Zgaga w ciąży – co można, a czego nie można stosować?

spis treści
rozwiń

Zgaga to jeden z najczęściej występujących problemów u kobiet oczekujących na dziecko. Statystycznie dotyka co trzecią ciężarną. Jednak na ten przykry i dość niekomfortowy problem istnieje wiele rozwiązań – zarówno tych domowych, jak i w postaci lekarstw.

1. Skąd się bierze zgaga w ciąży?

Przyczyną ciążowej zgagi jest progesteron – hormon, który odpowiada za prawidłowe utrzymanie ciąży. Niestety – ma też jedną przykrą w skutkach właściwość: rozluźnia mięsień okrężny (tzw. zwieracz), który zamyka ujście przełyku do żołądka. To powoduje, że strawiony pokarm wraz z wytwarzanym w żołądku kwasem solnym oraz enzymami trawiennymi cofa się do przełyku i wywołuje nieprzyjemne uczucia, takie jak pieczenie gardła, kwaśne ulewanie, odbijanie, kwaśno-gorzki smak w jamie ustnej.

Zobacz film: "Choroby serca najczęstszą przyczyną zgonów Polaków"

Dowiedz się więcej

2. Jak sobie poradzić ze zgagą?

W walce ze zgagą w ciąży warto wspierać się naturalnymi domowymi sposobami, zanim sięgniemy po leki. Przede wszystkim należy zrezygnować z tłustych, ciężkostrawnych potraw, ponieważ obciążają żołądek. Warto też spać z głową ułożoną około 30 centymetrów wyżej niż biodra. To spowoduje, że strawiony pokarm zostanie w żołądku.

Jeśli zgaga pojawi się w dzień, dobrze jest zareagować szybko, zanim wzrośnie jej intensywność. Można wtedy wypić szklankę niezbyt tłustego mleka, najlepiej o zawartości około 1,5 procent tłuszczu. Mleko powinno być ciepłe, ale nie gorące. Złagodzi ono kwaśny odczyn w ustach.

Na zgagę pomoże też garść całych migdałów. Orzechy te mają zasadowy odczyn, co przyczynia się do zobojętnienia kwasu solnego, jaki dostaje się do przełyku.

Ulgę cierpiącej na zgagę kobiecie w ciąży może przynieść także siemię lniane. Zalej łyżkę niemielonego siemienia wrzątkiem i odstaw na 15 minut w ustronne miejsce. Po tym czasie należy miksturę wypić (bez nasion) – najlepiej, jeśli będzie to wieczór. Zabieg taki należy powtarzać przez tydzień. Siemię lniane łagodzi wiele dolegliwości, również tych żołądkowych. Pokrywa narząd delikatną błoną i przyczynia się do przyspieszenia procesów trawiennych.

Na uporczywie powracającą zgagę można również zastosować mieszankę wody z miodem i octem jabłkowym (najlepiej własnej roboty lub ekologicznym). Jeśli tylko poczujesz delikatne pieczenie w przełyku, idź do kuchni. Do szklanki wlej łyżkę miodu i łyżkę octu jabłkowego. Wymieszaj i wypij.

Również imbir jest doskonałym sprzymierzeńcem w walce ze zgagą. Objawy dolegliwości zmniejszą się, jeśli pokroisz korzeń imbiru na kawałeczki i będziesz go ssać przez kilka lub kilkanaście minut.

3. Jakie leki na zgagę w ciąży?

W aptekach jest wiele preparatów, które leczą zgagę. Jednak nie wszystkie z nich mogą przyjmować kobiety w ciąży. Dlatego, zanim zdecydujesz się na taki zakup, warto zapytać farmaceutę, czy na ulotce leku producent umieścił informację o tym, że może go przyjmować ciężarna. Zgagę zminimalizuje także specjalna sól dostępna w tabletkach musujących.

Następny artykuł: Zgaga a refluks żołądkowo-przełykowy

Polecane dla Ciebie

Pomocni lekarze

Szukaj innego lekarza

Komentarze

Wysyłając opinię akceptujesz regulamin zamieszczania opinii w serwisie. Grupa Wirtualna Polska S.A. z siedzibą w Warszawie jest administratorem twoich danych osobowych dla celów związanych z korzystaniem z serwisu. Zgodnie z art. 24 ust. 1 pkt 3 i 4 ustawy o ochronie danych osobowych, podanie danych jest dobrowolne, Użytkownikowi przysługuje prawo dostępu do treści swoich danych i ich poprawiania.
    Podoba Ci się ten artykuł? Chcesz więcej? Polub
    i bądź na bieżąco!