Jest wykorzystywana jako opał. Okazało się, że zabija wirusy i bakterie
Naukowcy z Uniwersytetu w Jyväskylä odkryli, że lignina, naturalny polifenol, skutecznie zwalcza wirusy i bakterie. To odkrycie może zrewolucjonizować podejście do środków przeciwdrobnoustrojowych.
W tym artykule:
Czym jest lignina?
To jeden z najpowszechniej występujących związków organicznych na Ziemi, ustępuje jedynie celulozie.
Choć szeroko dostępna, to dotychczas jej zastosowanie było ograniczone głównie do przemysłu drzewnego czy papierniczego. Wykorzystywana jest głównie jako opał, nawóz czy dodatek do produkcji płyt drewnopochodnych. Obecna w papierze, powoduje jego żółknięcie i kruszenie się, jak ma to miejsce w przypadku taniego papieru gazetowego.
Jedną z nielicznych, docenianych dotąd zalet ligniny była jej zdolność do pochłaniania wilgoci, co znalazło zastosowanie np. w stomatologii.
Naturalny środek przeciwdrobnoustrojowy
Zespół naukowców z Uniwersytetu w Jyväskylä (Finlandia) opracował prostą metodę wodnej ekstrakcji ligniny z wiórów brzozowych, słomy pszennej i łusek owsianych. Dzięki temu udało się uzyskać materiał o wysokiej czystości i dużej zawartości fenoli, pozbawiony zanieczyszczeń węglowodanowych.
Badania wykazały, że lignina może stanowić ekologiczną alternatywę dla syntetycznych środków przeciwdrobnoustrojowych, które stosuje się w dezynfekcji, materiałach opakowaniowych czy powłokach ochronnych.
- Wykazaliśmy, że te próbki ligniny wykazały silną skuteczność przeciwwirusową przeciwko enterowirusom bezotoczkowym, ale także dobrą aktywność przeciwko koronawirusom otoczkowym i badanym bakteriom - wyjaśnia prof. Varpu Marjomäki z Uniwersytetu w Jyväskylä.
Testy na koronawirusach i bakteriach
Naukowcy sprawdzili skuteczność ligniny m.in. wobec koronawirusa sezonowego HCoV-OC43 w laboratorium BSL-2, a także wobec SARS-CoV-2 w laboratorium BSL-3.
- Ligniny wykazywały znacznie silniejszą skuteczność przeciwwirusową przeciwko wirusowi SARS-CoV-2, który wywołuje COVID-19, w porównaniu z HCoV-OC43, który wywołuje przeziębienie. Ponadto miały działanie hamujące na Staphylococcus aureus i Escherichia coli - podkreśla doktorant Jun Liu.
Jak lignina działa na wirusy i bakterie?
Analizy pokazały, że lignina inaktywuje enterowirusy, stabilizując i agregując ich cząsteczki, co uniemożliwia im wnikanie do komórek i blokuje uwalnianie materiału genetycznego.
Obserwacje przy użyciu mikroskopii elektronowej i konfokalnej dowiodły również, że lignina uszkadza strukturę koronawirusów, ograniczając ich zdolność do infekowania komórek gospodarza. W przypadku bakterii widoczny był wpływ na błonę komórkową oraz agregację ich wewnętrznych składników.
Jak zauważa prof. Lotta-Riina Sundberg, badania pokazują, że lignina może być przyjazną dla środowiska alternatywą dla syntetycznych substancji odstraszających drobnoustroje. Można ją stosować w powłokach, opakowaniach i produktach dezynfekujących w bezpieczniejszy i bardziej zrównoważony sposób.
Magdalena Pietras, dziennikarka Wirtualnej Polski
Źródła
- PAP
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.