Nietypowe produkty przyczyną zatruć pokarmowych

Według raportu Głównego Inspektoratu Sanitarnego w roku 2014 w Polsce wzrosła liczba bakteryjnych zatruć i zakażeń pokarmowych. Najczęstszą przyczyną zatrucia pokarmowego od lat pozostaje zakażenie wywołane odzwierzęcymi pałeczkami jelitowymi Salmonella powszechnie występującymi u zwierząt hodowlanych.

GIS stwierdził wzrost zakażeń wywoływanych przez bakterie z rodzaju Campylobacter spowodowane przede wszystkim przez niewłaściwą obróbkę mięsa drobiowego i jego przetworów. W związku z wyjazdami do egzotycznych krajów nastąpił też wzrost zachorowań na czerwonkę bakteryjną - w roku 2013 odnotowało 19 przypadków, w roku 2014 już 44.

Do najczęstszych produktów powodujących zatrucia należą, oprócz mięsa, leki, alkohol oraz grzyby kapeluszowe. To jednak nie jedyne wyroby. Istnieje szereg innych, których spożywanie również wiąże się z możliwością zatrucia. Niebezpieczeństwo z nimi związane jest jednak często bagatelizowane, bo nie spodziewamy się, że mogą być groźne dla zdrowia.

Obraz
Źródło zdjęć: © Źródło: 123RF
Katarzyna Krupka

/ 5Kiełki

W roku 2011 głośno było o fali ostrych zatruć pokarmowych spowodowanych spożyciem kiełków zakażonych bardzo rzadkim szczepem bakterii EHEC pochodzącym z Azji. Jest to zmodyfikowany szczep bakterii E. coli. W wyniku zatruć spowodowanych EHEC zmarły 33 osoby z tego 32 w Niemczech. Kiełki pochodziły z ekologicznej uprawy. Kto by pomyślał, że spożycie tego zaliczanego do zdrowej żywności produktu może mieć tak poważne konsekwencje. Podobne zatrucia występowały również na terenie Szwecji, USA, Wielkiej Brytanii oraz Polski.

Kiełki najczęściej jemy na surowo, zwykle nawet ich nie myjemy, a to duży błąd. Przed podaniem należy je dokładnie oczyścić, a najlepiej sparzyć wrzątkiem. Specjaliści ostrzegają, że na zatrucie kiełkami w szczególności powinny uważać osoby starsze, kobiety w ciąży oraz dzieci. Jeżeli sam uprawiasz kiełki, zadbaj oto, aby nasiona pochodziły ze sprawdzonych źródeł.

/ 5Kostki lodu

Obraz
© Zdjęcie napoju / Shutterstock

Zwłaszcza wyjeżdżając na urlop do egzotycznych miejsc, powinieneś być ostrożny. W wodzie mogą znajdować się liczne bakterie, pasożyty i rotawirusy. Najczęściej zatrucia pokarmowe powodują: nieprzegotowana woda z kranu oraz wody oligoceńskie, które także przed wypiciem powinny zostać poddane obróbce termicznej.

Eksperci już dawno obalili mit, że zatruć na egzotycznych wyprawach unikną osoby pijące alkohol. Ryzyko możesz jednak zminimalizować – nie pij wody prosto z kranu, nie zamawiaj drinków w przydrożnych barach, a napoje pij bez lodu – nigdy nie wiesz, skąd pochodzi woda, której barman użył do ich przygotowania.

/ 5Tort weselny

Obraz
© Źródło: 123RF

Tort to nieodłączny element wesela. Podobnie jak pyszne ciasteczka, którymi państwo młodzi częstują gości. Niestety, już nie raz weselne słodkości stały się przyczyną wystąpienia poważnych zatruć pokarmowych wśród weselników. Do zakażenia może dojść, jeśli np. krem, śmietana czy mleko, których użyto do przygotowania tortu, były niewłaściwie przechowywane.

Ryzyko zatrucia zwiększają jajka obecne w słodkościach. Dokonując zamówienia tortów i ciastek, warto zwrócić uwagę na miejsce, w których są przygotowywane. Najlepiej kupować te ze sprawdzonych, poleconych źródeł. Sprawcami zatruć wywołanych przez ciasta i ciasteczka są pałeczki Salmonella oraz szczepy gronkowca.

/ 5Mleko niepasteryzowane

Obraz
© Zdjęcie mleka / Shutterstock

Zarówno mleko niepasteryzowane, jak i przetwory z niego przygotowane stały się prawdziwym hitem wśród osób ceniących powrót do natury i konsumpcję świeżych, surowych oraz ekologicznych produktów. Polskie prawo zgodnie z normami Unii Europejskiej zakazuje produkcji i dystrybucji mleka niepasteryzowanego, ale jego konsumpcji sprzyjają zwłaszcza wakacyjne wyjazdy na wieś. Naukowcy Amerykańskiej Akademii Pediatrycznej już dawno alarmowali, że mleko niepasteryzowane jest źródłem tych samych bakterii, co surowe mięso – zatrucie mogą wywołać bakterie E. coli, listerii oraz Salmonelli.

/ 5Owoce morza

Obraz
© Źródło: 123RF

Odkąd Polacy pokochali kuchnię śródziemnomorską, na stołach coraz częściej pojawiają się ślimaki, ośmiornice, małże, ostrygi, kalmary, czyli tzw. owoce morza. Są pełne cennych wartości odżywczych, dlatego dietetycy i eksperci ds. zdrowego żywienia bardzo często zalecają ich spożycie. Niestety, pyszne potrawy, które je zawierają, mogą być bardzo niebezpieczne dla zdrowia.

Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków podała do informacji publicznej, że spożywanie ostryg, małży i omułków jest przyczyną 85 proc. przypadków chorób występujących po zjedzeniu owoców morza. Spożycie tych morskich przysmaków wiąże się nie tylko z możliwością wystąpienia zatrucia pokarmowego, ale również ryzykiem zarażenia wirusowym zapaleniem wątroby typu A (żółtaczka pokarmowa) oraz bakteriami duru brzusznego.

Owoce morza mogą być skażone zanieczyszczeniami występującymi w środowisku, w którym żyją, dodatkowo wchłaniają z niego wszystkie bakterie, toksyny, związki chemiczne, wirusy oraz pasożyty. Zatrucia spowodowane owocami morza wywołują przecinkowce cholery. Najlepiej kupować te ze sprawdzonych hodowli, unikać samodzielnego zbierania morskich pyszności podczas urlopu, a podczas kupowania tych mrożonych – koniecznie sprawdzać datę ważności.

Wybrane dla Ciebie
Wspiera jelita, serce i daje uczucie sytości. Po ten napój warto sięgać codziennie
Wspiera jelita, serce i daje uczucie sytości. Po ten napój warto sięgać codziennie
Farmaceutka ostrzega przed brakiem leku. "Mogą nie mieć ciągłego dostępu do terapii"
Farmaceutka ostrzega przed brakiem leku. "Mogą nie mieć ciągłego dostępu do terapii"
Do niedawna mieliśmy "zero" zachorowań. Obecnie chorują dziesiątki tysięcy osób
Do niedawna mieliśmy "zero" zachorowań. Obecnie chorują dziesiątki tysięcy osób
Innowacyjne terapie raka trzustki. "To może być największy od 30 lat krok w leczeniu"
Innowacyjne terapie raka trzustki. "To może być największy od 30 lat krok w leczeniu"
Wirus z dzieciństwa, rak w dorosłości? BK na celowniku naukowców
Wirus z dzieciństwa, rak w dorosłości? BK na celowniku naukowców
Powikłania po wypełniaczach. Jak ultrasonografia może im zapobiec?
Powikłania po wypełniaczach. Jak ultrasonografia może im zapobiec?
Leki, które mogą niszczyć kości. Ciche ryzyko, o którym warto wiedzieć
Leki, które mogą niszczyć kości. Ciche ryzyko, o którym warto wiedzieć
Kardiolożka ostrzega. To "subtelne objawy zawału", od razu wzywaj pomoc
Kardiolożka ostrzega. To "subtelne objawy zawału", od razu wzywaj pomoc
Wczesne wykrycie raka z krwi. Na czym polega test Galleri?
Wczesne wykrycie raka z krwi. Na czym polega test Galleri?
Świadczenie wspierające w 2026 roku. Nawet 4134 zł miesięcznie
Świadczenie wspierające w 2026 roku. Nawet 4134 zł miesięcznie
Smog dusi Polskę. Zagrożenie głównie w dwóch województwach
Smog dusi Polskę. Zagrożenie głównie w dwóch województwach
Planowe operacje wstrzymane w szpitalu w Kielcach. Interweniuje wojewoda
Planowe operacje wstrzymane w szpitalu w Kielcach. Interweniuje wojewoda