Owoc młodości i odporności. Egzotyczny przysmak chroni też przed rakiem

Choć mangostan (Garcinia mangostana) wciąż pozostaje egzotyczną ciekawostką w polskich sklepach, jego walory zdrowotne zyskują coraz większe uznanie w świecie medycyny i dietetyki. Ten niewielki, ciemnofioletowy owoc pochodzący z Azji Południowo-Wschodniej skrywa w sobie białe, soczyste wnętrze, które zachwyca nie tylko smakiem, ale i właściwościami prozdrowotnymi.

Owoc młodości i odporności/ Egoztyczny przysmak chroni też przed rakiemOwoc młodości i odporności/ Egoztyczny przysmak chroni też przed rakiem
Źródło zdjęć: © Pixabay

Bogactwo antyoksydantów: xantony na celowniku naukowców

Największą wartość biologiczną mangostan zawdzięcza ksantonom – unikalnym związkom roślinnym o silnym działaniu antyoksydacyjnym i przeciwzapalnym. Jak potwierdzają badania laboratoryjne, ksantony wykazują potencjalne działanie przeciwnowotworowe, przeciwcukrzycowe i przeciwstarzeniowe, a także zmniejszają stres oksydacyjny, który leży u podłoża wielu chorób przewlekłych, w tym miażdżycy i chorób neurodegeneracyjnych.

W jednym z badań z udziałem osób otyłych, suplementacja ekstraktem z mangostanu przez 26 tygodni doprowadziła do istotnego zmniejszenia oporności na insulinę – jednego z kluczowych czynników ryzyka cukrzycy typu 2.

W badaniach in vitro wykazano, że ksantony hamują wzrost komórek nowotworowych w tkankach płuc, żołądka i piersi. Inne eksperymenty na myszach sugerują ich potencjał w spowolnieniu rozwoju raka jelita grubego i poprawie parametrów immunologicznych. Chociaż dotychczasowe wyniki są obiecujące, potrzebne są dalsze badania z udziałem ludzi.

Mangostan – egzotyczny sprzymierzeniec naszego zdrowia

Zawartość błonnika (ok. 3,5 g w 1 filiżance owocu) czyni mangostan sprzymierzeńcem w walce z zaparciami, wspiera też florę bakteryjną jelit. Co więcej, dzięki właściwościom antybakteryjnym i prebiotycznym, może wspomagać walkę z niekorzystnymi drobnoustrojami w przewodzie pokarmowym.

Piękna skóra, sprawny mózg i zdrowe serce

Badania na myszach oraz niewielkie próby kliniczne pokazują, że mangostan może działać ochronnie na skórę, szczególnie przed promieniowaniem UVB. Dodatkowo, regularne spożycie ekstraktu z tego owocu może poprawić elastyczność skóry i opóźniać procesy starzenia.

Z kolei eksperymenty na zwierzętach wskazują na jego możliwe działanie neuroprotekcyjne – zmniejszenie stanów zapalnych w mózgu i ochrona przed spadkiem zdolności poznawczych.

Badania sugerują też, że mangostan może wpływać korzystnie na profil lipidowy: obniżać poziom LDL ("złego" cholesterolu) i trójglicerydów, a jednocześnie zwiększać HDL ("dobry" cholesterol) – co czyni go wartościowym elementem profilaktyki chorób sercowo-naczyniowych.

Owoc dostarcza także witaminy C, B1, B2 i B9 oraz magnezu i miedzi – składników kluczowych dla prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. W badaniu przeprowadzonym na 59 osobach, ci którzy przyjmowali suplement z mangostanem, mieli wyższy poziom zdrowych komórek odpornościowych niż osoby przyjmujące placebo.

Jak włączyć mangostan do diety?

Mangostan można jeść na surowo – wystarczy naciąć twardą skórkę i wyjąć miękkie, białe cząstki przypominające wyglądem czosnek. Miąższ jest soczysty, słodko-kwaśny i doskonale nadaje się do:

  • koktajli i smoothie z innymi owocami tropikalnymi,

  • sałatek owocowych,

  • soków i deserów.

W Polsce najłatwiej znaleźć mrożony lub puszkowany mangostan w azjatyckich sklepach spożywczych. Warto jednak zwracać uwagę na zawartość cukru w wersjach przetworzonych.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Źródła

  1. MedicineNet

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Tych leków nadal brakuje. GIF aktualizuje listę
Tych leków nadal brakuje. GIF aktualizuje listę
Tabletki zamiast czekoladek? Taki prezent może się skończyć pobytem w szpitalu
Tabletki zamiast czekoladek? Taki prezent może się skończyć pobytem w szpitalu
Mogą zaszkodzić zdrowiu. "Jedne z najczęściej stosowanych leków"
Mogą zaszkodzić zdrowiu. "Jedne z najczęściej stosowanych leków"
Prezydent powołał Radę Zdrowia. Na jej czele stanął Piotr Czauderna
Prezydent powołał Radę Zdrowia. Na jej czele stanął Piotr Czauderna
Prezydent podpisał nowelizację ustawy o Funduszu Medycznym. "Nie ma i nie było mojej zgody"
Prezydent podpisał nowelizację ustawy o Funduszu Medycznym. "Nie ma i nie było mojej zgody"
Popularna przekąska zbawienna dla mózgu. Naukowcy potwierdzają
Popularna przekąska zbawienna dla mózgu. Naukowcy potwierdzają
Szef Wojskowego Instytutu Medycznego o nieprzygotowaniu do wojny. "To nasza 'pięta achillesowa'"
Szef Wojskowego Instytutu Medycznego o nieprzygotowaniu do wojny. "To nasza 'pięta achillesowa'"
Regularnie dostarczasz kwasów omega-3? Takie są skutki dla mózgu i serca
Regularnie dostarczasz kwasów omega-3? Takie są skutki dla mózgu i serca
Wirusy atakują układ pokarmowy. "Mamy trzykrotny wzrost przypadków"
Wirusy atakują układ pokarmowy. "Mamy trzykrotny wzrost przypadków"
Nietypowe objawy miażdżycy. Ten znak ma nawet 75 proc. chorych
Nietypowe objawy miażdżycy. Ten znak ma nawet 75 proc. chorych
Sieć wycofuje partię cytryn. Należy je zwrócić do sklepu lub wyrzucić
Sieć wycofuje partię cytryn. Należy je zwrócić do sklepu lub wyrzucić
Limitowanie badań znów zagrozi pacjentom. "Nie chcemy umierać w kolejkach"
Limitowanie badań znów zagrozi pacjentom. "Nie chcemy umierać w kolejkach"