Trwa ładowanie...

Koktajl o właściwościach przeciwzapalnych i antywirusowych. Przepis Anny Lewandowskiej

Koktajl Anny Lewandowskiej podnosi odporność organizmu
Koktajl Anny Lewandowskiej podnosi odporność organizmu (123rf)

W okresie podwyższonego ryzyka zachorowania na przeziębienie i grypę warto pić ciepłą wodę z dodatkiem soku z cytryny i miodu. W ten sposób wzmocnimy odporność organizmu. Anna Lewandowska poleca też koktajl o działaniu przeciwwirusowym i przeciwzapalnym. Jego właściwości to wynik dodatku zdrowych przypraw.

spis treści

1. Przepis na koktajl Anny Lewandowskiej

Lista składników:

  • brzoskwinia,
  • banan,
  • pół szklanki gęstego mleka kokosowego,
  • pół łyżeczki cynamonu,
  • łyżeczka kurkumy,
  • pół łyżeczki imbiru,
  • łyżeczka siemienia lnianego,
  • łyżka białka roślinnego (Anna Lewandowska poleca białko z konopii).
Zobacz film: "Przepis na mango lassi z dynią"

Sposób przygotowania

Obieramy banana i brzoskwinie ze skórki. Owoce i pozostałe składniki koktajlu umieszczamy w kielichu blendera. Miksujemy je do momentu uzyskania napoju o gładkiej konsystencji. Gotowe! Anna Lewandowska poleca go zarówno osobom dorosłym, jak i dzieciom.

Koktajl Anny Lewandowskiej podnosi odporność organizmu
Koktajl Anny Lewandowskiej podnosi odporność organizmu (Instagram / @annalewandowskahpba)

2. Właściwości koktajlu

Gingerol i shogaol — dwa związki wchodzące w skład imbiru — likwidują stany zapalne. Przyprawa ta działa też przeciwgrzybiczo i przeciwwirusowo. Kłącze imbiru zwalcza bakterie chorobotwórcze.

Imbir to źródło cennych witamin (A, B, C i E). Ponadto zawiera pokaźne ilości potasu — składnika mineralnego, który zwiększa odporność, a na dodatek wzmacnia serce i układ krążenia. Jest skuteczny w leczeniu grypy. W przypadku przeziębienia lub stanów zapalnych zatok warto go wcierać w skórę, ponieważ rozgrzewa i łagodzi dolegliwości bólowe.

11 naturalnych metod na zwiększenie odporności
11 naturalnych metod na zwiększenie odporności [11 zdjęć]

Organizm człowieka jest stale narażony na ataki wirusów i bakterii. Różnice w częstotliwości zachorowań

zobacz galerię

Kurkuma zawiera witaminy, składniki mineralne i przeciwutleniacze. Uchodzi za jedną z najzdrowszych przypraw na świecie. Amerykańscy naukowcy z Oregon State University i uniwersytetu w Kopenhadze dowiedli, że łagodzi ona stany zapalne i działa przeciwbakteryjnie. Dzięki temu wspomaga odporność. W jaki sposób?

Kurkuma podnosi w organizmie poziom katelicydyny — peptydu, który zapobiega infekcjom wirusowym, bakteryjnym i grzybiczym. Ponadto tę przyprawę można stosować w przypadku uciążliwych bólów głowy i co ważne, gdy choroba już się rozwinie. Tym samym poprawia samopoczucie chorego i ułatwia działanie środków przeciwwirusowych.

Przeczytaj także

Kora cynamonu wykazuje działanie bakteriobójcze i przeciwzapalne. Ta rozgrzewająca przyprawa to naturalny sposób na ból gardła, gdy zmagamy się z infekcją (można wtedy pić herbatę z 2 łyżeczkami tej przyprawy). Łagodzi stan zapalny śluzówki. Cynamon jest też bogaty w antyoksydanty, które przyczyniają się do skrócenia czasu trwania choroby.

Jeżeli rozwinie się zakażenie dróg oddechowych (wywołane przez bakterie i grzyby), możemy zastosować olejek cynamonowy (wspomaga konwencjonalne leczenie). Co ważne, może być też stosowany w aerozoloterapii u osób dorosłych i dzieci, ale dopiero powyżej 12. roku życia.

Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.

Polecane dla Ciebie
Pomocni lekarze