Anemia w ciąży

Żelazo jest niezwykle ważnym składnikiem w naszym organizmie. Jednak szczególną uwagę na prawidłowy poziom tego pierwiastka powinny zwrócić kobiety w ciąży lub planujące dziecko. Aby maleństwo prawidłowo się rozwijało, zazwyczaj nie wystarcza tylko podaż żelaza w diecie. Aby zwiększyć jego ilość w organizmie, można przyjmować odpowiednie dawki tego pierwiastka wraz z witaminami wspomagającymi jego wchłanianie.

1. Dlaczego żelazo jest niezbędne w ciąży?

Kobieta w ciąży powinna zadbać, aby w jej diecie nie zabrakło tego pierwiastka, gdyż wiąże on tlen w krwi, a tym samym dotlenia sam płód. Dziennie zapotrzebowanie na żelazo w ciąży wynosi 26 miligramów tego pierwiastka. Występujące dolegliwości ciążowe, takie jak nudności i wymioty, utrudniają wchłanianie żelaza. Niedobór żelaza prowadzi często do anemii, która powoduje nieprawidłowy rozwój płodu, a czasem prowadzi do poronienia.
Objawy niedoboru żelaza to:

Objawy ciężkiej anemii to:

Polecane wideo:

Choć anemia jest bardzo częstym zjawiskiem w ciąży, zwykle ma jednak łagodny przebieg. Czynnikami ryzyka ciężkiej anemii mogą być:

  • ciąża mnoga;
  • niedożywienie;
  • niedobór wielu witamin;
  • palenie papierosów (zaburza wchłanianie składników odżywczych);
  • spożycie alkoholu;
  • choroby przewlekłe przewodu pokarmowego, zwłaszcza powodujące zaburzenia wchłaniania;
  • stosowanie leków przeciwpadaczkowych;
  • wrodzone choroby krwi (anemia sierpowatokrwinkowa).

3. Jak się rozpoznaje anemię?

Anemię rozpoznaje się na podstawie morfologii krwi obwodowej. Jest to badanie łatwo dostępne i powinno być często wykonywane w czasie ciąży (co 4–6 tygodni). W przypadku niskich wartości hemoglobiny i hematokrytu (określonych w definicji) lekarz zwraca uwagę na pozostałe parametry morfologii, takie jak MCV, czyli objętość krwinki czerwonej, co może być pomocne w rozpoznaniu przyczyny anemii.

W przypadku anemii mikrocytarnej (MCV TIBC – białka przenoszącego żelazo we krwi – podwyższony).W przypadku anemii makrocytarnej (MCV > 98 fl – duża objętość krwinki) podejrzewa się niedobór witaminy B12 lub kwasu foliowego (obniżenie poziomu B12 lub kwasu foliowego we krwi).

Jeśli kobieta ciężarna rozpoznaje u siebie objawy niedoboru żelaza, powinna zrobić sobie badanie krwi, w którym poziom hemoglobiny wskaże na jego niedobór czy też anemię. Brak żelaza oraz anemia może wiązać się z zakażeniem bakterią Helicobacter pylori, która powoduje dolegliwości ze strony przewodu pokarmowego, takich jak wrzody żołądka czy dwunastnicy. Helicobacter pylori jest związana z niedożywieniem i brakiem witamin w diecie, np. w wyniku stosowania diety wegetariańskiej.

4. Leczenie anemii

Jest uzależnione od stopnia ciężkości anemii oraz jej przyczyny. W przypadku anemii z niedoboru żelaza, o łagodnym nasileniu stosuje się preparaty żelaza doustnie (najczęściej w dawce 120 mg na dzień). Należy pamiętać, aby preparaty zawierające żelazo przyjmować najlepiej 30–60 minut przed posiłkiem, ponieważ pokarm zmniejsza wchłanianie żelaza z przewodu pokarmowego. Tabletki najlepiej popijać niegazowaną wodą mineralną. W przypadku umiarkowanej niedokrwistości lekarz może zlecić podanie żelaza dożylnie lub doustnie. Podanie żelaza dożylnie pozwala na szybsze uzupełnienie jego niedoboru, co jest ważne szczególnie w przypadku niskich wartości hemoglobiny oraz nasilonych objawów anemii. Niekiedy konieczna jest transfuzja krwi, ale zdarza się to stosunkowo rzadko i zwykle wtedy, kiedy anemia jest wynikiem szybkiej utraty krwi (np. krwawienie z odklejonego łożyska). Należy wspomnieć także o ewentualnych skutkach ubocznych stosowania preparatów żelaza. Nie zdarzają się one często i zwykle pojawiają się przy stosowaniu dużych dawek żelaza. Skutki uboczne najczęściej dotyczą przewodu pokarmowego. Należą do nich: zgaga, biegunki, wymioty, zaparcia, nudności, bóle w nadbrzuszu, ciemne zabarwienie stolca.Trzeba pamiętać jednak, żeby samowolnie nie odstawiać leczenia, tylko zgłosić się do lekarza, który może zalecić stosowanie innego preparatu doustnego lub podawanie dożylne.

W przypadku anemii z niedoboru kwasu foliowego zaleca się doustne uzupełnienie tej witaminy w zwiększonych dawkach.

5. Jak zapobiegać anemii w ciąży?

Niedokrwistość w ciąży jest bardzo niebezpieczna dla dziecka, jak i dla kobiety. Może prowadzić do:
  • przedwczesnego porodu;
  • niskiej masy urodzeniowej dziecka;
  • niedotlenienia płodu;
  • zwiększa ryzyko obumarcia płodu.
Ważna jest również podaż tzw. witamin „krwiotwórczych”: B6, B12 oraz witaminy C, ponieważ żelazo jest pierwiastkiem, który ma bardzo niski poziom wchłaniania. Dodatkowo przyswajanie żelaza obniżają np. sole fosforu lub błonnik. Dlatego też kobiety w ciąży mogą zażywać suplementy diety z żelazem oraz ww. witaminy. Przed każdym zakupem takich preparatów należy koniecznie skonsultować się ze swoim lekarzem prowadzącym ciążę. Zanim jednak sięgniesz po radykalne środki, warto byś zmieniła swoją dietę na taką, w której znajdą się produkty bogate w żelazo. Należą do nich:
  • żółtka jaj;
  • mięso wołowe;
  • cielęcina;
  • ryby;
  • natka pietruszki;
  • żółte i zielone warzywa liściaste;
  • nasiona roślin strączkowych;
  • botwina;
  • szpinak;
  • ziarna zbóż (ciemne pieczywo, kasze z grubego przemiału, mąka pszenna);
  • kakao;
  • twaróg;
  • suszone morele i śliwki;
  • rodzynki;
  • sezam.

W ciąży musisz uważać na takie napoje, jak kawa czy herbata, bo hamują one przyswajanie żelaza. Dobrze jest zastąpić je np. sokiem żurawinowym, który poza tym, że zawiera żelazo, pozytywnie wpływa na nerki.

Polecane wideo:

Komentarze (1)
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Dieta przyszłej mamy
najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Ciaza

~olkas • ostatni post 2 tygodnie temu

2
Artykuły Dieta przyszłej mamy
Dieta przyszłej mamy

Warzywa dla kobiety w ciąży

Warzywa dla kobiety w ciąży

Dieta podczas ciąży Odpowiednie odżywianie podczas ciąży jest bardzo ważne. Warzywa są kluczową częścią codziennej diety. Mięso, jajka i ryby

Dieta przyszłej mamy

Napoje dla kobiety w ciąży

Napoje dla kobiety w ciąży

Napoje podczas ciąży Podczas ciąży należy uważać nie tylko na to, co się je, ale również na to, co się pije. Drinki są oczywiście zakazane, ale jest wiele innych napojów do wyboru, które są zdrowe i nawodnią organizm.Woda Wiadomo, że woda jest dla organizmu...

Dieta przyszłej mamy

Czego należy unikać w ciąży?

Czego należy unikać w ciąży?

Istotnym elementem dbania o siebie w czasie ciąży jest zdrowa dieta. Dobrze jest wiedzieć, jakie produkty są zalecane w ciąży, a jakich należy (...) dziennie. Może to być na przykład oliwa z oliwek, olej lniany, słonecznikowy. Takie...

Dieta przyszłej mamy

Dieta dla kobiety w ciąży

Dieta dla kobiety w ciąży

przyszłej mamy? Co jest najlepszym dla przyszłej mamy źródłem składników odżywczych? Na te pytania odpowiada dietetyk Marta Michalak-Tomasik. Dieta

Dieta przyszłej mamy

Czy w ciąży należy jeść za dwoje?

Czy w ciąży należy jeść za dwoje?

rozwoju dziecka są tłuszcze wielonienasycone, zwłaszcza w 3 trymestrze, gdy wykształca się układ nerwowy i narząd wzroku. Nieprawidłowa dieta

Dieta przyszłej mamy

Jak odżywiać się w czasie ciąży?

Jak odżywiać się w czasie ciąży?

Przybieranie na wadze jest nieodłącznym elementem przebiegu ciąży. Dodatkowe kilogramy to nie tylko waga samego dziecka, ale także naturalny przyrost masy ciała matki. Warto wiedzieć, ile dodatkowych kilogramów to norma. Szczegółowo opowiada o tym dietetyk...

Dieta przyszłej mamy

Zdrowa dieta dla kobiety w ciąży

Zdrowa dieta dla kobiety w ciąży

na życie dziecka, dieta przyszłej mamy powinna być odpowiednio zbilansowana i różnorodna. Celem diety kobiety ciężarnej jest dostarczenie

Dieta przyszłej mamy

Dieta przyszłej matki

Dieta przyszłej matki

Aby urodzić zdrowe dziecko, przyszła mama powinna sięgać po zdrowe przekąski, takie jak jogurt naturalny, owoce i warzywa. Są one bogate w białko, witaminy i minerały.