżyny, limonki, maliny, mandarynki ekologiczne, pomarańcze ekologiczne, porzeczki czarne i czerwone, rabarbar, truskawki oraz wiśnie. W tym okresie proponuję wprowadzić do diety większą ilość roślin strączkowych: grochu i fasoli.

Fragment pochodzi z książki "Co mi dolega? Poradnik Skutecznego Leczenia" wyd. ZNAK, której autorką jest Bożena Kropka.

Komentarze
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Alergia pokarmowa - charakterystyka, przyczyny, symptomy, alergia na białko, leczenie
najnowsze pytania

Alergia

Odpowiada: Lek. Aneta Zwierzchowska

Dyskusje na forum

Pomocni lekarze

Artykuły Alergia pokarmowa - charakterystyka, przyczyny, symptomy, alergia na białko, leczenie
Substancje słodzące

Fruktoza - pochodzenie, wpływ na zdrowie, otyłość

leptyny, a wzrasta poziom greliny. * Kiedy owoce mogą szkodzić? * Na czym polega nietolerancja fruktozy? Są to wraz z insuliną hormony, które regulują apetyt. Gdy mamy pusty żołądek, wytwarzana jest grelina, tzw....

Owoce

Kiedy owoce mogą zaszkodzić?

, ich spożycie nie jest wskazane. Komu i jakie owoce mogą zaszkodzić? Nietolerancja fruktozy Nietolerancja fruktozy, czyli cukru naturalnie występującego (...) w owocach, to jedna...

Wzdęcia - przyczyny, dolegliwości, diagnostyka, leczenie

6 zaskakujących przyczyn wzdęć

6 zaskakujących przyczyn wzdęć

Arbuz W arbuzie zawarta jest stosunkowo duża ilość fruktozy - cukru naturalnego, który u co trzeciej osoby jest ciężko trawiony przez układ pokarmowy (...) te zawierają zdecydowanie mniej fruktozy, a więcej glukozy. Stres...

Owoce

4 znaki, które świadczą o tym, że jesz za dużo owoców

4 znaki, które świadczą o tym, że jesz za dużo owoców

Zbyt duża ilość zjedzonych owoców w jednym czasie może poskutkować wzdęciami. Wszystko przez fruktozę, cukier prosty obecny w owocach. Jak podają (...) dietetycy, nawet 40 proc. całej populacji może cierpieć na zaburzenia wchłaniania...

Węglowodany - rola organizmie, dzienne zapotrzebowanie, podział

37 różnych nazw cukru - na co zwrócić uwagę, czytając etykiety

37 różnych nazw cukru - na co zwrócić uwagę, czytając etykiety

się, aby poprawić smak, konsystencję bądź wydłużyć datę ważności. Jest to przeważnie mieszanka cukrów prostych, takich jak glukoza, fruktoza czy sacharoza (...) . Niestety, producenci żywności często ukrywają całkowitą zawartość cukru...

Alergia pokarmowa - charakterystyka, przyczyny, symptomy, alergia na białko, leczenie

Alergia, nadwrażliwość czy nietolerancja? Przeczytaj, czym się różnią

Alergia, nadwrażliwość czy nietolerancja? Przeczytaj, czym się różnią

. Jak odróżnić alergię pokarmową od nietolerancji? Rola układu odpornościowego Reakcje alergiczne są regulowane przez układ odpornościowy, wyglądają (...) w oddychaniu, świszczący oddech, kichanie i trudności w przełykaniu. Nadwrażliwość...