Ostatecznie wyjaśniono, dlaczego frytki z McDonald's są takie uzależniające

Jeśli pomimo tego, że starasz się odżywiać zdrowo, zdarza ci się ulec i kupić frytki w McDonald's, nie obwiniaj się, jest na to naukowe wytłumaczenie.

Tajemnica smaku frytek z McDonalda tkwi w glutaminianie soduTajemnica smaku frytek z McDonalda tkwi w glutaminianie sodu
Źródło zdjęć: © 123rf

Jeśli zapach słynnych frytek sprawił, że skusiłeś się na małą porcję, to pewnie już żałujesz, że nie kupiłeś największej. Gdy zaczynamy je jeść, szybko okazuje się, że jest to bardzo wciągające zajęcie, a jedząc mamy wciąż ochotę na więcej. Dlaczego tak trudno odmówić sobie frytek z McDonald's? Okazuje się, że odpowiedź na to pytanie tkwi w liście składników.

Jeśli stwierdzimy, że frytki są produkowane z ziemniaków odmian Russet Burbank i Shepody będzie to bardzo duże uproszczenie. Większość osób nie zdaje sobie sprawy z tego, że słynne frytki zawierają również oleje roślinne, takie jak np. olej rzepakowy, olej kukurydziany, olej sojowy, utwardzony olej sojowy, czy naturalny aromat wołowy. Ponadto w składzie frytek znajdziemy dekstrozę, pirofosforan sodu i sól.

Okazuje się, że winowajcą uzależniającego działania frytek z McDonald's jest niewinnie brzmiący naturalny aromat wołowiny. Koncern ujawnia, że ten smaczny dodatek składa się głównie z hydrolizowanej pszenicy i zhydrolizowanego mleka.

Slow food zamiast fast foodu

Choć pszenica i mleko są bezpiecznymi składnikami (chyba że ktoś cierpi z powodu ich nietolerancji), to jednak w procesie hydrolizowania, w którym ciepło i chemikalia rozkładają pokarmy, zostaje wytworzony glutaminian sodu, co sprawia, że produkty smakują nam jeszcze bardziej.

Taki efekt jest jednak niebezpieczny dla naszego zdrowia. Oznacza to, że produkty te nie tylko prowadzą do zwiększenia masy ciała i dziwnych reakcji alergicznych, ale glutaminian sodu zwiększa nasz apetyt. Jeśli chcemy uniknąć otyłości, powinniśmy unikać jedzenia zawierającego ten składnik.

PYTANIA I ODPOWIEDZI LEKARZY NA TEN TEMAT

Zobacz odpowiedzi na pytania osób, które miały do czynienia z tym problemem:

Wszystkie odpowiedzi lekarzy

Niestety, jest on bardzo powszechnie stosowany w przemyśle spożywczym. Producenci żywności dodają glutaminian, aby poprawić smak swoich produktów, zapominając o konsekwencjach dla zdrowia.

To właśnie dzięki niemu zapach i smak produktów zachęca konsumentów do jedzenia coraz większych ilości jedzenia. Jest on określany jako 5 smak, a Japończycy nazywają go "umami", co oznacza po prostu pyszny.

Choć sam glutaminian sodu nie ma smaku, to jednak dodany do potraw wydobywa z nich dużo silniejszy smak i aromat niż ten naturalny. W ten sposób można sprawić, że konsument polubi niemal każdy produkt.

Niestety ciężko wyeliminować glutaminian sodu całkowicie z diety. Jeśli jednak zależy nam na zdrowym odżywianiu, powinniśmy zdecydowanie obniżyć jego spożycie.

Źródła

  1. eatthis.com

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Kawa za kierownicą pomaga? Eksperci ostrzegają przed "zjazdem kofeinowym"
Kawa za kierownicą pomaga? Eksperci ostrzegają przed "zjazdem kofeinowym"
Potęguje stres, podnosi kortyzol. Niewinny nawyk na cenzurowanym
Potęguje stres, podnosi kortyzol. Niewinny nawyk na cenzurowanym
Co daje burak w diecie? Remedium na zaparcia, wsparcie serca
Co daje burak w diecie? Remedium na zaparcia, wsparcie serca
Nie tylko anemia. Niedobór żelaza przyczynia się też do RLS
Nie tylko anemia. Niedobór żelaza przyczynia się też do RLS
"Bigosowe zwolnienia" w grudniu? Firmy widzą wysyp L4 przed świętami
"Bigosowe zwolnienia" w grudniu? Firmy widzą wysyp L4 przed świętami
Najpopularniejszy deser jesienią. Bomba cukru i tłuszczu
Najpopularniejszy deser jesienią. Bomba cukru i tłuszczu
Pogromca cukrzycy, skarb dla wątroby. Chrup na zdrowie
Pogromca cukrzycy, skarb dla wątroby. Chrup na zdrowie
Wpływa na cukrzycę i przepuszczalność jelit. Potwierdzone badaniami
Wpływa na cukrzycę i przepuszczalność jelit. Potwierdzone badaniami
Nowe podejście do leków krytycznych? CMA ma wzmocnić produkcję i zapasy
Nowe podejście do leków krytycznych? CMA ma wzmocnić produkcję i zapasy
Wyjątkowy pomysł szpitala w Legnicy. "Święta to czas szczególny"
Wyjątkowy pomysł szpitala w Legnicy. "Święta to czas szczególny"
Dick Van Dyke skończył 100 lat. Zdradza, czego od lat nie pije
Dick Van Dyke skończył 100 lat. Zdradza, czego od lat nie pije
Nawyki, które mają wpływ na starzenie mózgu. Naukowcy mówią o 8 latach różnicy
Nawyki, które mają wpływ na starzenie mózgu. Naukowcy mówią o 8 latach różnicy