Wzdęcia i gazy – przyczyny, zapobieganie
Wzdęcia i gazy z całą pewnością należą do grona najbardziej uciążliwych dolegliwości. Ich wystąpienie wiąże się z trudnościami z zapięciem paska od spodni i nieprzyjemnym uczuciem pełnego brzucha. Obok zaparć i bólu brzucha, to wzdęcia i gazy są jednym z najczęstszych problemów ze strony układu pokarmowego. W walce z nimi, warto dowiedzieć się, w jaki sposób powstają oraz jak w naturalny sposób można im zapobiec.
1. Wzdęcia i gazy – przyczyny
W powstaniu wzdęć oraz gazów dużą rolę odgrywa sposób, w jaki w naszym organizmie odbywa się transport pożywienia. Kiedy pokarm w naszych jelitach przesuwa się zbyt szybko, jedzenie nie zostaje dokładnie strawione. Z kolei zbyt wolne przemieszczanie się treści pokarmowej, przyczynia się do zalegnięcia pożywienia w jelitach i fermentacji. Na skutek właśnie tych nieprawidłowości, możemy doświadczyć wzdęć i gazów jelitowych.
Wzdęcia i gazy mogą zostać także wywołane zbyt niskim poziomem enzymów trawiennych w organizmie (m.in. laktazy) lub niedoborem enzymów trzustkowych. Do wystąpienia tej nieprzyjemności dolegliwości przyczynia się także nadmierne spożywanie białka.
Pojawienie się uciążliwych wzdęć i gazów może być konsekwencją połykania powietrza. Zbyt szybkie jedzenie, picie czy rozmowa w szybkim tempie, sprzyjają jego połykaniu. Zwiększone wydzielanie śliny, nadmierna ilość stresu, czy lęk psychiczny, także mogą skutkować pojawieniem się nieprzyjemnych wzdęć i gazów.
Przyczyny tej dolegliwości mogą być o wiele bardzie poważne, ponieważ wzdęcia i gazy mogą być skutkiem choroby, jaką jest zespół jelita drażliwego. Przy tej chorobie, wzdęciom i gazom towarzyszy ból brzucha oraz zaparcia albo biegunka. Do wystąpienia wzdęć i gazów może dojść u osób, które chorują na porażanie jelit, niedrożność jelit, nadmierny rozwój jelitowej flory bakteryjnej, mają nietolerancję glutenu lub stosują antybiotykoterapię.
2. Wzdęcia i gazy – zapobieganie
Możemy zrobić parę rzeczy, które zniwelują ryzyko wystąpienia wzdęć i gazów. Po pierwsze, należy unikać napojów gazowanych, ponieważ zawierają dwutlenek węgla, a także należy starać się nie pić w trakcie posiłku ani chwilę przed nim. Po drugie, powinniśmy zrezygnować z picia przez słomkę. Do żołądka dostaje się wtedy oprócz napoju spora dawka powietrza. Po trzecie, należy pamiętać o spożywaniu błonnika, który usprawnia perystaltykę jelit i wspomaga tym samym usuwanie z organizmu resztek pokarmów.
Rezygnacja z jedzenia smażonych potraw, a także wzdymających warzyw: cebuli, brukselki, grochu, kapusty, kalafiora, fasoli czy soczewicy, także powinny zmniejszyć ryzyko wystąpienia wzdęć i zaparć. Warto pamiętać, że jedzenie sporej ilości produktów bogatych we fruktozę, wiąże się z ich fermentacją w jelitach, a podczas fermentacji powstają gazy.
Należy postawić na ruch, który pomoże pozbyć się powietrza zalegającego w układzie pokarmowym. Pobudza on także naturalne skurcze mięśni jelit, gdyż przyspiesza bicie naszego serca oraz tempo oddychania.
Zobacz także:
Co jeszcze może pomóc? Z całą pewnością warto sięgnąć po naturalne produkty, które wpłyną na poprawę trawienia.
Jest to na przykład czosnek, który powinno się spożywać surowy, a także imbir. Ten ostatni można zjadać w formie sproszkowanej, np. łyżeczkę przed posiłkiem, można przygotować herbatę z imbiru, a także dodać świeży lub suszony do posiłku. Trzecią przyprawą, która uchroni nas przed nieprzyjemnymi dolegliwościami, jest kminek. Zaleca się, aby dodawać go do posiłków, składających się z produktów wzdymających. Stymuluje on trawienie, zapobiega nagromadzeniu się gazów oraz skurczy wywołujących nieprzyjemne gazy.
Na wzdęcia i gazy pomoże także napar z mniszka lekarskiego, pietruszka oraz węgiel leczniczy. Procesy trawienne wspomoże także napar z anyżu i rumianku.
Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.