Wzdęcia i gazy – przyczyny, zapobieganie

Wzdęcia i gazy z całą pewnością należą do grona najbardziej uciążliwych dolegliwości.  Ich wystąpienie wiąże się z trudnościami z zapięciem paska od spodni i nieprzyjemnym uczuciem pełnego brzucha. Obok zaparć i bólu brzucha, to wzdęcia i gazy są jednym z najczęstszych problemów ze strony układu pokarmowego. W walce z nimi, warto dowiedzieć się, w jaki sposób powstają oraz jak w naturalny sposób można im zapobiec.

1. Wzdęcia i gazy – przyczyny

W powstaniu wzdęć oraz gazów dużą rolę odgrywa sposób, w jaki w naszym organizmie odbywa się transport pożywienia. Kiedy pokarm w naszych jelitach przesuwa się zbyt szybko, jedzenie nie zostaje dokładnie strawione. Z kolei zbyt wolne przemieszczanie się treści pokarmowej, przyczynia się do zalegnięcia pożywienia w jelitach i fermentacji. Na skutek właśnie tych nieprawidłowości, możemy doświadczyć wzdęć i gazów jelitowych.

Jedzenie, które powoduje wzdęcia
Jedzenie, które powoduje wzdęcia [10 zdjęć]

Mniej więcej jedna na pięć osób regularnie cierpi na wzdęcia. Są one związane z nagromadzeniem się dużej...

zobacz galerię

Zobacz film: "#dziejesienazywo: Czym jest ból?"

Wzdęcia i gazy mogą zostać także wywołane zbyt niskim poziomem enzymów trawiennych w organizmie (m.in. laktazy) lub niedoborem enzymów trzustkowych. Do wystąpienia tej nieprzyjemności dolegliwości przyczynia się także nadmierne spożywanie białka.

Pojawienie się uciążliwych wzdęć i gazów może być konsekwencją połykania powietrza. Zbyt szybkie jedzenie, picie czy rozmowa w szybkim tempie, sprzyjają jego połykaniu. Zwiększone wydzielanie śliny, nadmierna ilość stresu, czy lęk psychiczny, także mogą skutkować pojawieniem się nieprzyjemnych wzdęć i gazów. 

Przyczyny tej dolegliwości mogą być o wiele bardzie poważne, ponieważ wzdęcia i gazy mogą być skutkiem choroby, jaką jest zespół jelita drażliwego. Przy tej chorobie, wzdęciom i gazom towarzyszy ból brzucha oraz zaparcia albo biegunka. Do wystąpienia wzdęć i gazów może dojść u osób, które chorują na porażanie jelit, niedrożność jelit, nadmierny rozwój jelitowej flory bakteryjnej, mają nietolerancję glutenu lub stosują antybiotykoterapię.

Wzdęcia i gazy są najczęstszą dolegliwością ze strony układu pokarmowego
Wzdęcia i gazy są najczęstszą dolegliwością ze strony układu pokarmowego (123rf)

2. Wzdęcia i gazy – zapobieganie

Możemy zrobić parę rzeczy, które zniwelują ryzyko wystąpienia wzdęć i gazów.  Po pierwsze, należy unikać napojów gazowanych, ponieważ zawierają dwutlenek węgla, a także należy starać się nie pić w trakcie posiłku ani chwilę przed nim. Po drugie, powinniśmy zrezygnować z picia przez słomkę. Do żołądka dostaje się wtedy oprócz napoju spora dawka powietrza. Po trzecie, należy pamiętać o spożywaniu błonnika, który usprawnia perystaltykę jelit i wspomaga tym samym usuwanie z organizmu resztek pokarmów.

Rezygnacja z jedzenia smażonych potraw, a także wzdymających warzyw: cebuli, brukselki, grochu, kapusty, kalafiora, fasoli czy soczewicy, także powinny zmniejszyć ryzyko wystąpienia wzdęć i zaparć. Warto pamiętać, że jedzenie sporej ilości produktów bogatych we fruktozę, wiąże się z  ich fermentacją w jelitach, a podczas fermentacji powstają gazy.

Należy postawić na ruch, który pomoże pozbyć się powietrza zalegającego w układzie pokarmowym. Pobudza on także naturalne skurcze mięśni jelit, gdyż przyspiesza bicie naszego serca oraz tempo oddychania.

Zobacz także:

Co jeszcze może pomóc?  Z całą pewnością warto sięgnąć po naturalne produkty, które wpłyną na poprawę trawienia.

Jest to na przykład czosnek, który powinno się spożywać surowy, a także imbir. Ten ostatni można zjadać w formie sproszkowanej, np. łyżeczkę przed posiłkiem, można przygotować herbatę z imbiru, a także dodać świeży lub suszony do posiłku. Trzecią przyprawą, która uchroni nas przed nieprzyjemnymi dolegliwościami, jest kminek. Zaleca się, aby dodawać go do posiłków, składających się z produktów wzdymających. Stymuluje on trawienie, zapobiega nagromadzeniu się gazów oraz skurczy wywołujących nieprzyjemne gazy.

 Na wzdęcia i gazy pomoże także napar z mniszka lekarskiego, pietruszka oraz węgiel leczniczy. Procesy trawienne wspomoże także napar z anyżu i rumianku.

spis treści
rozwiń

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.