Pandan - działanie, właściwości, zastosowanie w kuchni i medycynie

Pandan to roślina od lat stosowana w orientalnej kuchni. Jej liście doskonale pasują do azjatyckich potraw, ale sprawdzają się także w kosmetyce i naturalnej medycynie. Są coraz lepiej dostępne także na polskim rynku, a ich zastosowanie jest niezwykle szerokie. Warto wiedzieć, jak można wykorzystać liście pandanu i gdzie najlepiej się sprawdzają.

Pandan to roślina od lat stosowana w orientalnej kuchniPandan to roślina od lat stosowana w orientalnej kuchni
Źródło zdjęć: © 123rf
Kinga Olchowy

Co to jest pandan?

Pandan to roślina pochodząca z terenów południowo-wschodniej Azji oraz Oceanii. Nazywana jest także pochutnikiem lub Pandanusem. Rośnie głównie na wybrzeżach i przy ujściach rzek. Najpowszechniej występującym gatunkiem tej rośliny jest pandan wonny (Pandanus odorifer).

Pandan to drzewo o cienkim pniu i dość mocnym rozgałęzieniu. Posiada bardzo długie, równe i wąskie, często też kolczaste liście. Zwykle liście zbierają się w pęki, a kwiaty zbijają się w kolby.

Owoce pandanu to jagody lub pestkowce, w zależności od gatunku rośliny.

Węgrzy są z niej dumni. Sycąca i smaczna potrawa

Esencja kewra, czyli pandan w kuchni

Pandan jest rośliną chętnie wykorzystywaną w kuchni. Szczególną popularnością cieszy się na terenie całej Azji. Wykorzystuje się je do stworzenia aromatycznych zup, sosów, a także podaje z ryżem. Liści pandanu używa się do aromatyzacji mięs - wówczas wykorzystuje się specjalną esencję nazywaną kewra.

Mięsa można także zawinąć w liście, wówczas zachowają wszystkie soki i finalnie będą niezwykle aromatyczne i soczyste. Pandan świetnie nadaje się także do potraw rybnych oraz wykorzystujących owoce morza.

To także świetny dodatek do słodkich deserów i napojów - do nich wykorzystuje się pastę z liści pandanu, która dodaje nie tylko smak, ale także kolor. Można z jego pomocą aromatyzować słodkie przekąski. To także świetny dodatek do czekolad i dodawany jest do kakaowych słodyczy w formie jadalnej ozdoby.

Liście pandanu w kosmetyce i lecznictwie

Liście i owoce pandanu nie tylko świetnie sprawdzają się w kuchni, ale także w kosmetyce i naturalnej medycynie. Są znane przede wszystkim ze swoich właściwości tonizujących i normalizujących. Przywracają skórze naturalne pH i zapewniają jej równowagę. Regulują produkcję sebum, zwężają pory i chronią przed działaniem szkodliwych czynników zewnętrznych.

Pandan stosowany jest także w medycynie naturalnej i wykorzystywana do:

  • łagodzenia oparzeń słonecznych
  • łagodzenia napięcia nerwowego
  • zwalczania bólu głowy
  • obniżania gorączki
  • leczenia zaparć
  • łagodzenia zmian skórnych (np. trądzikowych)
  • leczenia problemów z przedwczesnym wytryskiem.

Pandan w przemyśle

Liście i owoce pandanu są wykorzystywane nie tylko w medycynie i kosmetyce, ale także do produkcji niektórych przedmiotów domowego użytku. Z liści można wytwarzać na przykład maty, a owoce często wykorzystywane są do stworzenia aromatycznych olejków eterycznych.

Niektóre gatunki pandanu są także wykorzystywane do produkcji środków owadobójczych.

Gdzie kupić pandan?

Liście pandanu dostępne są w sklepach orientalnych, z azjatycką żywnością, a także w sklepach typu "kuchnie świata". Można je kupić zarówno stacjonarnie, jak i online. Ich cena to około 10 złotych za 100g. Jeśli chcemy spróbować najpierw liści pandanu, odwiedźmy dobrą orientalną restaurację, w której serwują dania z wykorzystaniem pandanu.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Herbata idealna? Redukuje ciśnienie, poprawia koncentrację i obniża cholesterol
Herbata idealna? Redukuje ciśnienie, poprawia koncentrację i obniża cholesterol
"Unikalny objaw COVID". Lekarka ostrzega, jest charakterystyczny
"Unikalny objaw COVID". Lekarka ostrzega, jest charakterystyczny
Kardiolog radzi unikać w trosce o serce. "Projektuje się je w fabrykach"
Kardiolog radzi unikać w trosce o serce. "Projektuje się je w fabrykach"
Co dzieje się z ciśnieniem, gdy jesz banany? Zmiana jest wyraźna
Co dzieje się z ciśnieniem, gdy jesz banany? Zmiana jest wyraźna
Dziennikarki WP abcZdrowie nagrodzone w prestiżowym konkursie. Katarzyna Prus i Aleksandra Zaborowska odebrały nagrody
Dziennikarki WP abcZdrowie nagrodzone w prestiżowym konkursie. Katarzyna Prus i Aleksandra Zaborowska odebrały nagrody
Zagrożonych 90 proc. Polaków. "CKM wpływa na cały nasz organizm i go dewastuje"
Zagrożonych 90 proc. Polaków. "CKM wpływa na cały nasz organizm i go dewastuje"
Realnie wydłuża życie. Geriatra mówi, jak zatrzymać młodość
Realnie wydłuża życie. Geriatra mówi, jak zatrzymać młodość
Toksyczne dla bakterii jelitowych. "Zaskoczyła nas siła ich działania"
Toksyczne dla bakterii jelitowych. "Zaskoczyła nas siła ich działania"
Była zmęczona, bolała ją szyja. Lekarka usłyszała, że rak jest w IV stadium
Była zmęczona, bolała ją szyja. Lekarka usłyszała, że rak jest w IV stadium
Lekarz ostrzega, te owoce mogą szkodzić wątrobie. Rośnie ryzyko stłuszczenia narządu
Lekarz ostrzega, te owoce mogą szkodzić wątrobie. Rośnie ryzyko stłuszczenia narządu
Kardiolog mówi, co myśli o piciu kawy z rana. Cenna wskazówka
Kardiolog mówi, co myśli o piciu kawy z rana. Cenna wskazówka
Polacy nadużywają tego składnika. "To prawdziwy dramat dla organizmu"
Polacy nadużywają tego składnika. "To prawdziwy dramat dla organizmu"