Tauryna – rola, działanie, źródła i suplementacja

Tauryna jest aminokwasem biogennym występującym w tkankach zwierzęcych. Pod względem chemicznym to kwas 2-aminoetanosulfonowy. Można ją znaleźć w wielu produktach spożywczych oraz w postaci suplementów diety. Najłatwiej pozyskiwać ją poprzez racjonalną dietę lub ostrożnie suplementować w razie konieczności. Dlaczego jest ważna? Co warto wiedzieć?

Tauryna wspomaga utratę tkanki tłuszczowej.Tauryna wspomaga utratę tkanki tłuszczowej.
Źródło zdjęć: © 123rf

Co to jest tauryna?

Tauryna, czyli kwas 2-aminoetanosulfonowy, to siarkowy aminokwas biogenny, który występuje przede wszystkim w tkankach zwierzęcych. Jej nazwa pochodzi od łacińskiego słowa byk, czyli taurus. Zbudowana jest z dwóch aminokwasów: cysteiny i metioniny.

Aminokwas ten wyizolowano po raz pierwszy w 1827 roku. To dokonanie Friedricha Tiedemanna i Leopolda Gmelina. Swoją sławę tauryna zyskała dopiero w latach 70. XX wieku. Miało to związek z odkryciem roli, jaką pełni w organizmie zwierząt i ludzi.

Tauryna występuje w stanie wolnym w tkankach i krwioobiegu. W ciele człowieka jest obecna w mięśniu sercowym, układzie mięśniowym i w siatkówce oka. Jej wysokie stężenie występuje w rozwijającym się mózgu, następnie spada po zakończeniu tego procesu.

Dość duże ilości tauryny zawiera kobiecy pokarm. W mniejszej ilości tauryna znajduje się w jelicie cienkim, krwi, nadnerczach, płucach, siatkówce oka i w wątrobie.

Działanie tauryny

Tauryna jest związkiem niezbędnym dla organizmu, ponieważ ma duży wpływ na funkcjonowanie wielu ważnych narządów. Bierze udział w licznych procesach fizjologicznych.

Dzięki działaniu anabolicznemu oraz hamowaniu procesów katabolicznych tauryna umożliwia szybszą regenerację mięśni po wysiłku fizycznym, wzmacnia procesy anaboliczne. Chroni także przed katabolizmem mięśniowym w dni bez treningów oraz w nocy.

Warto wiedzieć, że tauryna stymuluję trzustkę do wytwarzania insuliny, a że wzmacnia skurcz mięśnia sercowego, ma pozytywny wpływ na układ krążenia. Ponieważ pełni funkcję neuroprzekaźnika, wpływa również na ośrodkowy układ nerwowy.

Ponadto tauryna poprawia metabolizm, zapobiega utracie potasu i magnezu, wspiera utratę tkanki tłuszczowej. Wpływa na rozluźnienie mięśni, stabilizację błony komórkowej czy poprawę funkcji poznawczych. Działa pobudzająco na ośrodek w mózgu odpowiedzialny za czuwanie.

Chroni siatkówkę przez skutkami stresu oksydacyjnego, a organizm przed rozwojem cukrzycy. Nie sposób jej przecenić.

Warto pamiętać, że niedobór tauryny może prowadzić do:

  • zaburzeń rozwojowych,
  • dysfunkcji nerek,
  • uszkodzeń tkanek oka,
  • kardiomiopatii.

Źródła tauryny

Choć ludzki organizm potrafi taurynę wytworzyć samodzielnie, nie jest w stanie zaspokoić dziennego zapotrzebowania na nią. To dlatego należy dostarczać ją razem z pokarmem. Taurynę można znaleźć w wielu produktach spożywczych. Gdzie tauryna występuje naturalnie?

Produkty z największą zawartością tauryny to:

  • małże, ostrygi, skorupiaki, wodorosty morskie,
  • drób, wieprzowina, jagnięcina, wołowina,
  • ryby,
  • mleko pasteryzowane krowie i kozie,
  • groch, soczewica, ciecierzyca,
  • gryka,
  • owoce opuncji figowej.

Suplementacja tauryny

Taurynę można również suplementować, choć nie u każdego jest to konieczne (najczęściej wystarczy przyjmowanie jej wraz z pożywieniem, bez konieczności dodatkowej suplementacji).

Aminokwas najczęściej jest dostępny w formie kapsułek, odżywek z kreatyną lub preparatów multiwitaminowych. Tauryna jest także często dodawana do napojów energetycznych.Dodatkowa suplementacja tauryny jest wskazana u osób, które regularnie uprawiają sport.

Aktywność fizyczna i wysiłek sprawiają, że organizm ma na nią zwiększone zapotrzebowania. Suplementacja jest również wskazana w przypadku nadmiernego wypadania włosów, diety wegańskiej i wegetariańskiej.

Warto pamiętać, że tauryna ułatwia utratę zbędnych kilogramów w przypadku nadwagi, wpływa na obniżenie poziomu złego cholesterolu oraz pozytywnie wpływa na stan zdrowia u osób chorych na cukrzycę, choroby układu krążenia i mających problemy z wątrobą.

Przeciwwskazania i skutki uboczne

Choć zażywanie suplementów diety z tauryną przynosi wiele korzyści, istnieją przeciwwskazania do ich stosowania. To:

Szczególna ostrożność jest wymagana w przypadku stałego stosowania leków lub suplementów diety. Substancja jest dobrze tolerowana przez organizm, a jej ewentualny nadmiar jest wydalany razem z moczem.

A skutki uboczne? Nie ma na ten temat zbyt wielu informacji. Bardzo ważne jest, by ni przekraczać zalecanych dawek, ponieważ wiąże się to z ryzykiem doświadczenia bólu brzucha, biegunki, wymiotów i odwodnienia.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
GIS ostrzega. IKEA musi wycofać wiele partii produktu
GIS ostrzega. IKEA musi wycofać wiele partii produktu
Problemy pokolenia Z. Z tej przyczyny mamy coraz więcej L4
Problemy pokolenia Z. Z tej przyczyny mamy coraz więcej L4
Asystent osoby niepełnosprawnej. Będą zmiany w przepisach
Asystent osoby niepełnosprawnej. Będą zmiany w przepisach
Trzy kluczowe nawyki. Zdaniem badaczy "odmładzają" mózg
Trzy kluczowe nawyki. Zdaniem badaczy "odmładzają" mózg
Jakie ciśnienie krwi grozi zawałem serca? Granica jest niższa, niż się wydaje
Jakie ciśnienie krwi grozi zawałem serca? Granica jest niższa, niż się wydaje
Może zredukować tłuszcz, ale szkodzić sercu i mózgowi. Okaże się gorszy niż cukier?
Może zredukować tłuszcz, ale szkodzić sercu i mózgowi. Okaże się gorszy niż cukier?
Przebadali mak ze sklepu. Nieprawidłowości w 3 na 4 produkty
Przebadali mak ze sklepu. Nieprawidłowości w 3 na 4 produkty
Nasilają stan zapalny. Stąd choroby serca, jelit, cukrzyca
Nasilają stan zapalny. Stąd choroby serca, jelit, cukrzyca
Śledź octowy czy w solance? Może drażnić żołądek lub podnosić ciśnienie
Śledź octowy czy w solance? Może drażnić żołądek lub podnosić ciśnienie
Ponad 30-krotny wzrost krztuśca. Nowy raport GUS nt. chorób zakaźnych
Ponad 30-krotny wzrost krztuśca. Nowy raport GUS nt. chorób zakaźnych
GIF wycofuje z obrotu serię antybiotyku. Powodem wątpliwości co do jakości substancji czynnej
GIF wycofuje z obrotu serię antybiotyku. Powodem wątpliwości co do jakości substancji czynnej
Polski rzepak kontra włoskie oliwy. Jaki olej jest najlepszy dla zdrowia?
Polski rzepak kontra włoskie oliwy. Jaki olej jest najlepszy dla zdrowia?