Pyłek kwiatowy - właściwości, przeciwwskazania, dawkowanie

Pyłek kwiatowy, czyli męskie komórki rozrodcze, które produkują kwiaty, to obok miodu podstawowy pokarm pszczół. Pyłek kwiatowy składa się z białka, tłuszczów, soli mineralnych, witamin, kwasów organicznych i hormonów.

1. Pyłek kwiatowy - właściwości

Jeśli zmieszasz pyłek kwiatowy z niewielką ilością miodu, śliną lub nektaru w postaci kulek powstają obnóża, czyli pyłek pszczeli. Pszczelarz może przechwycić część pyłku pszczelego i zakonserwować go, w ten sposób uzyskując cenny produkt leczniczy i odżywczy. Apiterapia, czyli leczenie produktami pszczelimi, zyskuje ostatnio na popularności.

Jest wiele korzyści ze stosowania pyłku kwiatowego.

Zobacz film: "Miód - naturalny lek. Jaki wybrać?"

  • Pyłek kwiatowy wpływa pozytywnie na pH ciała.
  • Pyłek kwiatowy ze względu na składniki odżywcze może być alternatywą dla witaminowych suplementów. W jego skład wchodzą między innymi: białko, kwasy tłuszczowe, proste węglowodany, witaminy z grupy B, witaminy C, D, E i K, minerały, kwasy takie jak RNA i DNA, lecytyna, rutyna, karotenoidy oraz enzymy.
  • Aby zebrać łyżeczkę pyłku pszczelego powstałego z pyłku kwiatowego, konieczna jest praca jednej pszczoły przez miesiąc, osiem godzin dziennie.
  • Pyłek kwiatowy jest składnikiem diety wielu sportowców.

Właściwości pyłku pszczelego zależą od jego specyficznego składu chemicznego. Badania wykazały, że pyłek kwiatowy:

2. Pyłek kwiatowy - przeciwwskazania i dawkowanie

Pyłek kwiatowy nie powinien być spożywany przez osoby uczulone na pyłek kwiatowy. Jeśli nie wiesz, czy twój organizm toleruje pyłek kwiatowy, zacznij od niewielkich ilości i stopniowo zwiększaj dawkę. Przyjmuje się, że jedna łyżeczka pyłku kwiatowego dziennie wystarczy, aby wpłynąć korzystnie na organizm, choć niektórzy spożywają nawet 8 łyżeczek w ciągu doby. Pyłek kwiatowy powinien być przyjmowany przed jedzeniem. Najlepiej jest rozmieszać pyłek kwiatowy z miodem, serkiem, mlekiem, wodą lub sokiem owocowym. Jedna łyżeczka od herbaty to około 5 gramów pyłku kwiatowego.

Pyłki (obraz mikrokopowy)
Pyłki (obraz mikrokopowy)

Pyłki roślin to najczęściej występujący alergen.

zobacz galerię

Zalecane dawki dzienne pyłku kwiatowego:

  • dzieci w wieku 3-5 lat – 10 gramów pyłku kwiatowego;
  • dzieci 6-12 lat – 15 gramów pyłku kwiatowego;
  • dzieci powyżej 12 lat i dorośli – 20 gramów pyłku kwiatowego;
  • dorośli w celach leczniczych – 30-40 gramów pyłku kwiatowego.

Zobacz też:

Kurację pyłkową należy prowadzić przez około 1-3 miesiące dwa razy do roku (jesienią i wiosną). Pyłek kwiatowy wzmacnia odporność i chroni przed przeziębieniami, grypą i katarem, a także uzupełnia niedobory witamin i mikroelementów. Można go przyjmować na wiele sposobów. Niezależnie od tego, który się wybierze, warto po przyrządzeniu leku odczekać kilka godzin.


Warto zainteresować się apiterapią. Pyłek kwiatowy może stanowić doskonałe uzupełnienie zdrowej diety i aktywnego trybu życia. Zawarte w nim składniki odżywcze są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania ciała, dlatego jeśli nie jesteś uczulony na pyłek kwiatowy, warto go spróbować.

spis treści
rozwiń

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.