Trwa ładowanie...

Tauryna – rola, działanie, źródła i suplementacja

Tauryna jest aminokwasem biogennym występującym w tkankach zwierzęcych. Pod względem chemicznym to kwas 2-aminoetanosulfonowy. Można ją znaleźć w wielu produktach spożywczych oraz w postaci suplementów diety. Najłatwiej pozyskiwać ją poprzez racjonalną dietę lub ostrożnie suplementować w razie konieczności. Dlaczego jest ważna? Co warto wiedzieć?

Zobacz film: "#dziejesienazywo: Dlaczego warto robić screening?"

spis treści

1. Co to jest tauryna?

Tauryna, czyli kwas 2-aminoetanosulfonowy, to siarkowy aminokwas biogenny, który występuje przede wszystkim w tkankach zwierzęcych. Jej nazwa pochodzi od łacińskiego słowa byk, czyli taurus. Zbudowana jest z dwóch aminokwasów: cysteiny i metioniny.

Aminokwas ten wyizolowano po raz pierwszy w 1827 roku. To dokonanie Friedricha Tiedemanna i Leopolda Gmelina. Swoją sławę tauryna zyskała dopiero w latach 70. XX wieku. Miało to związek z odkryciem roli, jaką pełni w organizmie zwierząt i ludzi.

Tauryna występuje w stanie wolnym w tkankach i krwioobiegu. W ciele człowieka jest obecna w mięśniu sercowym, układzie mięśniowym i w siatkówce oka. Jej wysokie stężenie występuje w rozwijającym się mózgu, następnie spada po zakończeniu tego procesu.

Dość duże ilości tauryny zawiera kobiecy pokarm. W mniejszej ilości tauryna znajduje się w jelicie cienkim, krwi, nadnerczach, płucach, siatkówce oka i w wątrobie.

2. Działanie tauryny

Tauryna jest związkiem niezbędnym dla organizmu, ponieważ ma duży wpływ na funkcjonowanie wielu ważnych narządów. Bierze udział w licznych procesach fizjologicznych. Pełni ważną rolę.

Dzięki działaniu anabolicznemu oraz hamowaniu procesów katabolicznych tauryna umożliwia szybszą regenerację mięśni po wysiłku fizycznym, wzmacnia procesy anaboliczne. Chroni także przed katabolizmem mięśniowym w dni bez treningów oraz w nocy.

Warto wiedzieć, że tauryna stymuluję trzustkę do wytwarzania insuliny, a że wzmacnia skurcz mięśnia sercowego, ma pozytywny wpływ na układ krążenia. Ponieważ pełni funkcję neuroprzekaźnika, wpływa również na ośrodkowy układ nerwowy.

Ponadto tauryna poprawia metabolizm, zapobiega utracie potasu i magnezu, wspiera utratę tkanki tłuszczowej. Wpływa na rozluźnienie mięśni, stabilizację błony komórkowej czy poprawę funkcji poznawczych. Działa pobudzająco na ośrodek w mózgu odpowiedzialny za czuwanie.

Chroni siatkówkę przez skutkami stresu oksydacyjnego, a organizm przed rozwojem cukrzycy. Nie sposób jej przecenić.

Warto pamiętać, że niedobór tauryny może prowadzić do:

  • zaburzeń rozwojowych,
  • dysfunkcji nerek,
  • uszkodzeń tkanek oka,
  • kardiomiopatii.

Zobacz także:

3. Źródła tauryny

Choć ludzki organizm potrafi taurynę wytworzyć samodzielnie, nie jest w stanie zaspokoić dziennego zapotrzebowania na nią. To dlatego należy dostarczać ją razem z pokarmem. Taurynę można znaleźć w wielu produktach spożywczych. Gdzie tauryna występuje naturalnie?

Produkty z największą zawartością tauryny to:

  • małże, ostrygi, skorupiaki, wodorosty morskie,
  • drób, wieprzowina, jagnięcina, wołowina,
  • ryby,
  • mleko pasteryzowane krowie i kozie,
  • groch, soczewica, ciecierzyca,
  • gryka,
  • owoce opuncji figowej.

4. Suplementacja tauryny

Taurynę można również suplementować, choć nie u każdego jest to konieczne (najczęściej wystarczy przyjmowanie jej wraz z pożywieniem, bez konieczności dodatkowej suplementacji).

Aminokwas najczęściej jest dostępny w formie kapsułek, odżywek z kreatyną lub preparatów multiwitaminowych. Tauryna jest także często dodawana do napojów energetycznych.Dodatkowa suplementacja tauryny jest wskazana u osób, które regularnie uprawiają sport.

Aktywność fizyczna i wysiłek sprawiają, że organizm ma na nią zwiększone zapotrzebowania. Suplementacja jest również wskazana w przypadku nadmiernego wypadania włosów, diety wegańskiej i wegetariańskiej.

Warto pamiętać, że tauryna ułatwia utratę zbędnych kilogramów w przypadku nadwagi, wpływa na obniżenie poziomu złego cholesterolu oraz pozytywnie wpływa na stan zdrowia u osób chorych na cukrzycę, choroby układu krążenia i mających problemy z wątrobą.

5. Przeciwwskazania i skutki uboczne

Choć zażywanie suplementów diety z tauryną przynosi wiele korzyści, istnieją przeciwwskazania do ich stosowania. To:

  • uczulenie na białka pokarmowe,
  • ciąża,
  • karmienie piersią,
  • choroba afektywna dwubiegunowa,
  • stosowanie leków psychotropowych.

Szczególna ostrożność jest wymagana w przypadku stałego stosowania leków lub suplementów diety. Substancja jest dobrze tolerowana przez organizm, a jej ewentualny nadmiar jest wydalany razem z moczem.

A skutki uboczne? Nie ma na ten temat zbyt wielu informacji. Bardzo ważne jest, by ni przekraczać zalecanych dawek, ponieważ wiąże się to z ryzykiem doświadczenia bólu brzucha, biegunki, wymiotów i odwodnienia.

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska Media SA z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.