Trwa ładowanie...
Artykuł zweryfikowany przez eksperta: Mgr Marta Bednarska

Dieta po operacji przepukliny

Dieta po operacji przepukliny
Dieta po operacji przepukliny (Zdjęcie autorstwa PublicDomainImages / CC0 1.0)

Dieta po operacji przepukliny powinna być lekkostrawna. Wszystkie zalecenia, a przede wszystkim lekka dieta powinny być przestrzegane, aby nie doszło do żadnego powikłania po operacji przepukliny pachwinowej, udowej lub brzusznej. Operacja przepukliny to poważny zabieg chirurgiczny, przeprowadzony nie ze względów estetycznych, lecz głównie w celach zdrowotnych. W dniu zabiegu zaleca się unikanie stałych pokarmów, zalecana jest płynna dieta. Posiłki po operacji przepukliny powinny być lekkie (dzień po operacji), należy unikać smażonych potraw. Wskazane jest spożywanie dużej ilości owoców i warzyw.

spis treści

1. Jaką dietę należy stosować po operacji przepukliny?

Pacjent często pyta, co jeść po operacji. Specjalne zalecenia dietetyczne po operacji przepukliny nie występują. Jednak pacjent może mieć pewne trudności z przyjmowaniem pokarmów stałych po operacji przepukliny, dlatego w dniu po zabiegu menu powinno się ograniczać do pokarmów płynnych, takich jak na przykład jogurt. Następnego dnia dieta po operacji może wyglądać tak, jak przed operacją, jednak poleca się, by pozostała ona zdrowa i lekkostrawna. Można zastosować jedną z diet lekkostrawnych. Należy tutaj m.in. dieta jogurtowa. Opiera się ona głównie na spożywaniu, jak sama nazwa wskazuje, jogurtów z żywymi kulturami bakterii, łącznie z owocami i pieczywem. Zaleca się spożywanie przede wszystkim dużej ilości owoców i warzyw. Nie trzeba rezygnować z mięs, ale unikać należy smażonych. Powinno odstawić się także ostre przyprawy. Zabieg chirurgiczny może wiązać się z pojawieniem lekkiego odwodnienia organizmu, dlatego konieczne staje się picie większej ilości wody, by uzupełnić płyny. Po kilku dniach można wrócić już do normalnej diety, którą stosowano przed operacją przepukliny.

2. Czy powinno zmienić się dietę po operacji przepukliny?

Okazuje się, że przepuklina to problem, który w dużej mierze dotyczy osób z dużą otyłością. Dlatego warto, by operacja skłoniła chorych mających nadprogramowe kilogramy do wprowadzenia stałych zmian w diecie. Pozwoli to zmniejszyć ryzyko kolejnych wizyt w szpitalu, nie tylko z powodu przepukliny, lecz także chorób serca, wątroby, cukrzycy czy nadciśnienia tętniczego. Warto zmniejszyć ilość czerwonego mięsa i innych tłustych produktów spożywczych w codziennej diecie. Poza tym, należy jeść większą ilość owoców i warzyw. Takie niewielkie zmiany w diecie gwarantują witalność, silniejsze serce i układ immunologiczny.

Zobacz film: "Żywność light pod lupą dietetyka"

Operacja przepukliny to zabieg chirurgiczny polegający na przemieszczeniu narządów lub ich fragmentów w miejsce, w którym pierwotnie się znajdowały. Jak najszybsze leczenie przepukliny metodami operacyjnymi pozwoli uniknąć poważnych powikłań. Obecnie zabiegi nie są skomplikowane i bardzo inwazyjne, zatem pacjent może opuścić szpital zazwyczaj następnego dnia po operacji przepukliny. Czasami konieczna jest kilkudniowa hospitalizacja. Operowany musi pamiętać o zaleceniach lekarza, a przede wszystkim o stosowaniu odpowiedniej diety, by jak najszybciej powrócić do pełni sił. Jeśli zastosowano tradycyjne techniki operowania, rekonwalescencja trwa dłużej.

Następny artykuł: Dieta pooperacyjna
Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze