Po alkoholu rośnie jak na drożdżach. Organizm nie ma z nim szans. "To już prawdziwa plaga"

Nowe badania wskazują, że konkretne alkohole sprzyjają gromadzeniu się tłuszczu trzewnego - wyjątkowo podstępnego i groźnego dla całego organizmu. - Wywołuje on stany zapalne prowadzące między innymi do chorób serca i wątroby, a także nowotworów. Problem w tym, że na zewnątrz go nie widać, więc osoby bez nadwagi i otyłości, często nie mają pojęcia, że coś im zagraża - zwraca uwagę dr hab. n. med. Wojciech Marlicz, gastrolog.

Skutecznie wyniszcza organizm nawet u młodych. "To już prawdziwa plaga"Skutecznie wyniszcza organizm nawet u młodych. "To już prawdziwa plaga"
Źródło zdjęć: © Getty Images
Katarzyna Prus

Alkohol sprzyja gromadzeniu się groźnego tłuszczu

Fakt, że pijemy mało alkoholu, wcale nie oznacza, że nie przypłacimy tego zdrowiem. Fatalne skutki mogą wywołać nawet pozornie bezpieczne dawki. Ostrzega przed tym między innymi Kanadyjskie Centrum ds. Używania Substancji i Uzależnień (Canadian Centre on Substance Use and Addiction - CCSA).

Według CCSA już nawet 3-6 dawek alkoholu tygodniowo to większe ryzyko nowotworów, a 7 i więcej - chorób serca i udaru niedokrwiennego mózgu.

Amerykańscy naukowcy (Brittany A. Larsen, Brandon S. Klinedinst, Scott T. Le, Colleen Pappas, Tovah Wolf, Nathan F. Meier, Ye-Lim Lim, Auriel A. Willette) na podstawie danych pacjentów z UK Biobank odkryli związek między piciem piwa i napojów spirytusowych, a gromadzeniem się tłuszczu trzewnego. Okazuje się, że pod tym względem alkohole te są bardziej niebezpieczne niż wino. Dlaczego ich obserwacje są tak istotne?

Piwo sprzyja gromadzeniu się tłuszczu trzewnego
Piwo sprzyja gromadzeniu się tłuszczu trzewnego © Getty Images

Tłuszcz trzewny to najbardziej niebezpieczny rodzaj tłuszczu, który gromadzi się w jamie brzusznej, otacza narządy wewnętrzne i w nadmiarze ma na nie bardzo szkodliwy wpływ.

- Tłuszcz trzewny, któremu sprzyja picie alkoholu, jest źródłem mediatorów stanu zapalnego. Inaczej mówiąc - tworzy w organizmie środowisko prozapalne i pronowotworowe. Każdy stan zapalny to większe ryzyko wielu poważnych chorób - ostrzega w rozmowie z WP abcZdrowie dr hab. n. med. Wojciech Marlicz, gastrolog.

- Prowadzi do poważnych zaburzeń metabolicznych jak insulinooporność, a ta jest pierwszym krokiem do cukrzycy typu 2 i stłuszczenia wątroby. Z kolei stłuszczenie zagraża nie tylko wątrobie, prowadząc w najcięższych przypadkach do marskości, ale też sprzyja chorobie wieńcowej i udarom - wyjaśnia lekarz.

Dr Marlicz ostrzega też, że zbyt duży poziom tłuszczu trzewnego zwiększa ryzyko nowotworów, w tym jelita grubego.

Piwo i alkohole spirytusowe szkodzą najbardziej

Wyniki badania dotyczącego związku między piciem piwa i napojów spirytusowych a gromadzeniem się tłuszczu trzewnego opublikowano na łamach czasopisma "Obesity Science & Practice". Analiza objęła blisko 2 tysiące Brytyjczyków w wieku 40-79 lat.

Naukowcy odkryli, że spożywanie tych alkoholi wiąże się z podwyższonym poziomem tłuszczu trzewnego. Co ciekawe, takiego wpływu nie zaobserwowano w przypadku wina, a wręcz okazało się, że picie czerwonego wina wiąże się z niższym poziomem tłuszczu trzewnego.

Z kolei picie białego wina nie wpłynęło na obniżenie poziomu tłuszczu trzewnego.

"Niewidzialny zabójca"

Niestety, tłuszcz trzewny może gromadzić się bardzo podstępnie. - Na zewnątrz go nie widać, co może być bardzo mylące. Problem z jego nadmiarem mogą mieć bardzo szczupłe osoby, nie zdając sobie nawet z tego sprawy - ostrzega dr Marlicz.

- Z kolei osoby, które zmagają się z nadwagą i otyłością, tłuszcz trzewny mogą mieć w normie. To bardzo niebezpieczny paradoks, więc warto o tym pamiętać i mieć to pod kontrolą. Nawet jeśli nie mamy problemów z wagą - zaznacza gastrolog.

Kiedy i kto powinien zbadać poziom tłuszczu trzewnego? - Tak naprawdę analizę składu ciała, w tym pomiar tkanki tłuszczowej trzewnej, powinien wykonać każdy. Nadmiar tłuszczu trzewnego to źródło wszystkich chorób cywilizacyjnych, więc kluczowa jest profilaktyka - dodaje Honorata Mruk-Mazurkiewicz, dietetyk kliniczny i psychodietetyk.

Ekspertka zwraca uwagę, że analiza składu ciała to prosty i szybki pomiar, który można wykonać u dietetyka, ale też na wielu siłowniach.

Plaga wśród młodych

Dietetyk zwraca też uwagę, że problem z nadmiarem tłuszczu trzewnego mają coraz młodsi ludzie.

- Badania, które wykonuję moim pacjentom wskazują na bardzo niebezpieczny trend. Coraz więcej osób, nawet w wieku 20-25 lat, ma znacznie przekroczoną normę tłuszczu trzewnego. To już prawdziwa plaga. Nic więc dziwnego, że w wieku 40 lat są już diagnozowane jej skutki, w tym choroby serca czy insulinooporność - podkreśla Honorata Mruk-Mazurkiewicz.

Ekspertka zaznacza, że nadmiar tłuszczu trzewnego u coraz młodszych osób to wynik nieprawidłowej diety, w tym dużych ilości alkoholu.

- U większości młodych osób to przede wszystkim piwo, w tym piwa smakowe, które - przez substancje słodzące - jeszcze bardziej sprzyjają gromadzeniu się tłuszczu trzewnego. Takie działanie mają też piwa bezalkoholowe, szczególnie smakowe, których dodatki mogą się przyczynić do zaburzeń metabolicznych - podkreśla ekspertka.

Katarzyna Prus, dziennikarka Wirtualnej Polski

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Prezydent podpisał nowelizację ustawy o Funduszu Medycznym. "Nie ma i nie było mojej zgody"
Prezydent podpisał nowelizację ustawy o Funduszu Medycznym. "Nie ma i nie było mojej zgody"
Popularna przekąska zbawienna dla mózgu. Naukowcy potwierdzają
Popularna przekąska zbawienna dla mózgu. Naukowcy potwierdzają
Regularnie dostarczasz kwasów omega-3? Takie są skutki dla mózgu i serca
Regularnie dostarczasz kwasów omega-3? Takie są skutki dla mózgu i serca
Wirusy atakują układ pokarmowy. "Mamy trzykrotny wzrost przypadków"
Wirusy atakują układ pokarmowy. "Mamy trzykrotny wzrost przypadków"
Nietypowe objawy miażdżycy. Ten znak ma nawet 75 proc. chorych
Nietypowe objawy miażdżycy. Ten znak ma nawet 75 proc. chorych
Sieć wycofuje partię cytryn. Należy je zwrócić do sklepu lub wyrzucić
Sieć wycofuje partię cytryn. Należy je zwrócić do sklepu lub wyrzucić
Limitowanie badań znów zagrozi pacjentom. "Nie chcemy umierać w kolejkach"
Limitowanie badań znów zagrozi pacjentom. "Nie chcemy umierać w kolejkach"
Spotkanie na szczycie. Prezydent ma zdecydować o przekazaniu 3,6 mld zł na NFZ
Spotkanie na szczycie. Prezydent ma zdecydować o przekazaniu 3,6 mld zł na NFZ
Wspiera jelita, serce i daje uczucie sytości. Po ten napój warto sięgać codziennie
Wspiera jelita, serce i daje uczucie sytości. Po ten napój warto sięgać codziennie
Farmaceutka ostrzega przed brakiem leku. "Mogą nie mieć ciągłego dostępu do terapii"
Farmaceutka ostrzega przed brakiem leku. "Mogą nie mieć ciągłego dostępu do terapii"
Do niedawna mieliśmy "zero" zachorowań. Obecnie chorują dziesiątki tysięcy osób
Do niedawna mieliśmy "zero" zachorowań. Obecnie chorują dziesiątki tysięcy osób
Innowacyjne terapie raka trzustki. "To może być największy od 30 lat krok w leczeniu"
Innowacyjne terapie raka trzustki. "To może być największy od 30 lat krok w leczeniu"