Tauryna – rola, działanie, źródła i suplementacja
Tauryna jest aminokwasem biogennym występującym w tkankach zwierzęcych. Pod względem chemicznym to kwas 2-aminoetanosulfonowy. Można ją znaleźć w wielu produktach spożywczych oraz w postaci suplementów diety. Najłatwiej pozyskiwać ją poprzez racjonalną dietę lub ostrożnie suplementować w razie konieczności. Dlaczego jest ważna? Co warto wiedzieć?
1. Co to jest tauryna?
Tauryna, czyli kwas 2-aminoetanosulfonowy, to siarkowy aminokwas biogenny, który występuje przede wszystkim w tkankach zwierzęcych. Jej nazwa pochodzi od łacińskiego słowa byk, czyli taurus. Zbudowana jest z dwóch aminokwasów: cysteiny i metioniny.
Aminokwas ten wyizolowano po raz pierwszy w 1827 roku. To dokonanie Friedricha Tiedemanna i Leopolda Gmelina. Swoją sławę tauryna zyskała dopiero w latach 70. XX wieku. Miało to związek z odkryciem roli, jaką pełni w organizmie zwierząt i ludzi.
Tauryna występuje w stanie wolnym w tkankach i krwioobiegu. W ciele człowieka jest obecna w mięśniu sercowym, układzie mięśniowym i w siatkówce oka. Jej wysokie stężenie występuje w rozwijającym się mózgu, następnie spada po zakończeniu tego procesu.
Dość duże ilości tauryny zawiera kobiecy pokarm. W mniejszej ilości tauryna znajduje się w jelicie cienkim, krwi, nadnerczach, płucach, siatkówce oka i w wątrobie.
2. Działanie tauryny
Tauryna jest związkiem niezbędnym dla organizmu, ponieważ ma duży wpływ na funkcjonowanie wielu ważnych narządów. Bierze udział w licznych procesach fizjologicznych. Pełni ważną rolę.
Dzięki działaniu anabolicznemu oraz hamowaniu procesów katabolicznych tauryna umożliwia szybszą regenerację mięśni po wysiłku fizycznym, wzmacnia procesy anaboliczne. Chroni także przed katabolizmem mięśniowym w dni bez treningów oraz w nocy.
Warto wiedzieć, że tauryna stymuluję trzustkę do wytwarzania insuliny, a że wzmacnia skurcz mięśnia sercowego, ma pozytywny wpływ na układ krążenia. Ponieważ pełni funkcję neuroprzekaźnika, wpływa również na ośrodkowy układ nerwowy.
Ponadto tauryna poprawia metabolizm, zapobiega utracie potasu i magnezu, wspiera utratę tkanki tłuszczowej. Wpływa na rozluźnienie mięśni, stabilizację błony komórkowej czy poprawę funkcji poznawczych. Działa pobudzająco na ośrodek w mózgu odpowiedzialny za czuwanie.
Chroni siatkówkę przez skutkami stresu oksydacyjnego, a organizm przed rozwojem cukrzycy. Nie sposób jej przecenić.
Warto pamiętać, że niedobór tauryny może prowadzić do:
- zaburzeń rozwojowych,
- dysfunkcji nerek,
- uszkodzeń tkanek oka,
- kardiomiopatii.
3. Źródła tauryny
Choć ludzki organizm potrafi taurynę wytworzyć samodzielnie, nie jest w stanie zaspokoić dziennego zapotrzebowania na nią. To dlatego należy dostarczać ją razem z pokarmem. Taurynę można znaleźć w wielu produktach spożywczych. Gdzie tauryna występuje naturalnie?
Produkty z największą zawartością tauryny to:
- małże, ostrygi, skorupiaki, wodorosty morskie,
- drób, wieprzowina, jagnięcina, wołowina,
- ryby,
- mleko pasteryzowane krowie i kozie,
- groch, soczewica, ciecierzyca,
- gryka,
- owoce opuncji figowej.
4. Suplementacja tauryny
Taurynę można również suplementować, choć nie u każdego jest to konieczne (najczęściej wystarczy przyjmowanie jej wraz z pożywieniem, bez konieczności dodatkowej suplementacji).
Aminokwas najczęściej jest dostępny w formie kapsułek, odżywek z kreatyną lub preparatów multiwitaminowych. Tauryna jest także często dodawana do napojów energetycznych.Dodatkowa suplementacja tauryny jest wskazana u osób, które regularnie uprawiają sport.
Aktywność fizyczna i wysiłek sprawiają, że organizm ma na nią zwiększone zapotrzebowania. Suplementacja jest również wskazana w przypadku nadmiernego wypadania włosów, diety wegańskiej i wegetariańskiej.
Warto pamiętać, że tauryna ułatwia utratę zbędnych kilogramów w przypadku nadwagi, wpływa na obniżenie poziomu złego cholesterolu oraz pozytywnie wpływa na stan zdrowia u osób chorych na cukrzycę, choroby układu krążenia i mających problemy z wątrobą.
5. Przeciwwskazania i skutki uboczne
Choć zażywanie suplementów diety z tauryną przynosi wiele korzyści, istnieją przeciwwskazania do ich stosowania. To:
- uczulenie na białka pokarmowe,
- ciąża,
- karmienie piersią,
- choroba afektywna dwubiegunowa,
- stosowanie leków psychotropowych.
Szczególna ostrożność jest wymagana w przypadku stałego stosowania leków lub suplementów diety. Substancja jest dobrze tolerowana przez organizm, a jej ewentualny nadmiar jest wydalany razem z moczem.
A skutki uboczne? Nie ma na ten temat zbyt wielu informacji. Bardzo ważne jest, by ni przekraczać zalecanych dawek, ponieważ wiąże się to z ryzykiem doświadczenia bólu brzucha, biegunki, wymiotów i odwodnienia.
Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.