FT3 - cel i przebieg badania, wyniki

Badanie poziomu FT3 zleca się, by zdiagnozować choroby tarczycy. Trijodotyronina (T3), obok tyroksyny (T4), jest hormonem produkowanym przez tarczycę. Działanie tego hormonu jest niezbędne do dobrego funkcjonowania organizmu, a szczególnie ważne jest dla wzrostu oraz w okresie rozwoju ośrodkowego układu nerwowego. Jeśli w okresie niemowlęcym nastąpi niedobór hormonów tarczycy, może to doprowadzić do nieodwracalnych zmian w mózgu, a co za tym idzie – niedorozwoju umysłowego. Obecnie wszystkie noworodki bada się na występowanie wrodzonej niedoczynności tarczycy i oprócz standardowego oznaczenia TSH, można wykonać także badanie FT3 i FT4. Dzięki wczesnemu wykryciu niedoczynności tarczycy, można zapewnić dziecku prawidłowy rozwój.

Zobacz film: "Jak rozpoznać choroby tarczycy?"

FT3 - cel badania

W przypadku podejrzenia chorób tarczycy prowadzi się badania na oznaczenie T3 i T4. Jednak samo oznaczenie hormonów tarczycy nie zawsze jest obiektywne, dlatego dla potrzeb klinicznych konieczne jest oznaczenie frakcji wolnych hormonów tarczycy, określanych mianem FT3 i FT4.

Niektóre leki mogą wpływać na stężenie hormonu T3. Należą do nich estrogeny, środki antykoncepcyjne i leki przeciwpadaczkowe. Nie wpływają one jednak na wyniki oznaczenia FT3. Badanie T3 lub FT3 jest wykonywane po wcześniejszym stwierdzeniu nieprawidłowego wyniku TSH (hormon wytwarzany przez przysadkę mózgową, stymulujący pracę tarczycy) lub tyroksyny T4.

FT3 - przebieg badania

Hormon trijodotyronina T3 jest, oprócz T4, drugim hormonem wytwarzanym przez tarczycę. Choć w porównaniu z T4 jest go mało, bo stanowi tylko 10 proc. z całości hormonów tarczycy, to uważa się, że odpowiedzialny jest za większość działań. Wykazuje ok. 3-4 razy silniejsze działanie od T4.

Hormon T3 w surowicy krwi związany jest w 99,7 proc. z białkami, reszta występuje w postaci wolnej. Istnieją badania, takie jak FT3, które umożliwiają wykrycie poziomu „total T3”, a więc całej ilości hormonu T3 w surowicy krwi, jak i testy pozwalające na oznaczenie tylko wolnej postaci hormonu T3. Te drugie mają większe znaczenie, ze względu na to, że oznaczana całkowita ilość T3 zawiera także stężenie form nieaktywnych hormonu, więc określenie stanu hormonalnego organizmu nie jest w pełni wyjaśnione.

5 chorób, które są często źle diagnozowane

Niektóre choroby są łatwe do zdiagnozowania w oparciu o objawy lub badania. Jednak istnieje sporo przypadłości, które potrafią świetnie „podszyć się” pod...

Próbka krwi do badania FT3 i FT4 pobierana jest z żyły łokciowej, po czym przeprowadzane jest na niej badanie immunologiczne. Wykorzystuje się połączenie hormonu z jego swoistym przeciwciałem na płytce, w wyniku czego oddzielony jest on od innych związków znajdujących się w próbce krwi. Następnie w badaniu FT3 wprowadzana jest substancja wykrywająca wytworzony na płytce kompleks hormon trijodotyronina – przeciwciało. Związek ten emituje światło lub też daje barwne połączenie. Mierzy się natężenie światła lub zabarwienia i na jego podstawie określa się ilość badanego związku (FT3) na płytce, a następnie w próbce.

FT3 - wyniki

Norma FT3 to wynik w granicach 2,25–6 pmol/L (1,5 - 4 ng/L) przy prawidłowym poziomie TSH 0,4 - 4,0 µIU/ml. FT3 podwyższone (czyli ponad 6 pmol/L, tj. 4 ng/L) przy jednoczesnym obniżeniu poziomu TSH poniżej 0,4 µIU/ml może wskazywać na nadczynność tarczycy. Natomiast wynik FT3 poniżej 2,25 pmol/L, tj. 1,5 ng/L przy poziomie TSH powyżej 4,0 µIU/ml mówi o niedoczynności tarczycy.

Badanie FT3 jest badaniem pomocniczym w diagnozie nadczynności tarczycy. W tym stanie patologicznym poziom T3 wzrasta wcześniej niż poziom T4, a także wraca później do wartości prawidłowych. Badanie poziomu FT3 i FT4 nie jest zlecane natomiast w przypadku niedoczynności tarczycy.

Marta Bednarska, 2 miesiące temu

Bibliografia

  • Dembińska-Kieć A., Naskalski J.W., Diagnostyka laboratoryjna z elementami biochemii klinicznej, Urban & Partner, Wrocław 2009, ISBN 978-83-7609-137-2
  • Tomaszewski J., Diagnostyka laboratoryjna, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2001, ISBN 83-200-3591-0
  • Szczeklik A. (red.), Choroby wewnętrzne, Medycyna Praktyczna, Kraków 2011, ISBN 978-83-7430-289-0

Źródła zewnętrzne

Normy laboratoryjne

Komentarze (10)
Redakcja
Redakcja ponad rok temu

@~primabalerina: Poniżej odpowiedź naszego eksperta, lek. Agnieszki Barchnickiej:
"Aktualnie przyjęte normy TSH są takie jak przedstawiono w artykule. Wiadomo jednak, że do każdego pacjenta należy podchodzić indywidualnie (stąd z pewnością błędne jest także twierdzenie, że każda kobieta powinna mieć TSH na poziomie 1,5!). Na stronie: http://thyroid.about.com/od/gettestedanddiagnosed/a/garbertsh.htm można przeczytać bardzo ciekawe rozważania na ten temat. Już kilka lat wstecz zaproponowano zawężenie norm TSH - najbardziej sensowny przedział to 0,3 do 3,0 mIU/L zaproponowany przez Amerykańskie Towarzystwo Endokrynologów Klinicznych, aczkolwiek jak do tej pory nie zostało to przyjęte do rutynowej praktyki klinicznej z uwagi na ryzyko nadrozpoznawalności zaburzeń tarczycy. U młodej kobiety, która planuje ciążę warto skontrolować poziom TSH i jeśli będzie znajdował się w górnej granicy normy oznacza to że w czasie ciąży należy zachować zwiększoną czujność.
Aktualnie na szczęście wielu ginekologów - położników zaleca swoim pacjentkom rutynowe oznaczenie TSH we wczesnej ciąży, ponieważ prawidłowa funkcja tarczycy jest niezbędna dla prawidłowego rozwoju płodu. Decyzję o wdrożeniu leczenia zaburzeń należy podejmować na podstawie wyników TSH, wolnych hormonów, obrazu tarczycy w USG, przeciwciał przeciwtarczycowych a także indywidualnych wskazań u danej osoby. Podsumowując - leczymy pacjenta a nie wynik laboratoryjny."

Odpowiedz
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

FT3 - cel i przebieg badania, wyniki
najnowsze pytania

grupy wsparcia i fora dyskusyjne

Pomocni lekarze

Artykuły FT3 - cel i przebieg badania, wyniki
Kolposkopia - opis, wskazania, cele, przygotowanie, przebieg

Hans Hinselmann

Hans Hinselmann

Hans Hinselmann (1884-1959) był niemieckim ginekologiem i wynalazcą badania kolposkopowego.

Mammografia - jak działa mammograf, dla kogo jest przeznaczona mammografia, kiedy wykonywać badanie, przebieg badania, przygotowanie

Badanie mammograficzne - zdjęcie

Badanie mammograficzne - zdjęcie

Pierś przy mammografii jest skompresowana, by uzyskać lepszy obraz badania.

Spirometria - przebieg, interpretacja, przeciwwskazania

Spirometria - sprawdź, czy powinieneś ją wykonać (WIDEO)

Spirometria - sprawdź, czy powinieneś ją wykonać (WIDEO) Odtwórz wideo

Badanie, które powinieneś wykonać Wiele osób w Polsce cierpi na choroby układu oddechowego. Choć problem dotyczy 6 milionów Polaków, ponad połowa (...) do niewydolności oddechowej. Dr n. med Piotr Dąbrowiecki mówi o tym, jak wygląda...

Spirometria - przebieg, rodzaje, interpretacja, przeciwwskazania

Spirometria - zdjęcia

Spirometria - zdjęcia

Spirometria służy badaniu objętości i wydolności płuc.

Morfologia krwi - zastosowanie, normy, interpretacja

Badania krwi - TSH (WIDEO)

Badania krwi - TSH (WIDEO) Odtwórz wideo

na wyniki badań TSH. Aspiryna powoduje obniżenie zarówno poziomu TSH jak i FT3. W związku z tym ich stosowanie powinno być omówione z lekarzem (...) przed wykonaniem badania. Na wyniki...

Płukanie zatok - cel i przebieg, powikłania nieleczonego zapalenia zatok

Zabieg balonikowania i płukania zatok (WIDEO)

Zabieg balonikowania i płukania zatok (WIDEO) Odtwórz wideo

W obecnych czasach najczęstszą metodą leczenia zapalenia zatok jest cewnikowanie endoskopowe (balonikowanie). Metoda ta niesie ze sobą niewielkie ryzyko wystąpienia skutków ubocznych. Bez wątpienia można stwierdzić, że balonikowanie zatok jest bezpieczniejsze...

Higiena jamy ustnej

Najczęstsze powody, dla których unikamy dentysty

Najczęstsze powody, dla których unikamy dentysty

zębów. Jednak lęk ten można przezwyciężyć - wystarczy znaleźć jego źródło i wytłumaczyć sobie, jaki jest cel wizyty u dentysty. Dane statystyczne (...) dotyczące wizyt Polaków u dentysty Badania statystyczne przeprowadzone...