Kwas Omega-6 obniża ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 o 35 proc. Nowe odkrycie naukowców
Naukowcy z całego świata są zgodni: cukrzyca jest chorobą cywilizacyjną. Kiedyś nazywana "chorobą dorosłych", cukrzyca typu 2 zbiera coraz większe żniwo wśród dzieci. Według ekspertów na zachorowalność wpływa sposób żywienia i niewłaściwy tryb życia. Najnowsze odkrycia naukowców pozwoliły wysnuć teorię, że kwasy Omega-6, które znajdują się w wielu produktach, zmniejszają rozwój cukrzycy typu 2 nawet o 35 proc.
1. Omega-6 receptą na cukrzycę
Badania przeprowadzili eksperci z australijskiego Instytutu Światowego Zdrowia, a wnioski z odkryć opublikowali w prestiżowym czasopiśmie "The Lancet Diabetes & Endocrinology". W badaniach wzięło udział 40 tys. dorosłych osób pomiędzy 46. a 76. rokiem życia. Wśród nich znaleźli się mieszkańcy: USA, Szwecji, Wielkiej Brytanii, Francji, Niemiec, Australii, Finlandii, Holandii, Tajwanu oraz Islandii. Gry rozpoczynano badania, u żadnego z pacjentów nie stwierdzono cukrzycy typu 2. W przeciągu roku, zachorowało na nią prawie 4,5 tys. badanych.
Okazuje się, że u osób z wyższym poziomem kwasu linolowego (głównej formy kwasu Omega-6) ryzyko rozwoju cukrzycy typu 2 było o 35 proc. mniejsze niż u osób z niższym poziomem kwasu we krwi.
2. Słodkie niebezpieczeństwo
Cukrzyca typu 2 występuje, gdy organizm nie jest w stanie właściwie wykorzystywać insuliny lub gdy trzustka nie wytwarza jej prawidłowej ilości. W rezultacie poziom glukozy we krwi staje się zbyt wysoki. Szacuje się, że w Polsce na cukrzycę typu 2 choruje już 2,5 mln osób, z czego pół miliona nie zdaje sobie sprawy z choroby. Na świecie choroba ta dotknęła już ponad 420 mln osób.
Zdrowa i zbilansowana dieta uważana jest za jeden z najlepszych sposobów zapobiegania cukrzycy typu 2. Teraz naukowcy sugerują, że powinniśmy zwiększyć w swojej diecie ilość kwasu Omega-6, który hamuje rozwój choroby. Do tej pory znane właściwości tej substancji dotyczyły dobroczynnego wpływu na pracę mózgu, skórę, włosy, kości i prawidłowy metabolizm.
Zobacz także:
Jednak ponieważ organizm nie jest w stanie sam wyprodukować kwasu Omega-6, powinniśmy zapewniać mu jego odpowiednią ilość. Skąd? Najwięcej znajdziemy go w oleju sojowym i słonecznikowym, pestkach dyni, migdałach, fistaszkach i w awokado.
Jeśli więc chcemy ustrzec się przed podstępną cukrzycą, między posiłkami jedzmy orzechy oraz pestki dyni i słonecznika. Do sałatek dodawajmy oleje. I oczywiście nie zapomnijmy o zdrowym trybie życia – zrezygnujmy z alkoholu i papierosów, a sport uprawiajmy przynajmniej 2 razy w tygodniu.
Nie czekaj na wizytę u lekarza. Skorzystaj z konsultacji u specjalistów z całej Polski już dziś na abcZdrowie Znajdź lekarza.