Obliczyli, że 20-latek wydłuży życie o 8 lat. Wystarczy prosta zmiana
Analiza objęła aż 2,1 mln osób i wykazała, że prosta zmiana w diecie może znacząco wydłużyć życie. Proponowany przez badaczy model diety drastycznie obniża bowiem ryzyko cukrzycy typu 2, chorób sercowo-naczyniowych, a nawet raka.
W tym artykule:
Korzyści zdrowotne diety planetarnej
Dieta planetarna, zwana też fleksitariańską, opiera się na ograniczeniu spożycia mięsa i cukrów. W ich miejsce występują owoce, warzywa, strączki, orzechy oraz produkty fermentowane. Eksperci z EAT-Lancet podkreślają, że jej stosowanie może zapobiec nawet 11 mln przedwczesnych zgonów rocznie. Badania przeprowadzone na ponad 2,21 mln osób, głównie z Europy, potwierdzają pozytywny wpływ diety na zdrowie.
Wielu innych ekspertów to potwierdza. Wyniki badań szwedzkich naukowców pokazują, że przestrzeganie diety planetarnej może obniżyć ryzyko przedwczesnej śmierci z różnych przyczyn nawet o 25 proc. Dr Katarzyna Wolnicka z think tanku Żywność dla Przyszłości zaznacza, że wprowadzenie tej diety, nawet po 40. czy 60. roku życia, może przynieść znaczące korzyści zdrowotne. Ponadto raport "Ile naprawdę kosztuje produkcja żywności? Koszty środowiskowe i zdrowotne" pokazuje, że stosowanie tej diety może znacząco zmniejszyć ryzyko chorób układu krążenia oraz przedwczesnych zgonów.
Zgodnie z kalkulatorem Food4HealthyLife zmiana diety 20-letniego mężczyzny w Polsce na model planetarny mogłaby wydłużyć jego życie średnio o 7,8 roku. To pokazuje, jak duży wpływ na zdrowie ma odpowiednie odżywianie.
Na czym polega dieta planetarna?
Znamy już korzyści ze stosowania diety planetarnej, ale na czym ona dokładnie polega? Dieta planetarna, zaproponowana w 2019 roku przez Komisję EAT-Lancet, to model żywienia, który łączy cele zdrowotne z ochroną środowiska. Jej główne założenie to ograniczenie spożycia produktów pochodzenia zwierzęcego i wysokoprzetworzonych, przy jednoczesnym zwiększeniu udziału warzyw, owoców, roślin strączkowych, orzechów oraz produktów pełnoziarnistych.
Kluczowe zasady diety planetarnej:
warzywa i owoce – od 200 do 600 g dziennie, z przewagą warzyw,
produkty zbożowe pełnoziarniste – około 230 g dziennie,
rośliny strączkowe – 75–100 g dziennie jako główne źródło białka,
nabiał – nie więcej niż 250 g dziennie,
orzechy i zdrowe tłuszcze roślinne – np. 50 g orzechów dziennie,
mięso czerwone i cukier – znacznie ograniczone, spożywane okazjonalnie.
Model ten można dostosować do lokalnych realiów, dostępności produktów i uwarunkowań kulturowych. Jego celem jest osiągnięcie trzech priorytetów: zapewnienie zdrowej diety dla wszystkich ludzi na świecie, redukcja zgonów spowodowanych nieprawidłowym odżywianiem oraz ograniczenie negatywnego wpływu produkcji żywności na środowisko.
Ratunek dla planety
Dieta planetarna nie tylko wspiera zdrowie, ale także przyczynia się do zmniejszenia kosztów zdrowotnych i środowiskowych systemów rolno-spożywczych, które obecnie wynoszą ok. 12,7 biliona dolarów rocznie, czyli dziennie to kwota nawet 35 miliardów dolarów dziennie.
"Produkcja żywności ma ogromny wpływ na naszą planetę, ponieważ wykorzystuje blisko 40 proc. całkowitej powierzchni Ziemi i zużywa aż 70 proc. świeżej wody, której zasoby są coraz bardziej ograniczone. Tak intensywne rolnictwo przyczynia się do wymierania wielu gatunków i prowadzi do masowego wylesiania" - czytamy w informacji Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej.
oprac. Magdalena Pietras, dziennikarka Wirtualnej Polski
Źródła: Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej, Fakt
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.