Kwas foliowy zmniejsza ryzyko raka jelita grubego. Lekarz radzi

Rak jelita grubego jest jednym z najczęstszych nowotworów występujących u ludzi. Zagrożenie zachorowaniem znacząco wzrasta po 45. roku życia u kobiet oraz po 35. roku życia u mężczyzn. Wśród czynników ryzyka wymienia się między innymi dietę bogatą w produkty zwierzęce, a ubogą w wapń i witaminy, palenie papierosów, problemy z zaparciami, oraz podatność genetyczną.

Kwas foliowy zmniejsza ryzyko raka jelita grubegoKwas foliowy zmniejsza ryzyko raka jelita grubego
Źródło zdjęć: © 123RF

Nowe perspektywy profilaktyki raka jelita grubego

Objawy raka jelita grubego często nie są specyficzne (bóle brzucha, wzdęcia, krew w stolcu, zaparcia lub biegunki) i zdarza się, że nowotwór zostaje zdiagnozowany późno, kiedy szanse na wyleczenie są niewielkie.

Okazuje się, że możemy zmniejszyć ryzyko zachorowania na ten groźny nowotwór, stosując odpowiednią dietę. Wyniki niedawno opublikowanego badania przeprowadzonego przez naukowców z USA wskazują, że stosowanie diety bogatej w kwas foliowy może znacząco obniżać ryzyko rozwoju raka jelita grubego.

Kwas foliowy jest witaminą, która wspomaga i reguluje funkcjonowanie różnych komórek organizmu, szczególnie układu nerwowego, pokarmowego oraz krwionośnego. Jego stosowanie zaleca się przede wszystkim kobietom w ciąży, gdyż zapobiega powstawaniu groźnych wad u rozwijającego się płodu.

Dowiedziała się, że ma raka. Teraz uświadamia innych

Głównymi źródłami łatwo przyswajalnego kwasu foliowego są przede wszystkim warzywa liściaste, takie jak sałata, kapusta, szpinak, brokuły, ale także pomidory, fasola, soczewica, soja, buraki, orzechy oraz żółtko jajka. Warto je wprowadzić na stałe do naszego codziennego menu.

W latach 90-tych w USA oraz w Kanadzie rozpoczęto akcję wzbogacania produktów zbożowych w kwas foliowy, głównie w celu zabezpieczenia kobiet w ciąży przed niedoborem tej witaminy.

Żółtko kurzego jaja to doskonałe źródło kwasu foliowego
Żółtko kurzego jaja to doskonałe źródło kwasu foliowego

W 1995 r. przeprowadzono ankietę dotyczącą nawyków żywieniowych u blisko pół miliona dorosłych mieszkańców USA. Na podstawie zebranych danych obliczono dawkę kwasu foliowego, jaką przyjmował każdy z ankietowanych. Przez kolejne dziesięć lat naukowcy zbierali informacje na temat potencjalnego zachorowania na raka jelita grubego wśród uczestników ankiety.

Na podstawie wyników badania opublikowanego w czasopiśmie "American Journal of Clinical Nutrition" stwierdzono, że u osób przyjmujących duże ilości kwasu foliowego (co najmniej 900 mikrogramów dziennie) ryzyko zachorowania na raka jelita grubego było aż o 30 proc. niższe niż w przypadku stosowania diety ubogiej w kwas foliowy (mniej niż 200 mikrogramów dziennie).

Zalecana dawka kwasu foliowego

Naukowcy podkreślają jednak, że są to dopiero wstępne wyniki, które muszą zostać dodatkowo potwierdzone. Otwarta pozostaje kwestia bezpieczeństwa przyjmowania wysokich dawek kwasu foliowego w postaci suplementów diety w tabletkach. Aktualnie zatem zaleca się stosowanie diety będącej naturalnym źródłem kwasu foliowego.

Kwas foliowy może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka jelita grubego
Kwas foliowy może zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka jelita grubego

Przyjmuje się, że dzienna dawka powinna wynosić około 400 mikrogramów tej witaminy. Zdaniem lekarzy, u każdego, kto stosuje dietę bogatą w warzywa oraz nabiał, nie powinno być problemów z niedoborem kwasu foliowego.

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Wybrane dla Ciebie
Problem ma nawet 12 mln Polaków. Naukowcy odkryli nową przyczynę
Problem ma nawet 12 mln Polaków. Naukowcy odkryli nową przyczynę
Przyspiesza starzenie serca i skraca życie. "Narastające obciążenie"
Przyspiesza starzenie serca i skraca życie. "Narastające obciążenie"
W tym województwie jest już dwa razy więcej grypy. "Chorują całe szkoły"
W tym województwie jest już dwa razy więcej grypy. "Chorują całe szkoły"
Powszechny na świątecznym stole. "Dramatycznie obciąża trzustkę"
Powszechny na świątecznym stole. "Dramatycznie obciąża trzustkę"
Badali zdrowie kości przez 10 lat. Ten napój jest dla nich najlepszy
Badali zdrowie kości przez 10 lat. Ten napój jest dla nich najlepszy
Objaw stłuszczenia wątroby pojawia się w nocy. Lekarz mówi, jak cofnąć chorobę
Objaw stłuszczenia wątroby pojawia się w nocy. Lekarz mówi, jak cofnąć chorobę
Na refundację poszło w tym roku ponad 15 mld zł. MZ o "niepokojącej tendencji"
Na refundację poszło w tym roku ponad 15 mld zł. MZ o "niepokojącej tendencji"
Groźny nadmiar witaminy. Może zniszczyć wątrobę i doprowadzić do udaru
Groźny nadmiar witaminy. Może zniszczyć wątrobę i doprowadzić do udaru
Babciny sposób na cholesterol i wysoki cukier. W tej postaci jest najzdrowszy
Babciny sposób na cholesterol i wysoki cukier. W tej postaci jest najzdrowszy
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Nie lekceważ objawu. Zapach ostrzega, że cholesterol jest wysoki
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Działa zanim pojawią się objawy. Nowy lek może zatrzymać zmiany w mózgu
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin
Mają większe szanse na długowieczność. Naukowcy wskazują na datę urodzin