Zapobiega i leczy. Szybko poprawi odporność organizmu
Jesienią i zimą częściej jesteśmy narażeni na infekcje. Nie zawsze skutecznie radzimy sobie z nimi, a każda kolejna choroba bardziej osłabia nasz organizm. Jak można się bronić przed wirusami, by szybciej wracać do zdrowia?
W tym artykule:
Skąd wynika jesienny spadek odporności?
Po upalnym lecie, wielkimi krokami zbliża się jesień, która choć zachwyca pięknymi barwami, wiąże się również ze spadkiem odporności. Osłabienie układu immunologicznego jest spowodowane kilkoma czynnikami.
Po pierwsze, to wynik zmiennej pogody, która z jednej strony może nas mile zaskoczyć wysoką temperaturą, lecz drugiej - chłodem i mroźnym powietrzem. W efekcie zaburzona zostaje termoregulacja organizmu, co ułatwia przedostawanie się różnych drobnoustrojów.
Dodatkowo, niższa temperatura pogarsza barierę ochronną śluzówki nosa, gardła, jamy ustnej, przez co wirusy i bakterie bez problemu przez nią przenikają. Chcąc uchronić się przed chorobami, szybciej i lepiej zwalczać wirusy, warto szczególnie w tym okresie zadbać o odpowiednie wzmocnienie organizmu. Jak skutecznie zadbać o organizm i jego lepszą regenerację?
Co wpływa na regenerację?
Budowanie odporności to długofalowy proces, który wymaga czasu i właściwych praktyk. Latami pracujemy na to, by lepiej chronić się przed zarazkami i szybciej wracać do zdrowia po przebytych chorobach. Kluczowa jest w tym przypadku dieta, odpowiednia podaż witamin i składników mineralnych, odpoczynek, unikanie stresu i wysypianie się.
Nie każdego dnia jesteśmy w stanie dbać o odżywianie w równym stopniu. Zdecydowanie łatwiej jest wzmacniać się, pijąc odpowiednie napoje. Jest kilka takich, które warto wprowadzić do swojego codziennego jadłospisu, by wesprzeć walkę z infekcjami. Zobaczcie polecane propozycje.
Sok i syrop z czarnego bzu
Prozdrowotne właściwości czarnego bzu wykorzystywano już przed wiekami w medycynie ludowej, uznając go za jeden z najcenniejszych surowców zielarskich. Kwiaty są bogatym źródłem flawonoidów i kwasów fenolowych, kwasów organicznych, garbników, soli mineralnych, steroli i triterpeny. Owoce zaś zawierają mnóstwo witamin (głównie B, C, A) oraz minerałów (magnez, potas, wapń, sód i żelazo). Oprócz tego owoce czarnego bzu mają pektyny, glikozydy antocyjanowe i garbniki.
Z kwiatów czarnego bzu przygotowuje się nalewkę, herbatę, wino i oleje, z owoców napar, syrop i sok.
Sok z aronii
Sok z aronii również jest źródłem antyoksydantów oraz witaminy C, która jest odpowiedzialna za poprawienie układu odpornościowego organizmu. Regularne picie soku z aronii skutecznie odpiera ataki bakterii i wirusów.
Tran
Tran od dawna zaleca się w celu zwiększenia odporności organizmu. Dostarcza on cennych kwasów tłuszczowych omega-3, a także witaminy A i D. Działa zapobiegawczo w przypadku sezonowych infekcji, przy grypie i przeziębieniu.
Herbata z imbirem i cynamonem
Herbata z imbirem, z dodatkiem cynamonu to napój mocy, prawdziwa bomba witamin. Imbir polecany jest w leczeniu infekcji wirusowych, ma także właściwości przeciwzapalne. W cynamonie też znajdują się cenne substancje aktywne, o prozdrowotnym działaniu. Oba te składniki dodane do herbaty będą rozgrzewały i zwalczały bakterie.
Jak szybko dojść do siebie po chorobie?
Wszystkie choroby osłabiają organizm, jedne mniej, drugie bardziej, ale wszystkie powodują skutki uboczne. Z tego względu ważne jest, by w tym czasie zadbać o witaminowe wsparcie. W trosce o szybki powrót do pełnej sprawności warto poznać poniższe sposoby.
Witamina D
W powrocie do formy przydatna jest witamina D, można zatem posłużyć się suplementacją tej witaminy, by zmniejszyć ryzyko infekcji. Jesienią, gdy mamy mniej słonecznych dni, możemy cierpieć na niedobory.
Kiszonki i produkty fermentowane
Spożywaj, jak najwięcej kiszonek, takich jak kapusta czy ogórki, by poprawić obniżoną odporność. Bogate w probiotyki, wspomagające odbudowę błony jelitowej, są także produkty fermentowane - jogurt naturalny lub kefir.
Zdrowe tłuszcze
Kwasy omega-3 są niezbędne w regeneracji organizmu. Jeśli zatem chcesz szybko wrócić do formy po infekcji, jedz tłuste ryby morskie i orzechy.
Zadbaj o uzupełnienie niedoborów
Szybciej dojdziemy do siebie, jeśli zapewnimy sobie wszystkie niezbędne składniki mineralne. Po przebytej chorobie warto wyrównać ilość magnezu lub żelaza, których niedobór przyczynia się do osłabienia odporności.
Odpowiednia dieta
Niezależnie od suplementacji, picia zdrowych napojów z cennymi dodatkami warto pamiętać, że kluczowe w budowaniu odporności jest właściwe odżywianie. Z tego względu zaleca się dbanie o odpowiednią podaż warzyw i owoców - zdaniem ekspertów powinny one znaleźć się w 5 posiłkach dziennie. Decydując się na zwiększenie ilości tych składników warto postawić na sezonowe produkty. To właśnie one mają najwięcej wartości odżywczych.
Kolejna kwestia to produkty pełnoziarniste - bogate w błonnik, witaminy z grupy B oraz żelazo. Zaleca się zatem jedzenie gruboziarnistych kasz, makaronu razowego czy brązowego ryżu.
Nie wolno zapominać również o nawodnieniu - woda pomaga w eliminowaniu nadmiaru toksyn, reguluje metabolizm i nawilża skórę.
Źródła
- Dagmara Dąbek
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.