Zdaniem naukowców to klucz długowieczności. Wystarczy 500 mg dziennie
Coraz więcej badań wskazuje, że flawonoidy, naturalne związki chemiczne obecne w roślinach, mogą znacząco zmniejszyć ryzyko chorób przewlekłych i wydłużyć życie. Naukowcy z Australii, Irlandii i Austrii potwierdzili, że osoby spożywające regularnie produkty bogate w flawonoidy rzadziej zapadają na choroby serca, cukrzycę, a ryzyko przedwczesnego zgonu jest niższe.
W tym artykule:
Dziesięć lat obserwacji
W badaniu opublikowanym w czasopiśmie "Nature Food" zespół badaczy z Edith Cowan University w Perth, Queen’s University Belfast oraz Uniwersytetu Medycznego w Wiedniu przeanalizował dane zdrowotne 120 tys. osób na przestrzeni dekady.
Wyniki nie pozostawiają wątpliwości – regularne spożywanie około 500 mg flawonoidów dziennie wiązało się z:
16-procentowym spadkiem ryzyka zgonu z dowolnej przyczyny,
10-procentowym obniżeniem ryzyka zachorowania na cukrzycę typu 2,
lepszą ochroną przed chorobami sercowo-naczyniowymi.
Soki, które mają właściwości antynowotworowe
Jak podkreśla dr Benjamin Parmenter, współautor badania, najlepiej działa różnorodność – nie jeden produkt, ale codzienne sięganie po różne roślinne źródła flawonoidów.
Czym są flawonoidy i gdzie ich szukać?
Flawonoidy to grupa związków roślinnych o silnych właściwościach przeciwutleniających i przeciwzapalnych. Chronią komórki przed stresem oksydacyjnym, wzmacniają naczynia krwionośne, działają ochronnie na układ sercowo-naczyniowy i mogą hamować rozwój niektórych nowotworów.
Występują powszechnie w:
owocach jagodowych (borówki, maliny, jagody),
jabłkach, cytrusach i winogronach,
warzywach (np. cebuli, brokułach, pomidorach),
czekoladzie gorzkiej o wysokiej zawartości kakao,
herbacie – zwłaszcza czarnej i zielonej.
Według naukowców, 500 mg flawonoidów można dostarczyć organizmowi np. poprzez dwie filiżanki herbaty dziennie, garść jagód i kostkę dobrej jakości czekolady.
Długowieczność w zasięgu ręki
Badacze zauważyli, że dieta bogata w flawonoidy może częściowo tłumaczyć fenomen długowieczności mieszkańców tzw. niebieskich stref – regionów świata, w których wyjątkowo wielu ludzi dożywa stu lat. Należą do nich m.in. Okinawa (Japonia), Sardynia (Włochy) czy Ikaria (Grecja).
W ich diecie dominują warzywa, owoce, rośliny strączkowe, orzechy i herbata, a słodycze i alkohol spożywane są sporadycznie. Sekret tkwi w umiarkowaniu i równowadze. Ponadto flawonoidy mogą wzmacniać działanie witamin C i E oraz zwiększają odporność i poprawiają funkcjonowanie mózgu.
Warto też pamiętać, że przyswajalność flawonoidów zależy od formy ich spożycia – najlepiej jeść produkty możliwie najmniej przetworzone. W przypadku czekolady: im wyższy udział kakao, tym lepiej. Dobrze przyswajalne są także flawonoidy z herbaty parzonej przez minimum 3–5 minut.
Dominika Najda, dziennikarka Wirtualnej Polski
Źródła
- Nature Food
- PAP
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.