Zdaniem naukowców to klucz długowieczności. Wystarczy 500 mg dziennie

Coraz więcej badań wskazuje, że flawonoidy, naturalne związki chemiczne obecne w roślinach, mogą znacząco zmniejszyć ryzyko chorób przewlekłych i wydłużyć życie. Naukowcy z Australii, Irlandii i Austrii potwierdzili, że osoby spożywające regularnie produkty bogate w flawonoidy rzadziej zapadają na choroby serca, cukrzycę, a ryzyko przedwczesnego zgonu jest niższe.

Flawonoidy obecne m.in. w owocach jagodowych mogą obniżać ryzyko cukrzycyFlawonoidy obecne m.in. w owocach jagodowych mogą obniżać ryzyko cukrzycy
Źródło zdjęć: © Pixabay

Dziesięć lat obserwacji

W badaniu opublikowanym w czasopiśmie "Nature Food" zespół badaczy z Edith Cowan University w Perth, Queen’s University Belfast oraz Uniwersytetu Medycznego w Wiedniu przeanalizował dane zdrowotne 120 tys. osób na przestrzeni dekady.

Wyniki nie pozostawiają wątpliwości – regularne spożywanie około 500 mg flawonoidów dziennie wiązało się z:

Soki, które mają właściwości antynowotworowe

Jak podkreśla dr Benjamin Parmenter, współautor badania, najlepiej działa różnorodność – nie jeden produkt, ale codzienne sięganie po różne roślinne źródła flawonoidów.

Czym są flawonoidy i gdzie ich szukać?

Flawonoidy to grupa związków roślinnych o silnych właściwościach przeciwutleniających i przeciwzapalnych. Chronią komórki przed stresem oksydacyjnym, wzmacniają naczynia krwionośne, działają ochronnie na układ sercowo-naczyniowy i mogą hamować rozwój niektórych nowotworów.

Występują powszechnie w:

  • owocach jagodowych (borówki, maliny, jagody),

  • jabłkach, cytrusach i winogronach,

  • warzywach (np. cebuli, brokułach, pomidorach),

  • czekoladzie gorzkiej o wysokiej zawartości kakao,

  • herbacie – zwłaszcza czarnej i zielonej.

Według naukowców, 500 mg flawonoidów można dostarczyć organizmowi np. poprzez dwie filiżanki herbaty dziennie, garść jagód i kostkę dobrej jakości czekolady.

Długowieczność w zasięgu ręki

Badacze zauważyli, że dieta bogata w flawonoidy może częściowo tłumaczyć fenomen długowieczności mieszkańców tzw. niebieskich stref – regionów świata, w których wyjątkowo wielu ludzi dożywa stu lat. Należą do nich m.in. Okinawa (Japonia), Sardynia (Włochy) czy Ikaria (Grecja).

W ich diecie dominują warzywa, owoce, rośliny strączkowe, orzechy i herbata, a słodycze i alkohol spożywane są sporadycznie. Sekret tkwi w umiarkowaniu i równowadze. Ponadto flawonoidy mogą wzmacniać działanie witamin C i E oraz zwiększają odporność i poprawiają funkcjonowanie mózgu.

Warto też pamiętać, że przyswajalność flawonoidów zależy od formy ich spożycia – najlepiej jeść produkty możliwie najmniej przetworzone. W przypadku czekolady: im wyższy udział kakao, tym lepiej. Dobrze przyswajalne są także flawonoidy z herbaty parzonej przez minimum 3–5 minut.

Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski

Źródła

  1. Nature Food
  2. PAP

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: WP abcZdrowie
Wybrane dla Ciebie
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Zwiększa ryzyko udarów i tętniaków. Takich napojów unikaj jak ognia
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
Dietetyczka ostrzega przed tym składnikiem. Znajdziesz go w wielu świątecznych produktach
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
GIF pilnie wycofuje popularny antybiotyk. "Nie można wykluczyć zagrożenia dla zdrowia lub życia"
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Zmiany widać w mózgu. Skutki COVID-19 odczuwalne nawet po latach
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Świeży chrzan. Odetka zatkany nos szybciej niż niejedna inhalacja
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Święta a ciśnienie krwi. Kto powinien zachować szczególną ostrożność?
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Warto je jeść nie tylko z powodu kalorii, ale również równowagi elektrolitów
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
Przełomowe badania. "Kluczowy czynnik zdrowia i długości życia"
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu
To warzywo trafia na talerz od dziecka. Bogactwo karotenu