Produkty, za które podziękują ci jelita. Eksperci nie mają wątpliwości

"Nasze jelita są domem dla trylionów mikroorganizmów, które żywią się resztkami tego, co jemy" - tłumaczy dr n. med. i n. o zdr. Justyna Malinowska. Warto zatem pamiętać, że odżywiając siebie, karmimy również bakterie zamieszkujące przewód pokarmowy. Eksperci żywienia polecają produkty, które bardziej niż inne, wspomagają pracę jelit.

Niektóre produkty żywnościowe zapobiegają wzdęciom i usprawniają trawienieNiektóre produkty żywnościowe zapobiegają wzdęciom i usprawniają trawienie
Źródło zdjęć: © Getty Images/YT Saint John's Physician Partners
Magdalena Pietras

"Jelita to centrum wszechświata"

Odpowiednio skomponowana dieta sprzyja równowadze mikrobiomu, co może poprawiać nie tylko procesy trawienne, ale i odporność, a nawet nastrój.

- Odpowiednia ilość bakterii w jelitach pomaga trawić pokarmy i sprawia, że organizm jest odżywiony i zdrowy pod każdym względem - wyjaśnia dr Rudolph Bedford, gastroenterolog z Providence Saint John’s Health Center w Santa Monica (Kalifornia) na łamach serwisu Prevention. - Podsumowując: jelita to centrum wszechświata. Wszystko, co się do nich dostaje, wpływa zasadniczo na każdy inny organ w organizmie - dodaje.

Na bazie wskazówek dietetyków i gastroenterologów powstała lista produktów, które sprawiają, że jelita, a przez to i wszystkie inne organy lepiej funkcjonują. Wiele z nich zawiera probiotyki, prebiotyki oraz postbiotyki. Czym są te składniki i dlaczego są tak ważne?

Probiotyki to żywe mikroorganizmy, które wspierają równowagę flory bakteryjnej i chronią organizm przed namnażaniem się patogenów. Prebiotyki natomiast są składnikami pokarmowymi, głównie błonnikiem, które stanowią pożywkę dla dobrych bakterii, stymulując ich rozwój i aktywność. Z kolei postbiotyki to produkty przemiany materii bakterii probiotycznych, które wywierają korzystny wpływ na jelita, m.in. działając przeciwzapalnie i wspomagając odporność.

Bez nich nasze jelita nie funkcjonowałyby prawidłowo. Na szczęście można je znaleźć w produktach, które prawdopodobnie mamy już w lodówce.

Warzywa i owoce

Podstawą diety wspierającej mikrobiotę powinny być produkty roślinne bogate w błonnik. Według ekspertów jabłka, gruszki oraz banany zasługują na szczególną uwagę.

- Jabłka to zdecydowanie dobre owoce dla zdrowia jelit – twierdzi dr Bedford. Zawierają błonnik i prebiotyki wspierające mikrobiom. - Gruszki to dobre źródło błonnika, zwłaszcza rozpuszczalnego, który wspiera regularne wypróżnienia - wyjaśnia Keri Gans, dietetyczka, autorka książki "The Small Change Diet".

Z kolei banany zawierają nie tylko błonnik, ale i prebiotyki, które karmią dobre bakterie jelitowe. Jeśli chodzi o warzywa odpowiednie dla jelit, to warto zainteresować się szparagami, jarmużem oraz kapustą włoską.

- Szparagi to produkt prebiotyczny, który pomaga bakteriom jelitowym rozwijać się i utrzymywać zdrową równowagę mikrobiomu - tłumaczy Gans.

Zielone liściaste warzywa, jak jarmuż czy kapusta włoska, są z kolei bogate w witaminy, antyoksydanty wspomagające trawienie. - Są ważne nie tylko dla jelit, ale i dla całego organizmu - zauważa dr Bedford.

Fermentowane produkty

Produkty fermentowane od wieków stanowią część tradycyjnych diet. Dziś wiemy, że ich regularne spożywanie wspiera mikrobiotę jelitową.

Kimchi, czyli fermentowana kapusta, to jeden z ulubionych produktów dietetyczki Keri Gans. Docenia jej znaczenie dla zdrowia jelit. - Proces fermentacji prowadzi do powstania postbiotyków – nieżywych metabolitów, które po spożyciu przynoszą korzyści zdrowotne – tłumaczy ekspertka. - Badania wskazują, że postbiotyki pomagają równoważyć mikrobiom i wspierać trawienie - dodaje.

Mamy też polski odpowiednik koreańskiego przysmaku, który jest równie zdrowy. Kapusta kiszona jest bogata w probiotyki, które chronią jelita i wspierają odporność.

Warto sięgać także po jogurt i kefir. To łatwo dostępne źródła probiotyków. - Probiotyki to żywe mikroorganizmy, które zwiększają ilość dobrych bakterii w jelitach - wyjaśnia Gans. Co ważne, jogurt można spożywać samodzielnie lub dodawać do koktajli, zup, sosów czy wypieków, jest więc doceniany za wielość zastosowań. Kefir zaś, choć rzadziej wybierany, ma jeszcze więcej probiotyków niż jogurt.

Rośliny strączkowe i orzechy

Czarna fasola to roślina strączkowa, która może przysłużyć się jelitom. - Zawiera zarówno błonnik rozpuszczalny, jak i nierozpuszczalny - mówi Gans. - Ten drugi zmniejsza ryzyko zaparć.

Równie dobrym wyborem są migdały, ponieważ zawierają zdrowe tłuszcze, białko oraz błonnik. - Pomagają wspierać mikrobiom jelitowy i są zdecydowanie dobre dla zdrowia jelit - podkreśla dr Bedford.

Przyprawy

Nie tylko warzywa i owoce są dobre dla jelit. Imbir, znany powszechnie ze swoich właściwości rozgrzewających, pomaga zmniejszać stany zapalne w jelitach i reguluje pracę przewodu pokarmowego.

Ryby

Popularny łosoś zawiera składniki, które dobrze wpływają na układ pokarmowy. - Łosoś jest bogaty w kwasy tłuszczowe omega-3, które mają działanie przeciwzapalne - podkreśla Keri Gans.

Dlaczego warto dbać o jelita?

Mikrobiota jelitowa wpływa zarówno na trawienie, jak i na odporność, metabolizm czy nastrój. Jak wyjaśnia dr Malinowska w tekście opublikowanym na stronie Narodowego Centrum Edukacji Żywieniowej: "Mikroorganizmy kształtują funkcjonowanie układu odporności, bariery jelitowej i chronią organizm przed przerostem patogenów". Różnorodna i dobrze odżywiona mikrobiota działa więc jak tarcza ochronna. "Nasze jelita są domem dla trylionów mikroorganizmów, które żywią się resztkami tego, co jemy" - podkreśla.

Dlatego układając jadłospis, warto pamiętać o tym, by był bogaty w błonnik, warzywa, owoce, orzechy, fermentowane produkty i zdrowe tłuszcze. To najlepszy sposób, by zadbać nie tylko o jelita, ale i o ogólne samopoczucie.

Magdalena Pietras, dziennikarka Wirtualnej Polski

Źródła

  1. Prevention
  2. Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Wirusy atakują układ pokarmowy. "Mamy trzykrotny wzrost przypadków"
Wirusy atakują układ pokarmowy. "Mamy trzykrotny wzrost przypadków"
Sieć wycofuje partię cytryn. Należy je zwrócić do sklepu lub wyrzucić
Sieć wycofuje partię cytryn. Należy je zwrócić do sklepu lub wyrzucić
Limitowanie badań znów zagrozi pacjentom. "Nie chcemy umierać w kolejkach"
Limitowanie badań znów zagrozi pacjentom. "Nie chcemy umierać w kolejkach"
Spotkanie na szczycie. Prezydent ma zdecydować o przekazaniu 3,6 mld zł na NFZ
Spotkanie na szczycie. Prezydent ma zdecydować o przekazaniu 3,6 mld zł na NFZ
Wspiera jelita, serce i daje uczucie sytości. Po ten napój warto sięgać codziennie
Wspiera jelita, serce i daje uczucie sytości. Po ten napój warto sięgać codziennie
Farmaceutka ostrzega przed brakiem leku. "Mogą nie mieć ciągłego dostępu do terapii"
Farmaceutka ostrzega przed brakiem leku. "Mogą nie mieć ciągłego dostępu do terapii"
Do niedawna mieliśmy "zero" zachorowań. Obecnie chorują dziesiątki tysięcy osób
Do niedawna mieliśmy "zero" zachorowań. Obecnie chorują dziesiątki tysięcy osób
Innowacyjne terapie raka trzustki. "To może być największy od 30 lat krok w leczeniu"
Innowacyjne terapie raka trzustki. "To może być największy od 30 lat krok w leczeniu"
Wirus z dzieciństwa, rak w dorosłości? BK na celowniku naukowców
Wirus z dzieciństwa, rak w dorosłości? BK na celowniku naukowców
Babcia zawsze po nie sięgała. Jak naprawdę działają krople żołądkowe?
Babcia zawsze po nie sięgała. Jak naprawdę działają krople żołądkowe?
Powikłania po wypełniaczach. Jak ultrasonografia może im zapobiec?
Powikłania po wypełniaczach. Jak ultrasonografia może im zapobiec?
Leki, które mogą niszczyć kości. Ciche ryzyko, o którym warto wiedzieć
Leki, które mogą niszczyć kości. Ciche ryzyko, o którym warto wiedzieć