Obniża cholesterol i ciśnienie. Pij dwie szklanki dla zdrowia serca
Niepozorny sok pomarańczowy, często obecny na naszych stołach, może odgrywać znaczącą rolę w profilaktyce chorób układu krążenia. Badania sugerują, że regularne picie dwóch szklanek dziennie może pomóc obniżyć poziom cholesterolu oraz ciśnienie tętnicze. To dobra wiadomość dla milionów osób zmagających się z tymi problemami.
W tym artykule:
Jak działa sok z pomarańczy?
Z danych wynika, że nawet 60 proc. mieszkańców Polski ma podwyższony poziom cholesterolu, a co trzecia osoba zmaga się z nadciśnieniem. Obie te dolegliwości znacznie zwiększają ryzyko udaru i zawału serca. Zmiana stylu życia i diety to podstawowe narzędzia profilaktyczne. Teraz do listy zaleceń może dołączyć również sok pomarańczowy.
W badaniu opublikowanym w czasopiśmie "Lipids in Health and Disease" w 2023 roku, udział wzięło 129 osób w wieku od 18 do 66 lat. Spośród nich 41 proc. piło dwie szklanki (ok. 480 ml) soku pomarańczowego dziennie przez co najmniej rok.
"Osoby regularnie spożywające sok miały istotnie niższy poziom cholesterolu całkowitego" – napisali autorzy badania.
Efekt ten zaobserwowano zarówno u osób z prawidłowym, jak i podwyższonym poziomem cholesterolu. Co ważne, osoby, które nie piły soku regularnie, nie odnotowały podobnych korzyści.
Wpływ na cholesterol i ciśnienie
W przeglądzie dziewięciu badań, którego wyniki opublikowano w "Lipids in Health and Disease", wykazano, że picie soku pomarańczowego może obniżać poziom lipoprotein o niskiej gęstości (LDL), czyli tzw. "złego" cholesterolu. Nie zaobserwowano natomiast istotnego wpływu na cholesterol HDL ("dobry") ani całkowity.
Z kolei badanie opublikowane w "European Journal of Nutrition" w 2021 roku wykazało, że spożywanie soku pomarańczowego wzbogaconego w hesperydynę przez 12 tygodni obniżało skurczowe ciśnienie krwi oraz ciśnienie tętna u osób z nadciśnieniem I stopnia.
"Hesperydyna w soku pomarańczowym redukuje ciśnienie skurczowe i tętno po długotrwałym spożyciu, a także po pojedynczej dawce. Regularne picie soku wzbogaconego w hesperydynę wzmacnia jego efekt poposiłkowy" - podkreślili autorzy.
Podobne wnioski przyniosło badanie opublikowane w "ARYA Atherosclerosis" w 2013 roku. Uczestnicy, którzy pili sok pomarańczowy przez 60 dni, odnotowali istotne obniżenie ciśnienia krwi.
Zobacz także: Przez 40 dni piła tylko sok pomarańczowy. Dietetyczka komentuje
Sok pomarańczowy może być jednak prostym, tanim i smacznym wsparciem w codziennej profilaktyce chorób sercowo-naczyniowych. Oczywiście nie zastąpi zbilansowanej diety i aktywności fizycznej, ale może realnie wspomagać obniżanie cholesterolu i ciśnienia krwi.
Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski
Źródła
- Lipids in Health and Disease
- European Journal of Nutrition
- ARYA Atherosclerosis
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.