Zioła obniżające ciśnienie krwi
Nadciśnienie tętnicze może dotyczyć osób w każdym wieku, ale ten problem zdrowotny częściej dotyka ludzi w wieku podeszłym. Współcześni lekarze na wysokie ciśnienie przepisują preparaty, które są coraz bardziej skuteczne i nie powodują skutków ubocznych. Nadciśnienie można również zwalczać przy użyciu naturalnych sposobów np. konsumpcji większej ilości magnezu i potasu. Niektórzy pacjenci sięgają też po zioła lecznicze obniżające ciśnienie krwi.
- 1. Czym jest nadciśnienie tętnicze?
- 2. Czynniki ryzyka nadciśnienia tętniczego krwi
- 3. Jakie zioła są znane z obniżania ciśnienia krwi?
- 4. Jakie są różnice między lekami a ziołowymi suplementami obniżającymi ciśnienie krwi?
- 5. Jakie zioła są najbardziej skuteczne w obniżaniu ciśnienia krwi?
- 5.1. Czosnek
- 5.2. Głóg
- 5.3. Mniszek lekarski
- 5.4. Szałwia czerwona
- 5.5. Inula racemosa
- 5.6. Kardamon
- 6. Inne składniki obniżające ciśnienie krwi
- 7. Groźne skutki nadciśnienia tętniczego
1. Czym jest nadciśnienie tętnicze?
Nadciśnienie tętnicze to stan, w którym ciśnienie krwi w naczyniach krwionośnych jest długotrwale podwyższone. O nadciśnieniu tętniczym krwi można powiedzieć wówczas, gdy ciśnienie skurczowe wynosi ponad 139 mmHg, a ciśnienie rozkurczowe przekracza 89 mmHg.
2. Czynniki ryzyka nadciśnienia tętniczego krwi
Czynniki ryzyka nadciśnienia tętniczego zależne od pacjenta – modyfikowalne:
- nadwaga i otyłość,
- niska aktywność fizyczna,
- nadużywanie alkoholu, uzależnienie od alkoholu,
- palenie tytoniu,
- wysoki poziom cholesterolu w organizmie,
- spożywanie soli kuchennej w nadmiarze.
Czynniki ryzyka nadciśnienia tętniczego, na które pacjent nie ma wpływu:
- mutacje genetyczne,
- wiek,
- płeć męska.
3. Jakie zioła są znane z obniżania ciśnienia krwi?
Najpopularniejsze przyprawy i zioła obniżające ciśnienie krwi to:
- czosnek,
- głóg,
- mniszek lekarski,
- kardamon,
- szałwia czerwona,
- inula racemosa,
- ziele jemioły.
4. Jakie są różnice między lekami a ziołowymi suplementami obniżającymi ciśnienie krwi?
Zioła na nadciśnienie są stosowane jako leki hipotensyjne i dobierane indywidualnie. U osób w podeszłym wieku nerki i wątroba pracują często nieefektywnie, więc leki na nadciśnienie znacznie szybciej wypłukują magnez i potas z organizmu. Przenikają do mózgu, powodując stany depresyjne. Suplementy ziołowe regulujące ciśnienie krwi zawierają w swoim składzie ekstrakty roślinne, witaminy, minerały i inne naturalne składniki.
Preparaty ziołowe mogą zawierać np. kwiatostany głogu obniżają ciśnienie tętnicze krwi i rozszerzają naczynia wieńcowe, mniszek lekarski wpływający na rozszerzanie naczyń krwionośnych lub flawonoidy, które zapobiegają arytmii serca.
Leki obniżające ciśnienie krwi na receptę podzielić można na kilka grup. To:
- inhibitory konwertazy angiotensyny (to na przykład takie leki jak ramipril, enalapril, perindopril)
- antagoniści receptora angiotensyny (przykładem może być telmisartan lub walsartan)
- diuretyki tiazydowe (w ich składzie znaleźć można indapamid bądź hydrochlorotiazyd),
- blokery receptorów β – adrenergicznych – (mogą zawierać metoprolol lub betaksolol)
- blokery kanałów wapniowych ( w składzie blokerów kanałów wapniowych znaleźć można werapamil, dilitiazem).
5. Jakie zioła są najbardziej skuteczne w obniżaniu ciśnienia krwi?
Zioła są zazwyczaj bezpieczną alternatywą, dlatego dobrze jest uzupełniać nimi leczenie różnych schorzeń. Przy niewielkim nadciśnieniu, preparaty ziołowe mogą nawet regulować ciśnienie bez konieczności sięgania po środki farmakologiczne.
Jakie są właściwości ziół obniżających ciśnienie? Jak działają poszczególne rośliny?
5.1. Czosnek
Czosnek zawiera substancje chemiczne, takie jak allicyna, która może działać pozytywnie na układ krążenia człowieka. Przeprowadzane badania wykazały, że popularna roślina z rodziny amarylkowatych zmniejsza poziom tzw. złego cholesterolu, poprawia kontrolę glikemii i redukuje wysokie ciśnienie krwi.
5.2. Głóg
Głóg stanowi cenne źródło potasu, magnezu, wapnia, fosforu oraz sodu. Zawarte w roślinie flawonoidy i procyjanidyny, mogą działać rozkurczowo na mięśnie gładkie jelit, macicy, a także rozszerzać naczynia krwionośne, co może prowadzić do poprawy przepływu krwi i obniżenia wysokiego ciśnienia krwi.
5.3. Mniszek lekarski
Niektóre badania laboratoryjne sugerują, że ekstrakty z mniszka lekarskiego mogą wpływać na układ sercowo-naczyniowy, poprzez rozszerzanie naczyń krwionośnych i potencjalne działanie moczopędne. Dodatkowo, zioło to łagodzi stany zapalne, przeciwdziała tworzeniu się kamieni nerkowych, reguluje poziom cukru we krwi. Cechuje się również działaniem antyoksydacyjnym.
5.4. Szałwia czerwona
Szałwia czerwona skutecznie redukuje wysokie ciśnienie krwi, a jest to zasługa zawartego w niej kwasu salwianolowego. Związek ten posiada silne właściwości przeciwutleniające. Optymalna dawka, która może przyczynić się do redukcji nadciśnienia wynosi 400-800 mg sproszkowanego ekstraktu z szałwii czerwonej dziennie.
5.5. Inula racemosa
Inula racemosa jest gatunkiem należącym do rodziny astrowatych. Roślina ta jest powszechnie występująca w rejonach Azji, zwłaszcza w Himalajach i Tybecie. W medycynie ajurwedyjskiej wykorzystuje się ją do leczenia chorób układu oddechowego np. zapalenia górnych dróg oddechowych, przewlekłej obturacyjnej choroby płuc, kaszlu, astmy. Seskwiterpeny zawarte w korzeniu ziela mogą również skutecznie obniżać wysokie ciśnienie tętnicze.
5.6. Kardamon
Kardamon jest powszechnie wykorzystywany w gastronomii jako przyprawa, zarówno do potraw słodkich, jak i pikantnych. Niewiele osób zdaje sobie sprawę, że może on również redukować wysokie ciśnienie w naczyniach krwionośnych. Wykazuje działanie moczopędne, antyoksydacyjne, a także przyspiesza przemianę materii.
6. Inne składniki obniżające ciśnienie krwi
W przypadku wysokiego ciśnienia krwi warto zastosować także inne składniki:
- witaminę E – zmniejsza skutki szkodliwego działania ''złego'' cholesterolu. Występuje w oliwie z oliwek, oliwkach, migdałach, orzechach laskowych, zarodkach pszennych, brukselce, szpinaku, pomidorach oraz czarnej porzeczce,
- kwas foliowy w połączeniu z witaminami B6 i B12, bo bierze udział w rozkładzie homocysteiny w organizmie, co wpływa na obniżenie jej stężenia we krwi. Kwas foliowy występuje między innymi w pietruszce, jajkach, brukselce, słoneczniku, jarmużu, ryżu brązowym, białej fasoli i cieciorce.
- kwasy tłuszczowe omega-3 – wpływają na obniżenie poziomu cholesterolu we krwi. Składniki te występują w tłustych rybach morskich, orzechach, oleju lnianym, jarmużu, sałacie oraz szpinaku.
7. Groźne skutki nadciśnienia tętniczego
Nieleczone nadciśnienie tętnicze krwi może skutkować:
- udarem mózgu,
- zawałem serca,
- przerostem mięśnia sercowego,
- zmian naczyniowych,
- zaburzeń w funkcjonowaniu nerek,
- zmianami neurodegeneracyjnymi ośrodkowego układu nerwowego.