Zabójcze dla serca. Kardiolog wskazuje pięć najgorszych produktów
Choroby sercowo-naczyniowe to jeden z głównych zabójców, który od lat wykańcza Polaków. Lekarze alarmują, że wielu z nich można byłoby uniknąć, gdyby nie fatalny tryb życia, w tym zła dieta. Co z niej wyrzucić, żeby chronić serce? Kardiolog wskazuje pięć najbardziej szkodliwych produktów. Niektóre mogą zaskoczyć.
1. Dieta dla serca
Zła dieta, bogata w wysokoprzetworzoną żywność to jeden z głównych czynników ryzyka chorób układu krążenia. Choć lekarze od lat apelują, że zmiana nawyków żywieniowych chroni przed poważnymi dolegliwościami, nie wszyscy pacjenci traktują to poważnie.
Jakich produktów warto unikać, żeby pomóc sercu? Kardiolodzy ostrzegają przed nadmiarem przetworzonej żywności, bogatej w sól, tłuszcze nasycone i węglowodany proste. Należy się więc wystrzegać m.in. fast-foodów, słodyczy, gotowych dań, wędlin, słodzonych napojów.
Z drugiej strony, nie dajmy się zwieść reklamom, które zachęcają do kupowania dietetycznych produktów. Są one zdrowe tylko pozornie, a w rzeczywistości mogą bardzo zaszkodzić. Nie bez przyczyny znalazły się na liście najgorszych produktów dla serca stworzonej przez dr Elizabeth Klodas, kardiolog z Mayo Clinic i Johns Hopkins University.
2. Zabójcza piątka - z tych produktów lepiej zrezygnuj
Listę dr Klodas otwierają napoje dietetyczne. Lekarka zwraca uwagę, że zawierają sztuczne słodziki, które wcale nie są bezpieczną alternatywą dla cukru i mogą szkodzić tak samo. Zamiast nich, warto sięgać po czarną lub zieloną herbatę, które działają przeciwzapalnie.
Kolejna pozycja, która dla wielu także może być zaskoczeniem to odtłuszczone mleko. Znacznie lepszym wyborem będzie mleko sojowe, lniane lub konopne. Lekarka przypomina, by w przypadku całkowitego wykluczenia mleka krowiego, włączyć do diety produkty bogate w wapń m.in. brokuły, fasolę czy jarmuż.
Dr Klodas odradza też batony muesli. Pozornie zdrowa alternatywa dla tradycyjnych słodyczy ma dużo cukru, a także sztuczne słodziki czy olej palmowy. Faktycznie zdrową alternatywą mogą być natomiast orzechy, oraz świeże i suszone owoce, które można np. dodać do owsianki.
Najgorszą piątką zamykają biały chleb i margaryna twarda. Chleb jest jednym z największych źródeł sodu, a margaryna twarda - nasyconych kwasów tłuszczowych, które podnoszą poziom cholesterolu. Lepsze będą smarowidła na bazie oleju lnianego czy oliwy z oliwek.
Katarzyna Prus, dziennikarka Wirtualnej Polski
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Rekomendowane przez naszych ekspertów
Potrzebujesz konsultacji z lekarzem, e-zwolnienia lub e-recepty? Wejdź na abcZdrowie Znajdź Lekarza i umów wizytę stacjonarną u specjalistów z całej Polski lub teleporadę od ręki.