Nowe badania: płyny do płukania jamy ustnej zwiększają ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2

Naukowcy z Uniwersytetu Harvarda i Uniwersytetu Portoryko opublikowali raport ze swoich badań. Wynika z niego, że popularne płyny do płukania jamy ustnej zwiększają ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2.

Zobacz film: "Co ma wpływ na cukrzycę typu 2?"

Przesadnie dbając o zęby, możemy nabawić się cukrzycy. Do takiego wniosku doszli badacze po przeprowadzeniu eksperymentu i analizie stanu zdrowia osób narażonych na zachorowanie. Według naukowców, płyn do płukania jamy ustnej powoduje niszczenie pożytecznych bakterii, które mają za zadanie zapobiegać rozwojowi nadwagi i cukrzycy.

Zobacz także:

Do badania zaangażowali osoby w wieku od 40 do 65 lat, które cierpią na nadwagę i mają podwyższone ryzyko zachorowania na cukrzycę. Po analizie ich codziennych nawyków wykazano, że osoby, które raz dziennie stosowały płyn do płukania jamy ustnej były aż o 20 proc. bardziej narażone na cukrzycę. W przypadku badanych, którzy płukali usta 2 razy dziennie, ryzyko było aż o 30 proc.

W raporcie opublikowanym na stronie internetowej "Science Direct" można przeczytać, że stosując regularnie te preparaty do utrzymania higieny jamy ustnej, zwiększamy ryzyko nawet o 55 proc. oraz, że w ciągu 3 lat może rozwinąć się cukrzyca.

Czym różni się cukrzyca typu 1 od cukrzycy typu 2?
Czym różni się cukrzyca typu 1 od cukrzycy typu 2? [5 zdjęć]

Istnieją dwa główne typy tej choroby, ale nie wszyscy rozumieją, na czym polega różnica między nimi....

zobacz galerię

"Większość składników przeciwbakteryjnych w płynie do płukania jamy ustnej nie jest selektywna. Innymi słowy, nie są ukierunkowane na konkretne bakterie, a działają na szeroką ich gamę. Zabijają zatem zarówno te pożyteczne, jak i szkodliwe bakterie" - mówi profesor Kaumudi Joshipura ze Szkoły Zdrowia Publicznego w Harvardzie, który jest autorem badań.

Płyny te nie tylko zabijają "dobre" bakterie, ale sprawiają też, że szkodliwe szybciej się namnażają. Pomocne drobnoustroje wspomagają ochronę przed otyłością i cukrzycą. Jest to możliwe, ponieważ wspierają one organizm w wytwarzaniu tlenku azotu. Ten z kolei, pomaga komórkom we wzajemnej komunikacji, reguluje poziom insuliny oraz dobrze wpływa na metabolizm.

Obecne na rynku płyny do płukania ust zazwyczaj zawierają silne substancje niszczące bakterie, m.in. chlorek cetylopirydyniowy, chloroheksydynę i triklosan.

Naukowcy podkreślają, że z pewnością płyny do płukania jamy ustnej nie są decydującym czynnikiem lub nawet jednym z najważniejszych przyczyn zachorowań na cukrzycę typu 2. Są jednak przekonani, że jest to ważny czynnik podnoszenia ryzyka zachorowania.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!