Trwa ładowanie...

Pandan - działanie, właściwości, zastosowanie w kuchni i medycynie

 Kinga Olchowy
02.06.2021 13:42
Pandan to roślina od lat stosowana w orientalnej kuchni
Pandan to roślina od lat stosowana w orientalnej kuchni (123rf)

Pandan to roślina od lat stosowana w orientalnej kuchni. Jej liście doskonale pasują do azjatyckich potraw, ale sprawdzają się także w kosmetyce i naturalnej medycynie. Są coraz lepiej dostępne także na polskim rynku, a ich zastosowanie jest niezwykle szerokie. Warto wiedzieć, jak można wykorzystać liście pandanu i gdzie najlepiej się sprawdzają.

spis treści

1. Co to jest pandan?

Pandan to roślina pochodząca z terenów południowo-wschodniej Azji oraz Oceanii. Nazywana jest także pochutnikiem lub Pandanusem. Rośnie głównie na wybrzeżach i przy ujściach rzek. Najpowszechniej występującym gatunkiem tej rośliny jest pandan wonny (Pandanus odorifer).

Pandan to drzewo o cienkim pniu i dość mocnym rozgałęzieniu. Posiada bardzo długie, równe i wąskie, często też kolczaste liście. Zwykle liście zbierają się w pęki, a kwiaty zbijają się w kolby.

Zobacz film: "Węgrzy są z niej dumni. Sycąca i smaczna potrawa"

Owoce pandanu to jagody lub pestkowce, w zależności od gatunku rośliny.

2. Esencja kewra, czyli pandan w kuchni

Pandan jest rośliną chętnie wykorzystywaną w kuchni. Szczególną popularnością cieszy się na terenie całej Azji. Wykorzystuje się je do stworzenia aromatycznych zup, sosów, a także podaje z ryżem. Liści pandanu używa się do aromatyzacji mięs - wówczas wykorzystuje się specjalną esencję nazywaną kewra.

Mięsa można także zawinąć w liście, wówczas zachowają wszystkie soki i finalnie będą niezwykle aromatyczne i soczyste. Pandan świetnie nadaje się także do potraw rybnych oraz wykorzystujących owoce morza.

To także świetny dodatek do słodkich deserów i napojów - do nich wykorzystuje się pastę z liści pandanu, która dodaje nie tylko smak, ale także kolor. Można z jego pomocą aromatyzować słodkie przekąski. To także świetny dodatek do czekolad i dodawany jest do kakaowych słodyczy w formie jadalnej ozdoby.

3. Liście pandanu w kosmetyce i lecznictwie

Liście i owoce pandanu nie tylko świetnie sprawdzają się w kuchni, ale także w kosmetyce i naturalnej medycynie. Są znane przede wszystkim ze swoich właściwości tonizujących i normalizujących. Przywracają skórze naturalne pH i zapewniają jej równowagę. Regulują produkcję sebum, zwężają pory i chronią przed działaniem szkodliwych czynników zewnętrznych.

Pandan stosowany jest także w medycynie naturalnej i wykorzystywana do:

  • łagodzenia oparzeń słonecznych
  • łagodzenia napięcia nerwowego
  • zwalczania bólu głowy
  • obniżania gorączki
  • leczenia zaparć
  • łagodzenia zmian skórnych (np. trądzikowych)
  • leczenia problemów z przedwczesnym wytryskiem.

4. Pandan w przemyśle

Liście i owoce pandanu są wykorzystywane nie tylko w medycynie i kosmetyce, ale także do produkcji niektórych przedmiotów domowego użytku. Z liści można wytwarzać na przykład maty, a owoce często wykorzystywane są do stworzenia aromatycznych olejków eterycznych.

Niektóre gatunki pandanu są także wykorzystywane do produkcji środków owadobójczych.

5. Gdzie kupić pandan?

Liście pandanu dostępne są w sklepach orientalnych, z azjatycką żywnością, a także w sklepach typu "kuchnie świata". Można je kupić zarówno stacjonarnie, jak i online. Ich cena to około 10 złotych za 100g. Jeśli chcemy spróbować najpierw liści pandanu, odwiedźmy dobrą orientalną restaurację, w której serwują dania z wykorzystaniem pandanu.

Skorzystaj z usług medycznych bez kolejek. Umów wizytę u specjalisty z e-receptą i e-zwolnieniem lub badanie na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze