Zwiększa ryzyko raka jelit i żołądka. Dietetyczka wskazuje jeden produkt

Żywność może odgrywać ważną rolę w profilaktyce nowotworów, ale może też zwiększać ryzyko ich rozwoju. Wszystko zależy od tego, co każdego dnia trafia do naszego menu.

Dietetyczka mówi o tym, co sprzyja nowotworom jelita grubegoDietetyczka mówi o tym, co sprzyja nowotworom jelita grubego
Źródło zdjęć: © Facebook/Getty Images

Profilaktyka raka zaczyna się na talerzu

W ostatnich latach liczba zachorowań na nowotwory systematycznie rośnie - zarówno w Polsce, jak i na całym świecie. Rak coraz częściej dotyka ludzi młodych i w sile wieku; nie jest już chorobą zarezerwowaną wyłącznie dla osób starszych. Choć na rozwój nowotworów wpływa wiele czynników, takich jak genetyka, środowisko czy styl życia, eksperci podkreślają, że ogromne znaczenie ma również to, co trafia na nasz talerz każdego dnia. W kontekście profilaktyki nowotworowej coraz wyraźniej wskazuje się, że dieta może działać zarówno ochronnie, jak i zwiększać ryzyko rozwoju choroby.

Zdrowa dieta pomaga ograniczać stany zapalne, dostarcza przeciwutleniaczy chroniących komórki oraz wspiera utrzymanie prawidłowej masy ciała - a wszystkie te czynniki mają kluczowe znaczenie w profilaktyce nowotworowej.

Dlatego istnieją produkty, które dietetycy chętnie włączają do diety w celu zmniejszenia ryzyka zachorowania na raka - m.in. jagody, pomidory czy szpinak. Są jednak także takie, których warto unikać. Choć lista niepożądanych produktów jest dość długa, jeden z nich zdecydowanie wysuwa się na pierwszy plan.

W ramach cyklu "Ekspercka porada dnia" na TODAY.com Maya Vadiveloo, dyplomowana dietetyczka i profesor żywienia na University of Rhode Island, wskazuje popularny produkt spożywczy, który został sklasyfikowany jako rakotwórczy dla ludzi.

Unikaj wędlin i mięs przetworzonych

Mięso przetworzone to takie, które zostało poddane wędzeniu, peklowaniu, soleniu, fermentacji lub zawiera dodatki konserwujące, takie jak azotyny. Do tej grupy należą m.in.: wędliny sklepowe (szynki, polędwice, kiełbasy), kabanosy, salami, pepperoni, parówki, boczek, frankfurterki, konserwy mięsne, pasztety i suszona wołowina typu beef jerky.

Te produkty są bardzo popularne w codziennym menu i pojawiają się już w pierwszym posiłku dnia, następnie w przekąskach w ciągu dnia, obiadach i kolacjach. Niestety, to właśnie one są najsilniej powiązane ze wzrostem ryzyka nowotworów, szczególnie raka jelita grubego.

- Gdybym miała wskazać jeden produkt, którego należy unikać, byłoby to właśnie mięso przetworzone - powiedziała Maya Vadiveloo.

Dlaczego mięso przetworzone szkodzi?

Światowa Organizacja Zdrowia oficjalnie sklasyfikowała mięso przetworzone jako czynnik rakotwórczy dla ludzi. Oznacza to, że istnieją jednoznaczne dowody naukowe na jego negatywny wpływ na zdrowie, a regularne spożywanie wędlin i produktów przetworzonych zwiększa ryzyko zachorowania na nowotwór.

"Nawet niewielkie ilości mięsa przetworzonego, spożywane systematycznie zwiększają ryzyko raka jelita grubego" podaje Amerykański Instytut Badań nad Rakiem. Z kolei Narodowy Instytut Raka informuje, że istnieją także dowody na to, że mięso przetworzone wiąże się ze zwiększonym ryzykiem nowotworu żołądka.

Dlaczego tak się dzieje?

Podczas wędzenia, peklowania, solenia lub dodawania azotynów do mięsa powstają związki, które mogą działać rakotwórczo. Zwiększone ryzyko zachorowania może wynikać z zawartości żelaza i tłuszczu w czerwonym mięsie oraz z obecności soli i azotanów w produktach przetworzonych.

Wiele wędlin zawiera również duże ilości tłuszczów nasyconych, które - jak podkreśla dietetyczka i redaktorka ds. żywienia Natalie Rizzo - wiążą się z wyższym ryzykiem nowotworów, chorób serca, podwyższonym poziomem cholesterolu i ciśnienia krwi.

Od czego zacząć?

Amerykański Instytut Badań nad Rakiem zaleca, aby nawet drobiowe wersje wędlin spożywać w minimalnych ilościach, a najlepiej ograniczyć wszystkie formy mięsa przetworzonego. Całkowita rezygnacja z wędlin nie musi jednak oznaczać rewolucji w kuchni. Dietetycy rekomendują, by plan realizować małymi kroczkami, stopniowo zastępując wędliny zdrowszymi źródłami białka. Jak to zrobić? Zamiast szynki czy kiełbasy na kanapkę można położyć samodzielnie przygotowaną domową pieczoną pierś z kurczaka lub indyka.

Osobom, które nie mogą samemu przygotować mięsnej pieczeni, dietetyczka Samantha Cassetty poleca zakup kurczaka z rożna lub świeżo pieczonego indyka, pokrojenie go w plastry i wykorzystanie do kanapek - to i tak zdrowsze źródło białka niż wędliny i mięsa pakowane. Warto też sięgać po inne zdrowe źródła białka, takie jak:

  • jajka na twardo,
  • pastę jajeczną,
  • twaróg,
  • serek wiejski,
  • hummus,
  • pastę z makreli.

Równie dobrze sprawdzą się roślinne pasty z ciecierzycy lub soczewicy. Takie zamienniki dostarczają wartościowego białka, a jednocześnie nie wiążą się z ryzykiem związanym z nadmiarem soli, azotynów i tłuszczów nasyconych.

Jeśli jednak nie jesteśmy w stanie całkowicie zrezygnować z wędlin, warto traktować je jako dodatek okazjonalny, a nie codzienny element diety. Dobrym nawykiem jest też czytanie etykiety i wybieranie produktów o jak najkrótszym składzie, bez azotynów, fosforanów i syropu glukozowego. Źródło: https://www.today.com

Źródła

  1. Dagmara Dąbek

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
"Bigosowe zwolnienia" w grudniu? Firmy widzą wysyp L4 przed świętami
"Bigosowe zwolnienia" w grudniu? Firmy widzą wysyp L4 przed świętami
Wpływa na cukrzycę i przepuszczalność jelit. Potwierdzone badaniami
Wpływa na cukrzycę i przepuszczalność jelit. Potwierdzone badaniami
Nowe podejście do leków krytycznych? CMA ma wzmocnić produkcję i zapasy
Nowe podejście do leków krytycznych? CMA ma wzmocnić produkcję i zapasy
Wyjątkowy pomysł szpitala w Legnicy. "Święta to czas szczególny"
Wyjątkowy pomysł szpitala w Legnicy. "Święta to czas szczególny"
Dick Van Dyke skończył 100 lat. Zdradza, czego od lat nie pije
Dick Van Dyke skończył 100 lat. Zdradza, czego od lat nie pije
Nawyki, które mają wpływ na starzenie mózgu. Naukowcy mówią o 8 latach różnicy
Nawyki, które mają wpływ na starzenie mózgu. Naukowcy mówią o 8 latach różnicy
Najczęściej nadużywany suplement. Takie są skutki nadmiaru witaminy D
Najczęściej nadużywany suplement. Takie są skutki nadmiaru witaminy D
Katalog usług na Akademii NFZ. Spore ułatwienie dla pacjentów
Katalog usług na Akademii NFZ. Spore ułatwienie dla pacjentów
Mąka, która wspiera odchudzanie. Jeszcze niedawno egzotyka, dziś hit wśród dbających o jelita
Mąka, która wspiera odchudzanie. Jeszcze niedawno egzotyka, dziś hit wśród dbających o jelita
Pozwala szybko wychwycić spadki i nagłe wzrosty cukru we krwi. Dane od razu w telefonie
Pozwala szybko wychwycić spadki i nagłe wzrosty cukru we krwi. Dane od razu w telefonie
Masa makowa w puszce. Czytaj skład, może być bombą cukru i konserwantów
Masa makowa w puszce. Czytaj skład, może być bombą cukru i konserwantów
RPO alarmuje. Zmiany w ochronie zdrowia psychicznego za bardzo ograniczą prawa obywateli?
RPO alarmuje. Zmiany w ochronie zdrowia psychicznego za bardzo ograniczą prawa obywateli?