Palisz papierosy? Jedz miód!
Chociaż powszechnie wiadomo, że palenie papierosów szkodzi zdrowiu, nie każdego ten argument przekonuje do rzucenia nałogu. Zgubne skutki palenia można na szczęście złagodzić. Aby ograniczyć rozprzestrzenianie się wolnych rodników w organizmie, zwiększyć poziom przeciwutleniaczy oraz zmniejszyć stres oksydacyjny, naukowcy doradzają palaczom spożywanie naturalnego miodu.
1. Miód zmniejsza stres oksydacyjny
W naszym organizmie znajdują się zarówno wolne rodniki, jak i przeciwutleniacze (antyoksydanty, które chronią przed szkodliwym wpływem wolnych rodników). Dobrze, kiedy zachowana jest między nimi równowaga, ponieważ nadmiar wolnych rodników może powodować np. chorobę Alzheimera, miażdżycę i nowotwory.
Normalnie wolne rodniki są wytwarzane przez organizm w niewielkich ilościach, ale tytoń przyspiesza ten proces. W papierosach znajdują się ponad 4 tys. szkodliwych substancji, które dynamizują proces starzenia komórek. Najnowsze badania wykazały, że przykre skutki palenia może zniwelować... miód!
Wyniki analiz opublikowano na łamach "Toxicological and Environmental Chemistry". Eksperyment przeprowadzono wśród palaczy, których podzielono na dwie grupy.
Pierwsza miała za zadanie spożywać codziennie łyżkę, 20 gramów miodu (organicznego tualang pochodzącego z lasów deszczowych w Malezji), natomiast druga grupa nie jadła miodu. Po trzech miesiącach obserwacji naukowcy odkryli, że wolontariusze z pierwszej grupy mieli znacznie niższy poziom wolnych rodników oraz wyższy poziom przeciwutleniaczy niż badani z drugiej grupy.
Analizy sugerują, że miód może ograniczyć toksyczne działanie dymu papierosowego. Przeciwutleniacze w nim zawarte znacząco zmniejszają stres oksydacyjny u palaczy. Jest to tzw. stres tlenowy – stan zaburzonej równowagi pomiędzy utleniaczami a przeciwutleniaczami.
Większa aktywność procesów utleniania u palaczy (zarówno czynnych, jak i biernych) prowadzi do uszkodzenia funkcji oraz struktury komórek, co może skutkować poważnymi problemami zdrowotnymi. Palenie papierosów może prowadzić do chorób niedokrwiennych serca, udaru mózgu, zawału oraz chorób układu krążenia.
Oczywiście spożywanie miodu, nawet w dużych ilościach, nie ochroni nas w całości przed szkodliwymi skutkami palenia.
Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.