Pokaż kategorie abcZdrowie.pl
Pokaż kategorie

Przepisy w diecie bezmlecznej

Dieta bezmleczna to dieta, w której eliminuje się mleko oraz produkty nabiałowe. Dieta bezmleczna jest zalecana w przypadku alergii na mleko, nietolerancji laktozy oraz w autyzmie. W diecie tej bardzo ważny jest odpowiedni dobór produktów spożywczych, aby nie wystąpiły niedobory niezbędnych dla zdrowych kości - wapnia oraz witaminy D.

1. Dla kogo dieta bezmleczna?

Dieta bezmleczna jest dietą leczniczą, polegającą na całkowitym wyeliminowaniu z diety mleka i jego przetworów tj. kefir, maślanka, jogurt, sery (białe, żółte, pleśniowe), śmietanka, a w niektórych przypadkach także masła i mix-ów do smarowania (zawierające tłuszcz mleczny).

Najczęstszym wskazaniem do stosowania diety bezmlecznej jest alergia na białka mleko krowiego. Ten rodzaj alergii pokarmowej występuje przede wszystkim niemowląt i małych dzieci. Jednakże wraz z wiekiem, zwiększa się tolerancja na alergeny występujące w mleku krowim. Czas stosowania diety bezmlecznej u dzieci z alergią jest zróżnicowany i zależy od typu reakcji alergicznej oraz wieku dziecka. Najczęściej ten rodzaj diety eliminacyjnej trwa rok. Po tym okresie ostrożnie wprowadza się do diety produkty nabiałowe i obserwuje czy występują objawy alergii (wysypka, bóle brzucha, biegunki, napady astmy oskrzelowej).

Nietolerancja laktozy jest kolejnym wskazaniem do eliminacji mleka i jego przetworów z diety. Laktoza to dwucukier zbudowany z glukozy i galaktozy. W przewodzie pokarmowym jest rozkładany przez enzym laktazę do glukozy i galaktozy. Z wiekiem aktywność laktazy zmniejsza się prowadząc do zaburzeń trawienia (biegunki, wzdęcia, bóle brzucha, gazy).

Eliminację nabiału i mleka zaleca się także u dzieci z autyzmem. Zaobserwowano że dieta bezmleczna korzystniej wpływa na funkcję poznawcze tych dzieci.

2. Wady diety bezmlecznej

Wyeliminowanie z diety mleka i jego przetworów może prowadzić do niedoboru ważnego dla organizmu wapnia. Pierwiastek ten buduje kości, uczestniczy w procesie krzepnięcia krwi, skurczu mięsni. W mleku i jego przetworach wapń występuje w korzystnym stosunku do fosforu (1-1,2:1). Ponadto zawarte w nich takie związki jak witamina D i laktoza zwiększają przyswajalność wapnia oraz zmieszają wydalanie go z organizmu. W związku z tym osoby stosujące dietę bezmleczną powinny suplementować dietę w wapń, którego dziennie zapotrzebowanie wynosi około 1000 mg lub pić wysokozmineralizowane wody.

3. Jadłospis w diecie bezmlecznej

Dieta osoby, która nie może spożywać mleka i jego przetworów nie musi być monotonna, a przede wszystkim powinna dostarczać białko pełnowartościowe oraz wapń i witaminę D.

Śniadanie

  • jajecznica na maśle z pomidorami, pieczywo żytnie, herbata zielona
  • kanapki z pieczywa żytniego nasączonego oliwą z oliwek, szynka dobrej jakości (>75% mięsa), sałata zielona, papryka czerwona, rzodkiewka, kawa z mlekiem sojowym.

II śniadanie

  • surówka z marchewki, jabłka z zarodkami pszennymi oraz olejem lnianym
  • pieczywo ryżowe z dżemem, kakao na mleku sojowym.

Obiad

  • dorsz zapiekany w foli z ryżem brązowym, z bukietem warzyw (brokuły, kalafior, marchewka, pietruszka, brukselka), pomarańczowy
  • pierś indyka w sezamie, ziemniaki z koperkiem, surówka z kapusty pekińskiej, czerwonej papryki, ogórka kwaszonego, natka pietruszki z sosem vinegree, napar z mięty.

Podwieczorek

  • galaretka z truskawkami posypana wiórkami czekoladowymi,
  • ciasto marchewkowe z polewą z białej czekolady i soku cytrynowego.

Kolacja

  • naleśniki ze szpinakiem z dipem czosnkowym, herbata zielona
  • pierogi z kaszą gryczaną, surówka z pomidorów, herbata pu-erh.

Osoba stosująca dietę bezmleczną w ciągu dnia powinna wypijać około 1 litra wody wysokozmineralizowanej, by dostarczyć wapń i magnez.

Bibliografia

  • Grenda R. (red.), Pediatria - pytania i odpowiedzi, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2009, ISBN 978-83-200-3907-8
  • Kawalec W., Kubicka K. Pediatria, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2006, ISBN 83-200-3253-9
  • Albrecht P., Szajewska H. Jak żywić niemowlęta i małe dzieci, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Warszawa 2009, ISBN 978-83-200-3829-3
  • Gajewska D. (red.), 51 zaleceń dietetycznych w wybranych stanach chorobowych, Urban & Partner, Wrocław 2010, ISBN 978-83-7609-228-7
Ewelina Stanios,
Komentarze (10)
~uczulona na mleko
~uczulona na mleko

Enzym trawiący mleko to LAKTAZA, bo LAKTOZA to właśnie cukier mleczny, który dorośli maja problem trawić... czy ktoś czyta i sprawdza co tu jest wypisywane zamin opublikuje? Poza tym jesli ktoś nie może mleka to nie może tez jogurtów, serów, maślanek i wszystkiego co zawiera mleko lub laktozę! W dodatku bzdura jest jakoby taka nietolerancja u dorosłych wywołana była niepiciem mleka przez dzieci. Artykuł wprowadza w błąd!

Odpowiedz
Redakcja
Redakcja

Fermentowane przetwory mleczne takie jak jogurt, kefir czy maślanka w swoim składzie posiadają bakterie probiotyczne Lactobacillus bulgaricus i Streptococcus thermophilus), które same wywarzają laktazę. Dzięki temu są lepiej tolerowane przez organizm niż mleko. Tak więc osoby z niedoborem laktazy i wynikającej z tego nietolerancji laktozy mogą spożywać fermentowane przetwory mleczne. Dorośli z nietolerancją laktozy są w stanie przyjąć bez przykrych konsekwencji fizjologiczne ilości laktozy (12 g= szklanka mleka) jednak reakcja każdego pacjenta jest indywidualna. Na tolerację laktozy wpływają: wiek, szybkość opróżniania żołądka, aktywność laktazy w jelicie, rodzaju i ilości mikroflory symbiotycznej jelita grubego.

Polscy eksperci w dziedzinie żywienia wskazują na zależność między niepiciem mleka w dzieciństwie a pojawieniem się nietolerancji laktozy.

Odpowiedz
~holly
~holly

kto to pisał?jaki kefir, zsiadłe mleko przy skazie białkowej!huknnij się w głowe!

Odpowiedz
~holly
~holly

@Redakcja: Jednakże dieta bezmleczna nie jest dedykowana wyłącznie dla osób, które nie tolerują laktozy. Jest ona również dla osób, które nie mogą spożywać białek mleka, nonsensem jest więc wpisywanie w takie dietę produktów takich jak kefir, jogurt czy maślanka.

Odpowiedz
Redakcja
Redakcja

Dziękujemy za wszystkie uwagi. Nanieśliśmy niezbędne zmiany na artykuł, który został sprawdzony przez eksperta dietetyki.

Odpowiedz
~Dyplomowany dietetyk
~Dyplomowany dietetyk

masło w diecie bezmlecznej??? Kto dopuścił taka dietę do publikacji? Przecież masło produkuje się ze śmietanki mleka krowiego!!!

Odpowiedz
Redakcja
Redakcja

~@Dyplomowany dietetyk
Na uwagę odpowiedziała dietetyk, Aneta Kościołek:
"Masło extra zawiera znikome ilości białka mleka. W większości przypadków nie ma potrzeby wyeliminowania prawdziwego masła z diety bezmlecznej.

Zawartość białka w tym produkcie wnosi 0,7g/100g, gdzie pacjent nie zje jednorazowo więcej niż 20 g masła, co daje 0,14 g/ białka.

Ponadto, proszę mieć na uwadze że do każdego pacjenta powinno traktować się indywidualnie."

Odpowiedz
~Terka
~Terka

@Redakcja: Mam ok 60 lat od trzech lat cierpię na nietolerancje laktozy,
nie mogę spożywać absolutnie żadnych przetworów mlecznych, ostatnio do tego dołączyłam kapustę kiszoną i proszę nie pisać, że odrobina masła nie szkodzi bo mnie osobiście bardzo

Odpowiedz
~dietetykew
~dietetykew

@~holly: Ty się huknij w głowę,. Czytałaś ten artykuł? Nie widzisz, że napisane jest o produktach mlecznych w diecie osób dorosłych, nie dzieci. A skaza białkowa to szczególna przypadłość młodych organizmów. Wyeliminowanie całkowite produktów mlecznych, typu jogurty, kefiry, sery twarogowe u osób starszych mają gorsze konsekwencje niż samo picie mleka. Dzieciom podczas skazy białkowej nie należy podawać produktów zawierających laktozę, ale jak jest napisane, należy po roku częściowo je wprowadzać, obserwując reakcje dziecka.

Odpowiedz

zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500

Diety od A do Z - najnowsze pytania

Dyskusje na forum

Artykuły Diety dla alergików
Diety dla alergików

Żywność bezglutenowa

Gluten jest białkiem, które występuje w zbożach oraz w produktach je zawierających. Źródło glutenu w diecie stanowią zboża – pszenica, żyto, jęczmień, a także owies. W przypadku nietolerancji glutenu lub choroby celiakii zaleca się...

Diety dla alergików

Dieta przy nietolerancji laktozy

Nietolerancja laktozy jest zaburzeniem trawienia, które spowodowane jest brakiem lub zbyt małym wytwarzaniem enzymu zwanego laktazą, odpowiadającego za prawidłowy rozkład laktozy. Jest to dwucukier obecny w mleku i innych produktach nabiałowych.

Diety dla alergików

Alergeny pokarmowe

Alergia pokarmowa potrafi przysporzyć problemów. Chwila nieuwagi, spożycie produktu wywołującego uczulenie i już pojawiają się pierwsze objawy. Alergenem pokarmowym jest składnik pożywienia wywołujący reakcję nadwrażliwości. Alergia pokarmowa może...

Diety dla alergików

Dieta dla alergików pokarmowych

Dieta dla alergików pokarmowych

Odpowiednia dieta dla alergików pokarmowych to ważny element kuracji, która złagodzi dokuczliwe objawy. Alergia pokarmowa pojawia się, kiedy układ immunologiczny organizmu błędnie ocenia konkretny składnik pokarmowy (zazwyczaj białko) jako...

Diety dla alergików

Produkty bezglutenowe

Dieta bezglutenowa, stosowana przez osoby z nadwrażliwością na gluten oraz przez chorych na celiakię, opiera się na eliminowaniu z codziennych posiłków pokarmów z dodatkiem naturalnych lub przetworzonych zbóż: pszenicy, jęczmienia,...

Diety dla alergików

Dieta bez jajek

Dieta bez jajek to jedna z najbardziej restrykcyjnych diet alergika, ponieważ jajka są wykorzystywane do produkcji ogromnej ilości artykułów spożywczych. Początkowo może się wydawać, że ta alergia pokarmowa wyeliminuje z diety ulubione potrawy i...

Diety dla alergików

Dieta bez kukurydzy

Coraz więcej osób odczuwa reakcje alergiczne po spożyciu kukurydzy. Aby unikać alergenu alergicy muszą przejść na dietę bez kukurydzy, ale nie zawsze wiedzą, że kukurydza jest „ukryta” w innych produktach. Alergie na kukurydzę pojawiają...

Diety dla alergików

Czego nie należy podawać dziecku z alergią?

Dieta alergika odgrywa niezwykle ważną rolę w procesie leczenia alergii, szczególnie w przypadku alergii pokarmowej. Trudne zadanie stoi przed rodzicami dzieci chorych na alergię. Muszą oni wykazać dużo rozwagi w przygotowywaniu posiłków...

Diety dla alergików

Dieta eliminacyjna

Dieta eliminacyjna to dobry sposób na pozbycie się uciążliwych objawów alergii. Pomoże ona ustalić alergikowi, jaka lista produktów jest przyczyną reakcji alergicznej i które produkty muszą być wyeliminowane z diety.

Diety dla alergików

Pokarm niemowląt

Najlepszym pokarmem niemowląt z alergiami jest mleko matki. W skład tego mleka wchodzą wszystkie substancje odżywcze, zaspokajające potrzeby dziecka do szóstego miesiąca życia. Po sześciu miesiącach, nawet gdy dziecko jest karmione mieszankami...

lekarzy jest teraz online

Zapytaj lekarza
zapytaj lekarza

za darmo

  • Odpowiedź w 24 godziny
  • Bez żadnych opłat
  • Lekarze, psychologowie, dietetycy

lekarzy jest teraz online

0/500