Zdrowa alternatywa czy zagrożenie? Co słodziki robią z naszym mózgiem
Choć od lat reklamowane są jako zdrowa alternatywa dla cukru, sztuczne słodziki mogą nie być obojętne dla naszego organizmu. Najnowsze obserwacyjne badania naukowców z Uniwersytetu w São Paulo, opublikowane w czasopiśmie "Neurology", sugerują, że ich regularne spożywanie przyspiesza starzenie się mózgu.
W tym artykule:
Sztuczne słodziki mogą wpływać na proces starzenia się mózgu
Z analizy danych prawie 13 tysięcy Brazylijczyków w wieku od 35 do 75 lat wynika, że osoby sięgające po średnio 191 mg słodzików dziennie – czyli równowartość jednej łyżeczki – mogą doświadczać przyspieszonego starzenia mózgu nawet o 1,6 roku. U osób spożywających umiarkowane ilości (ok. 66 mg dziennie) efekt ten był nieco mniejszy, ale nadal zauważalny – 1,3 roku wcześniej w porównaniu z grupą o najniższym spożyciu (20 mg).
– Nie mogę powiedzieć, że sztuczne słodziki są przyczyną spadku zdolności umysłowych. Wiemy jednak, że są one z nimi kojarzone – podkreśliła prof. Claudia Kimie Suemento, dyrektor ośrodka badań nad starzeniem się w São Paulo i główna autorka publikacji. Co ciekawe, zależność ta dotyczyła głównie osób w średnim wieku – poniżej 60. roku życia. W grupie starszych uczestników badania takiego efektu nie zaobserwowano. – Sugeruje to, że największy wpływ na zdrowie mózgu ma dieta przestrzega w średnim wieku, kilkadziesiąt lat oprzęd ewentualnym pojawieniem się objawów pogorszenie się sprawności umysłowej – podkreśliła badaczka. Dodała jednak, że potrzeba dalszych badań.
Z kolei International Sweeteners Association, zrzeszająca producentów i użytkowników słodzików niskokalorycznych, broni ich bezpieczeństwa. Organizacja podkreśla, że produkty te są skutecznym narzędziem w redukcji spożycia cukru i kalorii, co ma szczególne znaczenie u osób z cukrzycą typu 2 i otyłością. – Bezpieczeństwo słodzików o niskiej lub zerowej zawartości kalorii potwierdzają czołowe autorytety zajmujące się zdrowiem – zaznaczono w komunikacie.
DLA WP KOBIETA
Zwiększone ryzyko cukrzycy
Badania brazylijskie nie są jednak odosobnione. Dr Stanley Hazen z Cleveland Clinic przypomina, że również jego zespół oraz inne ośrodki naukowe wskazują na potencjalne ryzyko długoterminowego stosowania sztucznych substancji słodzących. Australijscy naukowcy ostrzegali, że zarówno tradycyjne napoje gazowane z cukrem, jak i te ze sztucznymi substancjami słodzącymi, mogą znacząco zwiększać ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2. Analiza obejmująca ponad 36 tysięcy osób w wieku 40–69 lat, prowadzona przez 14 lat, wykazała, że regularne spożywanie słodzonych cukrem napojów podnosi ryzyko choroby o 23 proc., a w przypadku napojów zawierających sztuczne słodziki – nawet o 38 proc.
– Sztuczne substancje słodzące są często zalecane osobom z ryzykiem cukrzycy jako zdrowsza alternatywa, ale nasze wyniki sugerują, że same mogą stanowić zagrożenie dla zdrowia – powiedziała jedna z autorek badań, prof. Barbora de Courten. Choć temat wymaga dalszych analiz, nowe dane każą z większą ostrożnością podchodzić do napojów i produktów "zero kalorii".
Źródło: PAP
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.