Syrop z mięty – właściwości, zastosowanie i przepis
Syrop z mięty to aromatyczny dodatek smakowy do drinków, deserów i lemoniady. Swoje walory, zarówno smakowe, jak i prozdrowotne, zawdzięcza właściwościom mięty pieprzowej, zwanej również miętą lekarską. Co warto wiedzieć?
1. Co to jest syrop z mięty?
Syrop z mięty to gęsta, lepka ciecz o dużej zawartości cukru, sercem której jest mięta. Produkt ten, ze względu na swoje walory smakowe i właściwości prozdrowotne, znajduje szerokie zastosowanie w kuchni. Swoje właściwości zawdzięcza składnikom, z jakich jest przygotowany. Najważniejsza jest mięta.
Mięta to zioło z rodziny jasnotowatych. Wyróżnia się wiele jej gatunków, które są powszechnie znane w Europie, Azji i Afryce. Szczególnym uznaniem cieszy się mięta pieprzowa, inaczej lekarska. Znana jest także mięta polna, zielona czy cytrynowa. Poszczególne gatunki różnią się zapachem i wielkością. Rosną na różnych siedliskach. Używa się ich nie tylko w kuchni (ze względu na specyficzny, miętowy aromat), ale i ziołolecznictwie.
Najpopularniejsze w Polsce gatunki to mięta pieprzowa, inaczej lekarska. To bylina o miętowym zapachu i ciemnozielonych liściach, a także mięta zielona, którą cechuje aromat miętowo-jabłkowy. Mięta jest bogata w antyoksydanty, mentol, monoterpeny, gorycze, fenolokwasy, karotenoidy, sterole, flawonoidy, garbniki, witaminy - w tym witaminę C i prowitaminę A, zawiera również żelazo, magnez, wapń, cynk, selen.
Polecana jest osobom zmagającym się ze schorzeniami układu pokarmowego i dróg żółciowych.
Rekomendowane przez naszych ekspertów
2. Właściwości syropu z mięty
Domowy syrop pomaga dokładnie na to, na co pomaga mięta. Okazuje się, że:
- działa przeciwwymiotnie (pomaga na nudności, zaburzenia trawienne, niestrawność),
- działa przeciwbólowo (pomaga na ból żołądka i migrenowe bóle głowy),
- działa antybakteryjnie (hamuje wzrost bakterii, na przykład gronkowca złocistego czy salmonelli) i przeciwpasożytniczo,
- rozkurczająco na mięśnie gładkie, dzięki czemu łagodzi dolegliwości ze strony dróg żółciowych,
- uspokajająco: koi nerwy, łagodzi stres,
- wspiera odporność, łagodzi kaszel, katar i inne objawy infekcji dróg oddechowych,
- wszechstronnie na układ trawienny: stymuluje wydzielanie soku żołądkowego, ma pozytywny wpływ na pracę jelit.
Ponadto mięta pomaga oczyścić organizm ze szkodliwych produktów przemiany materii.
3. Zastosowanie syropu z mięty
Syrop z mięty można pić po rozcieńczeniu z wodą lub wykorzystać go do różnych celów kulinarnych bez dolewania wody. Dodaje się go do herbaty i kawy, a także zimnych napojów. Można go używać do naleśników, racuchów, ciast i ciasteczek oraz różnych deserów. Jest bardzo aromatyczny.
Mięta w syropie poprawia smak wody, lemoniady i drinków alkoholowych z ginu bądź wódki. Zimny napój z mięty i cytryny, pity w czasie upałów, skutecznie gasi pragnienie i chłodzi organizm. Ciepły napar miętowy ułatwia wykrztuszanie zalegającego w płucach śluzu, a obecny w mięcie antyseptyczny mentol złagodzi ból gardła.
4. Przepis na syrop z mięty i cytryny
Przygotowanie syropu z mięty jest banalnie proste, a sama receptura jest zdecydowanie nieskomplikowana. Warto pamiętać, że można go wykonać na kilka różnych sposobów, dodając do mięty różne składniki, które wpływają na walory smakowe produktu. Idealnym dodatkiem jest na przykład melisa lub lawenda.
Istnieje wiele przepisów na syrop z lawendy. Różnią się między sobą zarówno proporcjami, jak i dodatkami. Niektóre zalecają, by mięte moczyć w wodzie z cukrem przez dobę, inne ograniczają się do jej gotowania w wodzie z cukrem. Poniższy przepis – na syrop z mięty i cytryny - wydaje się być nie tylko prosty i szybki w realizacji, ale i bardzo smaczny.
Aby przygotować syrop z mięty i cytryny, należy przygotować:
- około 30 gałązek świeżej mięty,
- cytrynę,
- 0,5 kg cukru,
- 1,5 litra wody.
Jak zrobić syrop z mięty?
Zioło należy umyć i związać używając nitki. Do garnka trzeba wlać wodę i wsypać cukier i gotować do momentu, aż cukier się rozpuści.
Kolejny krok to dodanie soku z cytryny i mięty. Całość należy gotować około 50 minut. Po tym czasie należy wylać miętę i przecedzić syrop. Trzeba go jeszcze raz zagotować i rozlać do wyparzonych butelek.
Syrop z mięty najlepiej pić z wodą w proporcji 1:1. Znakomicie smakuje zwłaszcza w towarzystwie plasterka cytryny lub listków melisy.
Po przepis na ten pyszny i zdrowy syrop można sięgać cały rok, ponieważ mięta jest bardzo łatwo dostępna. Można ja kupić w niemal każdym sklepie spożywczym. Roślinę można również hodować w domu, zarówno na balkonie, w ogródku, jak i w doniczce stojącej na parapecie.
Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.