Polacy dodają na potęgę. Badacze ostrzegają, może prowadzić do raka żołądka
Polacy uwielbiają sól i często z nią przesadzają - spożywamy przynajmniej dwa razy więcej soli, niż wynosi zalecana dawka. Tymczasem ta przyprawa może doprowadzić do poważnych chorób. Naukowcy ostrzegają nawet przed rakiem żołądka.
Sól może zwiększać ryzyko raka
Sól, choć powszechnie stosowana, w nadmiarze może być bardzo niebezpieczna dla zdrowia. Światowa Organizacja Zdrowia szacuje, że nadmierna konsumpcja sodu prowadzi do śmierci niemal 1,9 miliona osób rocznie.
Na liście chorób, do których może prowadzić nadmierne solenie, jest nadciśnienie, które z kolei zwiększa ryzyko chorób sercowo-naczyniowych, w tym udaru mózgu, a także demencji.
Ponadto przesadzając z sodem podnosimy ryzyko niewydolności serca, kamicy nerek czy osteoporozy.
Wrzody a rak żołądka
Na tym jednak nie koniec, bo naukowcy wskazują na kolejne zagrożenie. Najnowsze brazylijskie badania (analiza wpływu spożycia sodu na zdrowie ponad 1750 osób) opublikowane na łamach "BMC Medicine" wskazują na powiązanie nadmiernego używania soli z rakiem żołądka.
Taka dieta może prowadzić do uszkodzenia błony śluzowej żołądka, wywołując tym samym stany zapalne i tworząc sprzyjające warunki do rozwoju raka.
Gruczolak żołądka to w Brazylii nowotwór niezwykle groźny - aż 75 proc. pacjentów umiera w ciągu pięciu lat od diagnozy.
W Polsce problem jest równie poważny. Rak żołądka jest najczęściej rozpoznawany bardzo późno, a u młodych ludzi choroba może mieć wyjątkowo gwałtowny przebieg.
- Od lat obserwujemy spadek zachorowań na raka żołądka, ale nie w grupie młodych ludzi, co więcej, u osób przed 50. rokiem życia wręcz mamy tendencję wzrostową. Fakt, że nowotwór może zaatakować nawet po 30. roku życia, oznacza, że mechanizmy immunologiczne zawiodły już na bardzo wczesnym etapie, a to niestety wiąże się również z bardzo szybką progresją choroby - zaznaczał w rozmowie z WP abcZdrowie gastrolog prof. Wojciech Marlicz.
- Ponadto zapadalność na raka żołądka jest w Polsce najwyższa w Europie. O ile nie jest to szczególnie częsty rak, bo u kobiet poza pierwszą dziesiątką, a u mężczyzn na siódmym miejscu, o tyle jest bardzo groźny, co widać w statystyce zgonów. To czwarta przyczyna zgonów z powodu nowotworów u mężczyzn i siódma u kobiet - dodał lekarz.
Zioła zamiast soli
Światowa Organizacja Zdrowia bije na alarm, że zbyt duże spożycie sodu to problem na całym świecie. Przeciętny dorosły spożywa dziennie średnio 10 gramów sodu, czyli ponad dwukrotnie więcej niż zalecana ilość. Nie powinno przekraczać się 5-6 g/dobę (1 płaska łyżeczka od herbaty).
Narodowy Fundusz Zdrowia przypomina, że najwięcej soli znajduje się w:
przetworach mięsnych,
wędzonych i marynowanych rybach,
serach żółtych i pleśniowych,
pieczywie,
konserwach warzywnych,
popularnych przekąskach i sosach.
Zaleca się więc zastąpienie soli zdrowszymi przyprawami, takimi jak bazylia, kolendra, koperek, pietruszka, tymianek, szczypiorek, oregano czy majeranek.
Źródła
- WP abcZdrowie
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.